Tényleg tilos felkelteni egy alvajárót?

Aki ismer a környezetében alvajárót, esetleg maga is a közismert paraszomniával küzd, alighanem találkozott már a közkeletű feltevéssel, mely szerint az érintetteket tilos felébreszteni. Vajon mennyi igazság rejlik ebben?

Az elképzelés voltaképpen meglehetősen régi gyökerekkel bír - írja az IFLScience.com . A cikk dr. Mark Mahowaldot, a Stanford Egyetem alvásszakértőjét idézve rámutat, sokáig úgy hitték az emberek, hogy  alvás  közben a lélek elhagyja a testet. Így aztán, ha egy alvajárót felébresztenek, onnantól lélektelenül fogja járni a világot. Persze mai fejjel ez a magyarázat nem tűnik túl tudományosnak, és immár inkább arról szólnak a hiedelmek, hogy amennyiben valakit felkeltenek alvajárás közben, kómába eshet, esetleg szívrohamot kaphat. Valójában persze ez nem igaz, de nem is jelenti feltétlenül azt, hogy mindenképpen ki kellene zökkenteni álmukból az érintetteket.

alvajárás, alvászavar, paraszomnia
Az alvajárás önmagában nem veszélyes, de veszélyes helyzeteket szülhet. Fotó: Getty Images

"Amikor valaki alvajár, éppen a mély és a felületes alvás közötti állapotban van. Ezért, ha felkeltjük, rendkívül zavarodott lesz" - mondta el Harriet Hiscock, az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézet professzora. "Nem fogunk szívrohamot okozni neki, illetve nem is öljük meg vele, de ha megpróbáljuk felébreszteni - ami ilyenkor általában elég nehéz -, azzal nagyon felkavarhatjuk."

Dr. Raghu Reddy, az Arkansasi Orvostudományi Egyetem tüdőgyógyász-alvásszakértője szerint önmagában az alvajárás nem veszélyes az egészségre, még ha hordoz is magában kockázatokat. A lehetséges veszélyei közvetetten abból fakadnak, hogy az alvajáró óvatlanul balesetet okozhat, megsértheti magát. Ennek egy extrém példája egy 15 éves londoni lány esete 2005-ből, aki álmában felmászott egy 40 méter magas darura, majd elaludt a daru karján. Végül szerencsésen megmentették, de ez is jól mutatja, hogy bizonyos körülmények között miként születhet nagy veszély az alvajárásból.

Mértéktelenül sokat ehetnek éjszakánként, akik alvásfüggő evészavarral küzdenek .

Vannak tehát esetek, amikor igenis érdemes megpróbálni magához téríteni az alvajárókat, vagy legalábbis segíteni nekik valahogyan biztonságba jutni. Erre nincs egyetemlegesen elismert jó módszer. Ezzel együtt Reddy úgy véli, az a legszerencsésebb, ha megpróbáljuk gyengéden visszakísérni az érintettet az ágyába. Semmiképpen se legyünk viszont erőszakosak vele. Ha nem járunk sikerrel, akkor figyeljünk rá oda, nehogy bajba kerüljön, majd kis idő elteltével próbáljuk meg újra visszaterelni a hálószobába.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: