Hamar ráununk a rokonokra karácsonykor

Egy friss tanulmány szerint nem bírjuk túl sokáig elviselni a szeretteinket - még karácsonykor sem.

Sok család csak évente egyszer jön össze teljes létszámban - karácsonykor. Ám a rég látott rokonokkal töltött időnek a találkozás öröme mellett bizony árnyoldala is van: egy 2000 amerikai válaszadó részvételével készült kutatásból kiderült, hogy bizony elég hamar ráununk a rokonainkra. A válaszadók átlagosan 3 óra 54 percet tudnak a családjukkal tölteni, mielőtt úgy éreznék, hogy egyedüllétre lenne szükségük. Az egyedüllétért azonban szinte bármire képesek vagyunk: a válaszadók negyede bújt már el a többiek elől, 37 százalékuk pedig elnézést kért, majd egyszerűen távozott a családi összejövetelről. Persze a többségnek nem az egyedüllét a cél karácsonykor - 95 százalékuknak igenis fontos az ünnepek alatt a családdal töltött idő -, ám a rokonokkal töltött órák és a magukban töltött idő közötti egyensúly is nagyon fontos.

karácsony, csalási ünneplés, családi viták, stressz,
A karácsony stresszes időszak, így könnyen kirobbantja a családi vitákat. Fotó: iStock

Nincs karácsony stressz nélkül?

Azok közül, akik a családjukkal lennének karácsonykor, ötből két ember panaszkodott arra, hogy ez bizony egy stresszes időszak számukra. Ennek egyik oka az útra kelőknél maga az utazás, a szállásadóknál pedig az alvóhelyek száma és leosztása. Gyakori ugyanis, hogy nehézkes mindenkinek megfelelő alvóhelyet találni, így sokan nem is ágyban alszanak végül, hanem kanapén, felfújható matracon vagy egyéb alvóhelyen. Az amerikai családok átlagosan 3,5 napot szeretnének a családjukkal tölteni az idei karácsonyi szünetben - és ez gyakran épp az ottalvás problémái miatt korlátozódik ennyi időre.

Meglepő, mennyit költünk ajándékokra - részletek itt!

A lehetséges stresszforrások közé tartozik még a magánszféra megszűnésétől való félelem, a válaszadók ötöde pedig egyenesen retteg attól, hogy a rokonai majd az idegeire mennek. Ugyanennyien félnek a családi drámáktól, 18 százalékuk pedig attól, hogy túl nagy lesz a hangzavar a házukban.

Az ünnep közösen szép

De az adatok arra is rámutatnak, hogy az emberek többsége mégis szeret együtt karácsonyozni a távolabbi családtagokkal is. Az alanyok 53 százaléka kimondottan élvezi az együtt töltött ünnepeket, 60 százalék pedig ilyenkor tud minőségi időt tölteni a rokonaival. Egy kis énidő persze nem árt: a válaszadók 30 százaléka jobban élvezné a közös karácsonyozást, ha nem lenne az egész család végig egy fedél alatt, és ugyanennyien állították, hogy kevesebb lenne a feszültség a családtagjaik közt, ha egy kicsit több énidő jutna mindenkinek.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső