Cumival a horkolás ellen?

A csecsemők nyugtató cumijára hasonlító szerkezet oldhatja meg a horkolással kapcsolatos problémákat: alvás közben előrehúzza a nyelvet, így a légutak szabadon maradnak.

Elalvás előtt a horkolók a nyelvük hegyét a szerkezet szájba illeszkedő végébe illesztik. Egy nagy műanyag lap helyezkedik el a fogak előtt, és alvás közben is a helyén marad, csakúgy, mint a kisbabák cumija. Középen egy üreges gömb található, mely az ajkak közé nyúlik be. A beteg összenyomja ezt a gömböt, így a levegő kijut a szájból, vákuumot képez, a nyelv hegyét pedig beszívja, ami így, előrehúzott állapotban marad az alvás során is, amikor a garat körüli izmok ellazulnak. Az eszköz 70 angol fontba (kb. 25 ezer forintba) kerül, mérete akkora, mint egy átlagos cumié.

A legtöbb ember számára nem jelent gondot az, hogy a légutak izmai ellazulnak, de van, akinél a nyelv teljesen hátracsúszik, ami akár 10 másodperces időtartamra is légzésleállást okozhat. Az útban álló lágy szövet vibrálni kezd az áramló levegő hatására, ez a horkolás. Amint az agy érzékeli, hogy a légzés leállt, utasítást küld a légzőizmoknak, hogy ismét húzódjanak össze. A légutak ismét megnyílnak, a beteg pedig általában összerázkódik és felébred. Akik ettől a problémától szenvednek, nappal általában fáradtak, és gyakrabban válnak balesetek áldozatává. Kezelés nélkül az alvási apnoé fokozza a magas vérnyomás és a szívinfarktus kockázatát.

Az elmúlt 25 évben a betegséget a folyamatos pozitív légúti nyomás módszerével (CPAP) kezelték, melyhez az orrot és a szájat is elfedő maszkot kell viselni alvás közben. A maszk egy olyan géphez csatlakozik, mely levegőt pumpál az orrba és a szájba. Sokan azonban kényelmetlennek találták, hogy egész éjszaka viseljék. Egy részük ki se próbálta soha, mások is általában elhagyták a használatát 12-15 hónap után.

A "Jó reggelt horkolás-megoldás" névre keresztelt berendezés használata sokkal kellemesebb lehet. Kanadai kutatók 32 krónikus horkolón tesztelték a találmányt. Az eredményeket a tette közzé. A vizsgált személyek több mint egyharmadánál felére csökkent a légzéskimaradás miatti felriadások száma, illetve a horkolás időtartama is visszaesett 40 százalékkal. A résztvevők több mint 70 százaléka jelezte, hogy szeretnék folytatni az eszköz használatát.

Dr. Adrian Williams, a Londoni Alváscentrum munkatársa azonban azt mondta, hogy több kutatással kell igazolni a cumi hatásosságát, és felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló készülékeket eddig nem tolerálták túl jól a betegek.

Magyarországon a betegség 300-400 ezer embert érint.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)