A leggyakoribb hibák sebfertőtlenítéskor

Az a seb is ellátásra szorulhat, ami nem vérzik, a sérült rész lemosása pedig nem helyettesítheti a fertőtlenítést. Íme néhány hiba, amit gyakran elkövetünk egy sérülés kezelésekor.

A gyermekkor a felszabadult játékról és a határok feszegetéséről szól, amelynek szinte mindennapos velejárói a karokon, térdeken megjelenő horzsolások, kisebb vágások. Persze nem csak a kicsiknél fordulhatnak elő balesetek, a felnőttek esetében egy ebéd elkészítése vagy egy kerti szék javítása is végződhet sérüléssel. Katona dolog - legyintünk ilyenkor sokan, pedig a megfelelő sebkezelés nagyon fontos: gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a hegesedés mértékét és a fertőzések ellen is véd.

Nem mindegy, hogyan kezeljük a sebeket Akár korábbi műtéti hegekről, akár frissebb sebekről van szó, nyáron külön figyelmet kell fordítanunk az érintett bőrfelületekre, hiszen a napfény hatására a sérült bőr pigmentálódhat.

A bőrünk az immunrendszerünk legkülső védvonala, amelyen a legkisebb sebek is utat nyitnak a baktériumok és kórokozók előtt. Ezektől pedig még a legszigorúbb higiéniás előírásokat betartva sem tudunk szabadulni: a környezetünkben, a levegőben, a ruházatunkon, de még a bőrünk felszínén is kórokozók milliárdjai tanyáznak. A sérülések ellátásánál nagyon fontos, hogy ezt a betelepedést, vagyis a sebfertőzést és következményeit lehetőleg megakadályozzuk. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat ezzel kapcsolatban.

A lemosás nem helyettesíti a fertőtlenítést

Az egyszerűbb, felszíni sérüléseket sokszor csak a csap alá tartjuk azt remélve, hogy a víz kimos minden kórokozót a sebből. Bár a víz valóban segít megtisztítani a sérült felületet a szennyeződésektől, ez önmagában nem váltja ki a fertőtlenítést. Kenőcs és spray formában is kaphatóak olyan készítmények, amelyek elősegítik a sérült bőrfelület gyógyulását és fertőtlenítik a seb környéki bőrfelületet is.

A seb környékéről kötéscserekor se feledkezzünk meg

Nem csak magát a sebet kell megtisztítani, de annak környékét is fertőtleníteni kell - többféle készítmény van mindkét feladatra, fontos, hogy ne cseréljük fel ezeket! A legtöbben ráadásul csak első alkalommal, a seb lefedésekor fertőtlenítenek, pedig azt minden kötéscsere alkalmával meg kell ismételni.

A fertőtlenítést követően érdemes a sebet lefedni (Fotó: 123rf)
A fertőtlenítést követően érdemes a sebet lefedni. (Fotó: 123rf)

Nem csak addig veszélyes a seb, amíg vérzik

Nem csak akkor kell kezelni a sebet, ha még vérzik: minden bőrsérülés ellátása során fontos minimalizálni afertőzésveszélyét. A gyengén vérző és a horzsolásos sérüléseket, illetve a seb környékét is meg kell szabadítani a szennyeződésektől, valamint az elhalt szövetektől.

Ne nyúljuk kézzel a sebbe

Előfordulhat, hogy a sérült bőrfelületbe idegen anyagok - apróbb kavicsok vagy üvegszilánkok - fúródnak, ezeket azonban semmiképpen se a kezünkkel távolítsuk el, hiszen így nem csak a fertőzésveszély nő, de egy rossz mozdulattal akár a szilánkot is mélyebbre nyomhatjuk. Kisebb sérülés esetén használjunk egy alaposan fertőtlenített csipeszt, de a komolyabb esetekkel jobb, ha felkeresünk egy orvost.

Nem gyógyul jobban, ha "szellőztetjük"

A tisztítás és fertőtlenítés után a sebet mindig érdemes lefedni, így ugyanis megóvhatjuk a további sérülésektől, és a fertőzésveszély is alacsonyabb. Szintén gyakori hiba, hogy a sebet száraz vattával, vagy papír zsebkendővel fedik le, ezek azonban nem kellően sterilek, nem zárják le megfelelően a sebet, sőt bele is ragadhatnak, ami csak hátráltatja a gyógyulást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)