Meglepő dolog derült ki az alvásról

Bár eddig úgy gondolták, hogy a telefonok kijelzőjének kék fénye nehezíti az elalvásunkat, friss kutatások ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg.

A telefon kijelzőjének kék fénye mégsem rontja alvásunk minőségét, sőt éppen a készülékek fényszűrő funkciója akadályozza meg, hogy elálmosodjunk - állapították meg a Manchester Egyetem kutatói. A szakemberek szerint az eredmények ismeretében a telefonhasználat egyéb hatásait is érdemes lenne felülvizsgálni.

A nyugodt éjszakaialvástitka Földi életünkben egy biztos pont van: a Nap felkel, majd lenyugszik. Ehhez igazodik a testünk, és ezért fontos, hogy éjszaka mi történik a testtel és a lélekkel. Kattintson a részletekért!

Mégsem olyan veszélyes a kék fény?

Az alvászavarokkal küzdőknek évek óta azt javasolják, hogy a lefekvés előtti órákban lehetőleg ne nézegessék a telefonjukat. Ez ugyanis nem csak az ellazulást gátolja, de a kijelző kékes fénye olyan biológiai folyamatokat indít el, amely átkalibrálhatja a belső óránkat és gátolja a pihentető alvást. Több kutatás bebizonyította már, hogy a kék fény hatására csökken a melatoninszintünk. Ez a hormon az alvás-ébrenlét ciklus irányításáért felel, és ha nem termelődik belőle elegendő, annak álmatlanság, extrém fáradtság és ingerlékenység lehet a vége.

Mégsem rontja az alvásunk minőségét a kék fény? Fotó: iStock
Mégsem rontja az alvásunk minőségét a kék fény? Fotó: iStock

Emiatt több készülékben található úgynevezett kékfény-szűrő funkció, amely az esti órákban nyomja el a rövidebb hullámhosszú, úgynevezett kék fényeket. A kutatók szerint azonban a szűrő miatt sárgássá váló kijelző még inkább meggátolja azt, hogy elálmosodjunk. Ezek a meleg színek ugyanis az agyban a nappali világosság illúzióját keltik, míg a kék fények éppen hogy a szürkületi, esti hangulatot "idézik meg" a szervezetünkben.

A brit kutatók az elméletüket egereken végzett kísérletekkel igazolták. Az állatokat állandó fényerővel világították meg úgy, hogy időnként hidegebb, majd melegebb színekre váltottak. Mint kiderült, a kék fény sokkal kisebb hatást gyakorolt az egerek belső órájára, mint a sárga megvilágítás. Magyarán a kék fénynél sokkal negatívabb hatása lehet a sárgás árnyalatú kijelzőnek az alvásunkra.

A belső óránk (más néven cirkadián ritmusunk) megzavarása nem csak az alvásunk, de az általános egészségi állapotunk szempontjából sem szerencsés. Az eredmények láttán a kutatók azt javasolják, hogy napközben inkább a melegebb, este pedig a hidegebb színeknek tegyük ki a szemünket, ami a pihenésünket is elősegíti majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: