Vizsgálat, mely nélkül nem jár új jogosítvány

Bár a jogosítványok megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak néhány éve az alvászavar szűrővizsgálata is kötelező eleme, azt saját bevallásuk szerint a háziorvosoknak még mindig csak valamivel több mint harmada végzi rutinszerűen.

A kóros aluszékonyság kezelhető, így nemcsak a veronai busztragédiához hasonló balesetek lennének megelőzhetők a szűréssel, hanem az abban szenvedők életminősége is nagyságrendekkel javítható volna.

álmos
Az álomittasság autóvezetés közben nagyon veszélyes. Rosszabb, mint az alkohol

Szakértők szerint csaknem kétszer nagyobb a kóros aluszékonyság, mint az alkoholos befolyásoltság miatti baleseti kockázat. Nem véletlen, hogy egy uniós előírással összhangban 2015 áprilisa óta Magyarországon is jogszabály írja elő az alvászavar szűrését azoknál a vezetőknél, akiknél felmerül a problémát leggyakrabban okozó alvási apnoe (alvás közbeni légzésleállás) gyanúja. Egy 119 háziorvos bevonásával végzett friss felmérés szerint mégis csupán a praxisok 39 százalékában végzik el rutinszerűen az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványuk megújítása miatt orvosi vizsgálatra jelentkezőknél.

A családorvosok 15 százaléka saját bevallása szerint egyáltalán nem, 46 százaléka pedig csak a rizikófaktorok (például elhízás, magas vérnyomás) miatt külön figyelmet érdemlő pácienseknél kerít erre sort - mondta Torzsa Péter, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság háziorvosi munkacsoportjának tagja, a Semmelweis Egyetem docense.

A hangos horkolás nem csak a kényelmetlen testhelyzet eredménye lehet: nagyobb a valószínűsége, hogy alvási apnoé áll a háttérben! Részletek!

A kóros aluszékonyságban szenvedők ugyanolyan veszélyesek, mintha alkoholos befolyásoltság alatt állnának, hiszen szó szerint álomittasak. Torzsa Péter saját praxisában eddig már legalább két tucat ilyen pácienst kiszűrt, ami nem jelenti azt, hogy ők nem vezethetnek, pusztán azt, hogy vállalniuk kell a kezelést, illetve az időszakos kontrollt.

A kezelés attól függően változik, hogy mi okozza az alvási apnoét, lehet műtét, a légutak átjárhatóságát segítő protézis, illetve az úgynevezett folyamatos pozitív nyomású légsínterápia (ez utóbbi egy maszk, amitalvásközben kell viselni, és ami szükség esetén kinyitja a légutakat) - ismertette Benedek Pálma, az alvástársaság vezetőségi tagja.

Forrás: magyaridok.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)