Meghamisítja emlékeinket a kialvatlanság

Korábbi kutatások már bizonyították, milyen rossz hatással van a kialvatlanság a memóriánkra és a kognitív képességeinkre. Most azonban az is kiderült, hogy az alváshiány miatt a hamis emlékekre is fogékonyabbak leszünk.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az agyunk olyan dolgokat is valós emlékként tárol el, amelyek nem is történtek meg. Steven J. Frenda és csapata szerint a kutatás azért egyedülálló, mert eddig szinte csak "laboratóriumi" körülmények között vizsgálták az alvásmegvonás hatását a kognitív képességekre. "A legtöbb esetben úgy tesztelték a memóriát, hogy az alanynak szavak listájára kellett visszaemlékezni, pedig a való életben ez ritkán fordul elő. A valóságban inkább eseményekre, helyszínekre vagy emberekre kell emlékeznünk" - mondta Frenda.
A kutatásban 104 egyetemista vett részt, akiket négy csoportba osztottak. A kísérlet első felében egy bűntény elkövetéséről készült fotókat mutattak meg az önkénteseknek. Két csoportnak akkor, amikor késő este megérkeztek a laboratóriumba, kettőnek pedig korán reggel. A reggeli és az esti csapatokban is volt olyan csoport, amely tagjai nyugodtan aludhattak, míg a többieknek fent kellett maradniuk egész éjszaka.

A kísérlet következő részében minden résztvevőnek szemtanúk beszámolóit kellett elolvasni, ezek azonban más információkat tartalmaztak, mint amelyeket a fényképeken láttak. Például az egyik vallomás szerint a tolvaj a nadrágja zsebébe tette az ellopott pénztárcát, míg a fényképen jól látszódott, hogy a kabátjába rejtette. Ezek után a kísérleti alanyokat megkérték, hogy idézzék fel, amit a fotókon láttak.

Rossz hatással van a kialvatlanság a memóriánkra és a kognitív képességeinkre (Fotó: Europress)

Rossz hatással van a kialvatlanság a memóriánkra és a kognitív képességeinkre
(Fotó: Europress)


Úgy találták, hogy azok, akik egész éjjel fent voltak, majd ezután nézhették meg a képeket, hajlamosabbá váltak arra, hogy azokat a részleteket ismételjék el, melyeket olvastak, és nem azokat, melyeket a fényképeken láttak. Azoknál, akik úgy töltötték ébren az éjszakát, hogy előtte nézték meg a fényképeket, nem volt ilyen jelenség.

Dr. Frenda szerint az új kutatási eredményeknek nagy szerepe lehet például az igazságszolgáltatásban."Egyre kevesebbet alszunk és egyre többen vannak, akik hosszú ideje krónikus alváshiánytól szenvednek. Mivel ez befolyásolja a memóriánkat, és olyan dolgokra is hajlamosak leszünk emlékezni, amelyek meg sem történtek, a bűnesetek szemtanúinak megbízhatósága is kérdésessé válik" - mondta.

A kutatás eredményeiről a Psychological Science című szaklapan számoltak be.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek