Ezért lehet veszélyes a melatonin mesterséges pótlása

A gyors elalvás vagy a jobb éjszakai pihenés reményében használt melatonintartalmú készítmények rendszeres szedésének veszélyeire hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

Az Egyesült Államokban felívelő trendre hívja fel a figyelmet egy, a JAMA orvosi folyóiratban publikált tanulmány. Eszerint a potenciális egészségügyi ártalmak ellenére az elmúlt években egyre többen kezdtek vény nélkül kapható melatonint szedni azért, hogy jobban tudjanak aludni. 2018-ra az amerikaiak több mint kétszer annyi melatonintartalmú készítményt fogyasztottak, mint egy évtizeddel korábban. Az elmúlt két évben erre - csakúgy, mint az altatók használatára - még jobban ráerősített a koronavírus-járvány alvásra gyakorolt negatív hatása - idézte a CNN témával foglalkozó cikkében Rebecca Robbins alvásszakértőt, a Harvard Medical School oktatóját.

melatoninpótlás alvás
A mély és pihentető alváshoz meg kell teremteni az ideális körülményeket. Fotó: Getty Images

A melatonin nem gyógynövény, hanem hormon

A melatonin az agyunkban található tobozmirigy által termelt hormon, ami az alvási ciklust szabályozza. Szükség esetén mesterségesen is pótolható , ám míg rövid távú, időszakos használata szakemberek szerint segíthet bizonyos alvásproblémákon - például az időeltolódás okozta jetlagen, vagy a váltott műszakkal járó elalvási nehézségeken - az egyáltalán nem bizonyított, hogy hosszú távú használata biztonságos - közölte a National Institute of Health.

A mostani tanulmány eredményei azt tükrözik, hogy az Egyesült Államokban 2006 óta a felnőttek egy - folyamatosan növekvő létszámú - csoportja olyan mennyiségű melatonint szed, ami jóval meghaladja a rövid távú kezelésre ajánlott napi 5 milligrammot. A problémát súlyosbítja, hogy központi szabályozás és ellenőrzés híján a kereskedelmi forgalomba kerülő melatonintartalmú készítmények több hatóanyagot tartalmazhatnak, mint amennyit a gyártó a címkén feltüntet. Mivel a gyártóknak nincs tesztelési kötelezettségük, jellemzően nem derül ki, hogy a boltokban és az interneten árult készítményekben található melatonin és a rejtett adalékanyagok valójában milyen hatással lehetnek az egészségre.

Néha előfordulhat, hogy úgy alakul az életünk, hogy csak minimális időnk marad az alvásra. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: feküdjünk le egy-két órára , vagy annak már semmi értelme és inkább maradjunk ébren?

"Korábbi kutatások rávilágítottak, hogy ezekben az ellenőrizetlen készítményekben a címkén feltüntetett melatonintartalom a valóságban -83 és +478 százalék között mozgott" - közölte Rebecca Robbins. Ez már önmagában aggályos, amihez még az is hozzájárul, hogy egyesek önhatalmúlag növelik a beszedett mennyiséget a vélt vagy remélt hatékonyság érdekében. A melatonin iránti feltétlen bizalom hátterében az állhat, hogy korábbi kutatások megerősítették: képes felgyorsítani az elalvást. "Amikor a felnőttek melatonint szedtek, négy-nyolc perccel lerövidült az elalváshoz szükséges idő" - ismertette egy korábbi vizsgálat eredményét Cora Collette Breuner, a Washingtoni Egyetem Seattle-i Gyermekkórházának professzora.

Mivel a melatonintartalmú készítmények többsége recept nélkül kapható, szakértők szerint sokan valamiféle gyógynövénytartalmú szernek vagy vitaminnak tekintik ezeket. Amelyek, mivel "természetes anyagot" tartalmaznak, egészségesek. "De nem azok. Igazság szerint nem ismerjük a szervezetbe ily módon bevitt melatonin felnőttekre és gyerekekre gyakorolt hosszú távú hatásait" - fejtette ki Robbins egy korábbi interjúban.

Súlyos problémákat is okozhat

A nagy mennyiségben szedett melatonin komoly egészségügyi panaszokat vagy mellékhatásokat okozhat. A többi között fejfájást, szédülést, hányingert, gyomorgörcsöt, álmosságot, tájékozódási zavart, ingerlékenységet és enyhe szorongást. De szakértők kapcsolatba hozzák a depresszió kialakulásával és a kórosan alacsony vérnyomással is. Mindemellett kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel - például antidepresszánsokkal - súlyos keresztallergiát kiváltva - írja a CNN.

A minőségi és mennyiségi éjszakai pihenés hosszú távon az lehet, ha sikerül megteremtenünk az alváshoz szükséges ideális feltételeket és megtaláljunk azt a módszert - például relaxálás, meditáció, olvasás, stb. -, ami segít bennünket ráhangolódni az elalvásra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra