Alvászavar kezelése gyógyszerrel

Sokféle altatót forgalmaznak, ami közös bennük, hogy a tüneteket enyhítik, az alvászavar okait azonban nem szüntetik meg, mellékhatásaik lehetnek, és pár hét alatt rájuk lehet szokni.

Hogy milyen gyógyszert ír fel az orvos, elsődlegesen attól függ, mi okozza az álmatlanságot. Ha például depresszió, akkor antidepresszánsokkal fogják kezelni az alvászavart, nem altatóval. Az is lényeges, hogy milyen tünetei vannak a betegnek. Ha az elalvás okoz nehézséget, rövid hatású gyógyszerre van szüksége, ha sokszor felriad éjjel, akkor hosszabb hatóidejűre.

Mielőtt bármilyen altatót kezdenénk szedni, mindenképp forduljunk orvoshoz
Mielőtt bármilyen altatót kezdenénk szedni, mindenképp forduljunk orvoshoz

Fontos az egészségi állapot

Vannak betegségek, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek, máj- és vesefunkciós zavarok, szembetegségek (például zöld hályog), valamint az alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség, amelyek megléte esetén nem tanácsos altatót szedni. Az altatók hatóanyagai általában a benzodiazepinek - BDZ-k. Ezek váltották a modern gyógyászatban a régi, klasszikus barbiturátvegyületeket. Szorongás és nyugtalanság okozta alvászavar, pszichoszomatikus panaszok, epileptikus görcsök esetén vetik be, de műtéti beavatkozásoknál és alkoholbetegek elvonókúrája során is használják az álmatlanság enyhítésére.

A benzodiazepinek az agyműködésre hatnak. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, át kell esnünk egy úgynevezett gamma-amino-vajsav (röviden Gaba) vezérelte elcsendesedési fázison. A hatóanyagok a Gaba hatását erősítik, hamarabb megnyugszunk, a feszültség oldódik, ellazulunk, vannak azonban nem kívánatos mellékhatásai is: például légzési nehézség, emlékezetkiesés, a természetes alvásciklus felborulása, "másnaposság", az izomlazító hatás miatt balesetek, a gyógyszer elhagyáskor jelentkező alvászavar. 2-4 hét alatt a szervezet hozzászokik az altatóhoz, ezért emelni kell az adagot, ami viszont a mellékhatások halmozott megjelenéséhez vezethet, és ha a beteg nem a megszokott adagban vagy időpontban veszi be az altatót, izomfájdalom, remegés léphet fel.

A sokféle benzodiazepinszármazék leginkább hatóidő tekintetében különbözik egymástól. Vagyis abban, hogy milyen gyorsan bomlanak le a szervezetben. Ennek mutatószáma az úgynevezett felezési idő, vagyis az időtartam, amely alatt a hatóanyag koncentrációja a szervezetben a kiindulási érték felére csökken. Az egyes benzodiazepinek felezési ideje lehet néhány óra, de akár több nap is. Ez alapján megkülönböztethetünk hosszú, közepes és rövid "hatástartamú" hatóanyagokat.

Míg egészséges esetben szinte mozdulatlanul pihenjük végig az éjszakát, bizonyos alvászavarokkal küzdők meglepő dolgokat művelnek álmukban. Egyesek ehetetlen ételeket tömtek magukba a hűtőszekrényből, de volt, aki több órán keresztül vezetett autót úgy, hogy közben aludt. A legdurvább paraszomniák

A gyorsan és rövidebb ideig ható altatók az elalvási zavarokon segítenek. A közepesen hosszan ható szerek 5-8 óra nyugodt alvást biztosítanak és enyhítik a nap közbeni szorongást, míg a hatásukat ennél hosszabban kifejtő benzodiazepinek elsősorban epilepsziás görcsrohamok kezelésére vagy megelőzésére, valamint elvonási tünetek, szorongás és erős izomfeszültség enyhítésre használatosak. Ez utóbbiakatalvászavarokkezelésére csak akkor vetik be, ha erős nyugtató hatás elérésére is szükség van.

Nagyon fontos, hogy mielőtt altatóhoz nyúlnánk, forduljunk orvoshoz, mert nagy veszélynek tesszük mi magunkat, ha bekapkodjuk, amit otthon találtunk, és esetleg nem is nekünk írta fel az orvos korábban. Mindig tisztázni kell, mi áll az alvászavar hátterében, és csak szakorvosi vizsgálat után kerülhet sor a tablettaszedésre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)