Miért rossz, ha rendszeresen hason fekve alszunk?

Egyesek háton fekve tudnak jól aludni, másoknak kényelmesebb hason vagy az oldalukra fordulva, esetleg összegömbölyödve pihenni. Szakemberek szerint a legkevésbé ideális pozíció a hason fekvés. Mutatjuk, hogy miért.

Noha időről időre felmerül a kérdés, hogy melyik a tökéletes alvási póz, olyan, ami hosszú távon minden szempontból ideális, nincs. Vannak egészségügyi szempontból kedvezőbb és kevésbé szerencsés pózok. Utóbbiak közé tartozik a hason fekvés. A Livestrong magazin Michael Breus alvásszakértő segítségével összegyűjtötte , miért nem ideális hosszú távon, ha minden éjjel így alszunk.

alvás hason fekve
Hosszú távon nem egészséges, ha kizárólag hason fekve alszunk. Fotó: Getty Images

Fájó nyak, nyűgös nap

Aki hason fekve szeret, vagy csak így tud aludni, és gyakorlatilag egész éjszaka ebben a pozícióban marad - csak a fejét fordítja olykor-olykor a másik irányba - előbb-utóbb kénytelen szembesülni vele, hogy a nyaka reggelre "beáll" , elmerevedik, megfájdul. Különösen, ha alvás közben egy jól megtömött párna van a feje alatt. A merev nyak hosszú távon további kellemetlenségekhez vezethet: a fájdalom kisugározhat a hátba, a karokba, izommerevséget, mozgási nehézségeket okozva.

Amikor a hát is megsínyli az alvást

A hason fekve alvóknál gyakori probléma a hát alsó részének fájdalma. Ebben a pozícióban ugyanis a nyak és hátizmok megfeszülnek, ami extra terhelést ró a gerincre és a hát alsó részére - mondta Breus. Egy-két hason töltött éjszaka még nem jár szükségszerű fájdalommal, de ha ezt a pózt szokjuk meg, és kizárólag hason fekve alszunk, az olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a fájdalom miatti rossz testtartás vagy a mozgásképesség megváltozása.

Néha előfordulhat, hogy úgy alakul az életünk, hogy csak minimális időnk marad az alvásra. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: feküdjünk-e le egy-két órára , vagy annak már semmi értelme és inkább maradjunk ébren?

A mozgolódás, a nyugtalan pihenés eredménye

A hason alvók mozognak a legtöbbet éjszaka, ők azok, akik hajlamosak forgolódni, rángatózni, pontosan a már említett kellemetlenségek miatt, amelyeket ez a pozíció okozhat - így Breus. A gyakori vagy folyamatos mozgás kihat az alvás minőségére is, előbb mikroébredésekhez vezethet, később pedig alvászavarokhoz - ami fáradtságot, ingerlékenységet, koncentrációs zavarokat okozhat. Amennyiben ez az állapot állandósul, az pedig olyan komoly betegségek kialakulásában játszhat szerepet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az elhízás.

Súlyosbíthatja a savas reflux tüneteit

Ha a savas refluxszal küzdők nyaktámasz nélkül, hason vagy háton fekve alszanak, éjjel, nyugalmi állapotban a gyomorsav akadálytalanul áramolhat vissza a torkukba. Ez kihat az alvásminőségre: reflexszerű köhögéssel, gyakori ébredéssel jár együtt.

A megszokott alvási pozíción nem könnyű változtatni, akkor sem, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy másik póz egészségügyi szempontból kedvezőbb lenne. Amit első körben megtehetünk, hogy párna nélkül alszunk. Így fejünk egy vonalba kerül a gerincünkkel, és enyhül a nyakunkra és a hátunkra nehezedő nyomás. Ha nem tudunk lemondani a párnáról, szakemberek szerint érdemes minél laposabbat választani, ami nem emeli meg jelentősen a fejünket. Ha eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk megszokott alvási pozíciónkon, de egyedül nem boldogulunk, érdemes alvásszakértőhöz fordulni, aki személyre szabott tervvel segítheti a kitűzött cél elérését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra