A legfontosabb lépések válás után

Míg a halál el nem választ - tesszük meg fogadalmunkat az oltár előtt, a házasság azonban sok esetben jóval korábban felbomlik, mint azt a boldog jegyesek remélték. A válás egy érzelmileg rendkívül intenzív időszak, amelyet depresszió, poszttraumás stressz és számos egészségügyi probléma kísérhet.

Az ilyenkor tapasztalt depressziót szituációs depressziónak hívjuk, amely különbözik a klinikai depresszív zavartól, ezt ugyanis egy traumás esemény váltja ki.

A válás utáni depresszió jellemzően elszeparálja a személyt a családjától és barátaitól, az hanyagolni kezdi hétköznapi kötelezettségeit, figyelmetlen és rosszul teljesít a munkahelyén és ingerültebb is a megszokottnál. Ha ezen tüneteket észleli önmagán vagy családján a válást követően, tanácsos szakemberrel konzultálni.

válás
válás

A depresszió tünetei

Sokan összekeverik a depressziót a szomorúsággal, holott ez csupán egy tünete a sok közül. Abban az esetben diagnosztizálnak depressziót, ha az alább felsoroltak közül legalább öt jellemzi a személyt:

  • Étvágytalanság
  • Elfordulás a korábban kedvelt tevékenységektől, hobbiktól
  • Alvászavarok, inszomnia
  • Ingerlékenység
  • Fáradékonyság
  • Sírógörcsök
  • Koncentráció hiánya
  • Reménytelenség érzése, önértékelési zavarok
  • Öngyilkos gondolatok, vagy akár kísérletek

Máshogy éli meg a férfi és a nő

Máshogy élik meg a depressziót a férfiak és a nők. Míg utóbbinál szomorúság, az alacsony önbecsülés és a bűntudat formájában manifesztálódik a betegség, a férfiak körében alvászavarok, ingerlékenység, illetve fokozott alkohol és kábítószer fogyasztás kísérhetik azt. A nőkre jellemzőbb a válás utáni depresszió, a férfiak esetében ugyanakkor torzítja az esetszámot, hogy nem szívesen beszélnek a lelkiállapotukról.

Ha csak akár fontolgatja is az öngyilkosságot, mindenképpen forduljon szakemberhez segítségért! Krízishelyzet esetén a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívhatóak a 116-123-as telefonszámon. A szakemberek szerint ilyenkor könnyebben megnyílhatunk egy olyan személynek, akit nem ismerünk és nem is tud megítélni, mint egy hozzánk közel álló ismerősnek, barátnak.

Tudta, hogy a depresszió hallucinációkat is okozhat? No és azt, hogy a beszédterápia sokszor ugyanolyan hatásos lehet ennek a betegségnek a leküzdésében, mint a gyógyszeres kezelés? Hét meglepő tényt gyűjtöttünk össze a depresszióról!

Hogyha már több mint két hete tapasztalja magán a depresszió tüneteit, mindenképpen keresse fel háziorvosát. Ez esetben viszont sokat segíthet, ha egy közeli barátja elkíséri a vizsgálatra. Az orvos valószínűleg nyugtató, vagy valamiféle antidepresszáns gyógyszert ír majd fel, illetve javasolhat egyéb, kedélyjavító gyógymódokat is, például jógát vagy masszázst.

Kétszer akkora a válás esélye az olyan párok esetében, ahol az egyik személy valamilyen mentális zavarban szenved. Hogyha azonban mindketten hasonló típusú betegségben érintettek, úgy a válás esélye jóval kisebb - mutatja a statisztika. Ez annak tudható be, hogy a párok ilyenkor empatikusabban állnak hozzá a másik fél betegségéhez, és könnyebben támaszra lelnek egymásban a leküzdéséért.

Mit tehetünk a válás utáni depresszió leküzdésére?

Depresszió esetén elengedhetetlen a szakember segítsége, az ő tanácsai mellett ugyanakkor álljon itt néhány tipp, mellyel felvehetjük a harcot a betegség ellen.

Vezessen naplót: Sokat segíthet, ha kiírja magából a gondolatokat, még akkor is, ha erről szóban is van kivel beszélnie. Ilyenkor nem kell visszafognia magát, hiszen ezeket a sorokat senki sem látja, akinek nem mutatja meg. Akár egykori hitvesének is címezheti az írást, mellyel mondatról mondatra írja ki magából a káros gondolatokat.

Rendszeres testedzés: Kutatások szerint napi 20-40 perc könnyű testmozgás segít enyhíteni a depresszió tüneteit. Tornázzon, vagy induljon egy nagy sétára minden nap!

Egészséges étrend: A depresszió időszakában egészségtelenebbül étkezünk, és több alkoholt fogyasztunk. Nem kell azonban minden élvezetről lemondania ahhoz, hogy egészségesen étkezzünk - egy finom saláta vagy étcsokoládé ugyanúgy kellemes, mégsem bűnös élvezet!

Kényeztetés: Sokszor egy hosszú, forró fürdő, vagy egy izgalmas film megtekintése is szebbé teheti a napunkat. Fordítson kellő időt magára akkor is, ha gyermeket nevel, egy bébiszitter vagy szorgos nagymama is besegíthet néhány órára.

Fogadjon el segítséget: A depresszió rengeteg energiát szív ki az emberből, ne szégyelljen segítséget kérni, ha úgy érzi, hogy túl nagy a teher! Biztosan akad, aki szívesen besegít a háztartásban, az ebéd elkészítésében, vagy a gyermekfelügyeletben. Később viszonozhatja ezeket a szívességeket.

Keresse a társaságot: Talán mind közül ez a tanács bizonyulhat a legnehezebbnek, fontos azonban, hogy ne maradjunk magunkra ebben a nehéz időszakban. A társaság elvonhatja a figyelmét a hétköznapi nehézségekről, és segíthet leküzdeni a depressziót.

Alvás: A depresszió alvászavarokat okoz, azalvászavarokviszont növelik a depresszió kialakulásának esélyét. Ördögi kör ez, de próbáljon belőle kitörni! Vezessen be napi rutint a fekvések és kelések időpontjára, kerülje késő délután a koffeint és ne a laptopja, telefonja fénye mellett bújjon ágyba, olvasson inkább egy könyvet lefekvés előtt!

A legfontosabb persze, hogy a válás után le tudjuk zárni magunkban a múltat, és képesek legyünk előrefelé tekinteni. Nem kell egyik napról a másikra megváltani a világot, kis lépésekkel haladhatunk vissza a normális életünk felé.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció