A krónikus fáradtság jelei

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) olyan fokú kimerültséggel és energiavesztéssel jár, amely már a hétköznapi teendőink elvégzésére is kihat. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Kimerülten kelünk reggelente

Amerikai kutatók szerint a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak. Részletek itt.

A CFS egyik jellemzője, hogy azalváshiába tart akár 8-9 órán keresztül, egyáltalán nem pihentető, és reggel szinte alig bírunk kikelni az ágyból. Hogy pontosan mi az oka a kimerültségnek, azt jelenleg is kutatják, a legvalószínűbbnek valamilyen kóros immunreakció vagy hormonális zavar tűnik.

Hónapok óta kifacsartnak érezzük magunkat

Az, hogy néha napokig, esetleg egy hétig is folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, normális is lehet egy hajtósabb időszakban. A CFS esetében azonban hónapokról, sőt, akár fél éves periódusról beszélünk. Ez általában a hosszabb ideig tartó folyamatos fáradtságra panaszkodók csupán 5 százalékára jellemző.

A krónikus fáradtság szindróma a hétköznapi teendők ellátást is megnehezíti
A krónikus fáradtság szindróma a hétköznapi teendők ellátást is megnehezíti

Már egy kevés mozgástól is teljesen kifáradunk

A CFS-ben szenvedők már egy kisebb séta, esetleg érzelmi stressz hatására is úgy érezhetik, hogy halálosan elfáradtak. Nehezükre esik a lépcsőzés, sőt, az utazás és szinte mindenféle mozgás. Emiatt általában a sporttevékenységet is teljesen elhanyagolják, mivel semmi erejük nem marad az edzésre.

Gyakori fájdalomérzet

Fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, torokfájás, megduzzadt nyirokcsomók - ezek mind igen gyakoriak a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknél. Ilyenkor érdemes orvos segítségével kideríteni, hogy nincs-e valamilyen krónikus, kezeletlen gyulladás a szervezetben.

Kognitív problémák

A CFS-ben szenvedő betegek több mint kilencven százaléka csökkent szellemi teljesítőképességről számol be: úgy érzik, mintha az agyuk nehezen működne. Nem ritkák a depressziós tünetek és a memóriazavarok sem.

Forrás: womenshealthmag.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)