Az alváshiány egyik kevésbé ismert következménye: a paranoia

Már néhány alvás nélkül töltött éjszaka súlyos mentális problémákhoz vezethet, de a tartósan kevés alvás hosszabb távon akár depresszió vagy paranoia kialakulását is elősegítheti. A tünetekre oda kell figyelnünk, és még időben szakértőhöz, orvoshoz kell fordulnunk.

Komoly egészségügyi problémákat okozhat már egyetlen alvás nélkül eltöltött éjszaka is, de a tartós alváshiány hosszabb távon - többek között - szív- és érrendszeri betegségekhez és szellemi teljesítményünk csökkenéséhez vezethet.

Nemcsak a testünk, de a lelkünk sem bírja sokáig a kialvatlanságot. Korábban írtunk már arról, hogy ha kimarad az alvással átlagosan eltöltött hat-nyolc óra, az olyan hatással van a látásunkra és a mozgásunkra, mintha súlyosan ittas állapotban lennénk. Két ilyen éjszaka után fizikailag is elerőtlenedünk, miután a szervezetünk oxigénfelvevő képessége csökken. Három éjjel alvás nélkül töltött éjjel már nagyon súlyos következményekkel járhat, idegrendszerünket, koncentrálóképességünket is negatívan befolyásolja. Négy-öt alvás nélküli éjszaka után agyfunkcióink rohamosan romlásnak indulnak, hallucinációk és a paranoia tünetei léphetnek fel.

paranoia, alvászavar
Már néhány alvás nélkül töltött éjszaka súlyos mentális problémákhoz vezethet.

A téveszme nem valós

A paranoid zavar során egy látszólag átgondolt, rendszerezett téveszmét dolgoz ki a mentális problémával küszködő személy. A paranoiás gondolkodásban így egyfajta belső logika érvényesül, csak éppen a téveszme nem valós, hiába is hisz azok igazságtartalmában, valóságosságában az adott személy.

Az altatók gyors és kényelmes megoldást jelentenek álmatlanság ellen, azonban sok a mellékhatásuk, és függőséget okozhatnak. Szerencsére sok esetben nincs is rájuk szükség. Alvászavar kezelése gyógyszerek nélkül.

Természetesen - és szerencsére - egymás után, folyamatosan sok éjszakát nem szoktunk ébren tölteni, így nem a hirtelen és átmenet nélkül fellépő paranoia fenyegeti az átlagembert. Ám a tartós kialvatlanságnak, annak, hogy rendszeresen nem alszunk 6-8 órát, ami minimálisan szükséges a szervezetünk regenerálódásához, hasonló következményei lehetnek, mint intenzív alváshiány esetén. A megfelelő mennyiségű pihenés elmaradása bárkit érinthet. Az egyik legveszélyeztetettebb csoport e szempontból a kisgyermekes anyáké.

Triviális, de a tartós kialvatlanság náluk egyértelműen külső környezeti hatás eredményeként alakul ki. Így a csecsemő gondozása, különösen egy rosszul alvó kisgyerek szinte folyamatos ellátása rendkívüli fizikai és pszichikai megterheléssel járhat az anyák számára. Ezért fontos az apák részvétele a gyermeknevelésben, méghozzá már a lehető legkisebb korban: ezzel biztosítható - a körülményekhez képest - a nők tehermentesítése. Azért fontos a valamennyire is folyamatos alvás, hogy az adott személy elérje például a mélyalvás szakaszát. Különben anyagcsere- és más betegségek léphetnek fel nála.

De nemcsak a kisgyermekes anyák, hanem a váltott műszakban dolgozók és a cserélődő műszakok közben nem eleget pihenő férfiak és nők is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, amikor tartós alváshiányról beszélünk.

A paranoia típusai

A paranoiának egyébként többféle típusa van. Csak egyik formája ez a közismert "üldöztetéses" típus. Nőknél erotomániás, azaz szerelmi tébollyá fajuló esetek fordulhatnak még elő, férfiaknál pedig féltékenységi rohamokban is megnyilvánulhat a paranoia. (A férfiaknál ezt az alkoholizmus is kiválthatja, amely ráadásul erőszakos viselkedéssel is párosulhat, adott esetben súlyos veszélybe sodorva a téveszmésen "megvádolt" nőket.)

A paranoiának más fajtái is előfordulnak, betegségleírásunkban olvashat erről bővebben.

Nem tisztázott minden részlet

A nemzetközi tudományos sajtóban az egyik leggyakrabban hivatkozott alváshiányról szóló tanulmány az Ellen T. Kahn-Greene és munkatársai által végzett vizsgálatokat írja le.

A kutatók arra jutottak, hogy a (rövid ideig tartó) alváshiány átmeneti hangulatváltozáshoz és a gondolkodási képességek megváltozásához vezetnek. Ez bizonyos agyi anyagcsere-folyamatok módosulása miatt következik be, ráadásul a csökkent anyagcsere jellemzői hasonlóak egyes pszichiátriai rendellenességek jellemzőihez. Hogy átlagembereknél az alváshiány miért okoz ilyen tüneteket, a tanulmány szerint nem tisztázott egyelőre minden részletében. Ám összefüggést tudtak kimutatni a tudósok a szorongás, a depresszió és a paranoia, illetve az alváshiány között.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: