Miért rossz, ha rendszeresen hason fekve alszunk?

Egyesek háton fekve tudnak jól aludni, másoknak kényelmesebb hason vagy az oldalukra fordulva, esetleg összegömbölyödve pihenni. Szakemberek szerint a legkevésbé ideális pozíció a hason fekvés. Mutatjuk, hogy miért.

Noha időről időre felmerül a kérdés, hogy melyik a tökéletes alvási póz, olyan, ami hosszú távon minden szempontból ideális, nincs. Vannak egészségügyi szempontból kedvezőbb és kevésbé szerencsés pózok. Utóbbiak közé tartozik a hason fekvés. A Livestrong magazin Michael Breus alvásszakértő segítségével összegyűjtötte , miért nem ideális hosszú távon, ha minden éjjel így alszunk.

alvás hason fekve
Hosszú távon nem egészséges, ha kizárólag hason fekve alszunk. Fotó: Getty Images

Fájó nyak, nyűgös nap

Aki hason fekve szeret, vagy csak így tud aludni, és gyakorlatilag egész éjszaka ebben a pozícióban marad - csak a fejét fordítja olykor-olykor a másik irányba - előbb-utóbb kénytelen szembesülni vele, hogy a nyaka reggelre "beáll" , elmerevedik, megfájdul. Különösen, ha alvás közben egy jól megtömött párna van a feje alatt. A merev nyak hosszú távon további kellemetlenségekhez vezethet: a fájdalom kisugározhat a hátba, a karokba, izommerevséget, mozgási nehézségeket okozva.

Amikor a hát is megsínyli az alvást

A hason fekve alvóknál gyakori probléma a hát alsó részének fájdalma. Ebben a pozícióban ugyanis a nyak és hátizmok megfeszülnek, ami extra terhelést ró a gerincre és a hát alsó részére - mondta Breus. Egy-két hason töltött éjszaka még nem jár szükségszerű fájdalommal, de ha ezt a pózt szokjuk meg, és kizárólag hason fekve alszunk, az olyan hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a fájdalom miatti rossz testtartás vagy a mozgásképesség megváltozása.

Néha előfordulhat, hogy úgy alakul az életünk, hogy csak minimális időnk marad az alvásra. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: feküdjünk-e le egy-két órára , vagy annak már semmi értelme és inkább maradjunk ébren?

A mozgolódás, a nyugtalan pihenés eredménye

A hason alvók mozognak a legtöbbet éjszaka, ők azok, akik hajlamosak forgolódni, rángatózni, pontosan a már említett kellemetlenségek miatt, amelyeket ez a pozíció okozhat - így Breus. A gyakori vagy folyamatos mozgás kihat az alvás minőségére is, előbb mikroébredésekhez vezethet, később pedig alvászavarokhoz - ami fáradtságot, ingerlékenységet, koncentrációs zavarokat okozhat. Amennyiben ez az állapot állandósul, az pedig olyan komoly betegségek kialakulásában játszhat szerepet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az elhízás.

Súlyosbíthatja a savas reflux tüneteit

Ha a savas refluxszal küzdők nyaktámasz nélkül, hason vagy háton fekve alszanak, éjjel, nyugalmi állapotban a gyomorsav akadálytalanul áramolhat vissza a torkukba. Ez kihat az alvásminőségre: reflexszerű köhögéssel, gyakori ébredéssel jár együtt.

A megszokott alvási pozíción nem könnyű változtatni, akkor sem, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy másik póz egészségügyi szempontból kedvezőbb lenne. Amit első körben megtehetünk, hogy párna nélkül alszunk. Így fejünk egy vonalba kerül a gerincünkkel, és enyhül a nyakunkra és a hátunkra nehezedő nyomás. Ha nem tudunk lemondani a párnáról, szakemberek szerint érdemes minél laposabbat választani, ami nem emeli meg jelentősen a fejünket. Ha eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk megszokott alvási pozíciónkon, de egyedül nem boldogulunk, érdemes alvásszakértőhöz fordulni, aki személyre szabott tervvel segítheti a kitűzött cél elérését.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)