Nem élnek az apasági szabadsággal a férfiak

Az apák kevesebb mint fele él a gyermekgondozási szabadsággal gyermeke születése után - állapította meg egy globális jelentés.

A 187 országból mintegy 90-ben biztosítanak néhány napos vagy hetes fizetett apasági szabadságot a férfiaknak gyermekük születése után. Ennek célja, hogy támogassa a nemi egyenlőséget és bevonja a férfiakat a gyermekgondozásba. A csaknem 12 ezer ember bevonásával végzett kutatásából azonban kiderült, hogy a férfiaknak csak kevesebb mint fele vette ki a teljes neki járó apasági szabadságot.

apa, apaság, apasági szabadság, gyerekvállalás, gyermekgondozás, egyenjogúság, férfiak és nők
Magyarországon 5, ikergyermekek esetén 7 nap szabadság jár az apáknak. Fotó: 123rf

A kanadai férfiak 40 százaléka, Japánban pedig az apák 35 százaléka nem vett ki apasági szabadságot legutóbb született gyermeke után. Brazíliában 27 százalékuk, Argentínában 20 százalékuk, Hollandiában 18 százalékuk, Nagy-Britanniában pedig 16 százalékuk szintén nem élt a lehetőséggel, pedig a legtöbb nő szerint az anyáknak fizikailag és szellemileg is jobb, ha az apák legalább két hétig szabadságon vannak a gyermek születése után.

Magyarországon 5, ikergyermekek születése esetén 7 munkanap pótszabadság illeti meg az apát. A szabdságokat a férfi kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles kiadni a munkáltató. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet. Ezzel szemben az Egyesült Államokban például nincs kötelezően kiadandó anyasági vagy apasági szabadság, a munkaadók maguk határozzák meg, hogy mennyi szabadságot engedélyeznek a gyermek születése után.

Az egyenjogúság csak álom?

A kanadai férfiak többsége arra hivatkozott, hogy döntésük mögött pénzügyi aggodalmaik álltak. Egy másik tanulmány szerint azonban 20 országból 15-ben a férfiak többsége úgy véli, hogy a pelenkázás, a fürdetés és az etetés a nők dolga. Ezt a nézetet Egyiptomban, Indiában, Pakisztánban, Moldovában, Nigériában és Maliban a férfiak több mint 80 százaléka vallja. Az ilyen otthoni elvárások tartják vissza a nőket karriercéljaik elérésétől - emelte ki a jelentés társszerzője, Brian Heilman. A Világgazdasági Fórum globális jelentése szerint még nagyjából 200 év kell ahhoz, hogy a nők és férfiak gazdasági egyenjogúsága megvalósulhasson.


A szakértők szerint a munkahelyeken kellene megváltoztatni a normákat és a kultúrát. A vállalatok és szervezetek vezetőinek például személyes példát is kellene mutatniuk azzal, hogy maguk is apasági szabadságra mennek gyermekük születése után, hogy ezzel másokat is a lehetőség kihasználására ösztönözzenek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag