Mi az igazság a zokniban alvásról?

Van, aki el sem tudja képzelni, hogy éjszakára is zoknit viseljen, míg más a legnagyobb melegben sem tud másképp elaludni. De vajon milyen hatással van az egészségre a zokniban alvás?

Miért előnyös, ha a hátunkon fekve alszunk?

Zokni segítségével a hideg téli estéken is kevésbé fogunk fázni, illetve átmenetileg vérkeringésünket is felélénkítheti. Ha azonban egész éjszaka a lábunkon van, egy idő után éppen ellenkező hatást fejt ki, lassítva a vérkeringést - írja a brightside.me. Éppen ezért hosszú távon nem célszerű mindennap így aludnunk. Az sem ritka, hogy a zokni gumija túl szoros, ezért reggelre mély, kivörösödött nyomokat hagy a bőrön, amelyek akár fájdalmasak is lehetnek, és hosszú távon is irritálhatják a bőrt. Sőt, a keringés lassítása miatt akár lábdagadással is ébredhetünk.

zokniban alvás, fiatal nő, pihenés
Vannak, akik csak zokniban szeretnek aludni. Fotó: Getty Images

Érdemes a zokni anyagára is figyelmet fordítani. A szintetikus ruhaanyagok, mint a poliészter, nem engedik lélegezni a bőrt, így a meleg takaró alatt a műszálas zokniban beizzadó lábfej bőre védtelenebb a baktériumokkal és gombákkal szemben. Emellett bőrirritáció is felléphet a zokni mosásához, öblítéséhez használt szerekben különféle összetevői miatt.

A legtöbben elsősorban azért vesznek fel zoknit éjszakára, hogy ne fázzanak. Azalvásközbeni zoknihordás ugyanakkor beleszólhat a test hőszabályozási folyamataiba is. Szervezetünk egyes rendszerei akkor is működnek, amikor alszunk. Testhőmérsékletünk is folyamatosan változik az éjszaka folyamán, és általánosságban elmondható, hogy jobban, illetve pihentetőbben alszunk, ha a testhőmérséklet alacsonyabb. Ha pedig olyan zoknit viselünk, amelynek anyaga nem biztosít megfelelő szellőzést, akkor túlságosan megemelkedhet a testhőmérséklet, emiatt romolhat az alvás minősége.

Összességében elmondható, hogy ha mindenképpen zokniban szeretnénk aludni, akkor figyeljünk arra, hogy vékony, pamutból vagy egyéb természetes anyagból készült, műszálmentes darabot viseljünk, amely nem gumírozott.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)