Laboreredmény: innen tudjuk, hogy baj van

Vannak olyan betegségek, amelyek egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálhatók. Ilyen a vashiány is. Milyen laborparaméterek változása utal vashiányra? Melyik mit jelent? Dr. Google helyett nagyon ajánlott valódi szakemberre bízni a diagnózist!

Vérszegénységről beszélünk, amikor az oxigént szállító vörösvértestek vagy nem képesek ellátni megfelelően a feladatukat, vagy nem termelődik elegendő mennyiség belőlük. A probléma hátterében igen gyakran a vashiány áll, mivel a vas nélkülözhetetlen alkotórésze a vörösvértestek fontos elemének, a hemoglobinnak.

A LEGALAPVETŐBB LABORÉRTÉK A VÉRSZÉRUM VASKONCENTRÁCIÓJA.
A LEGALAPVETŐBB LABORÉRTÉK A VÉRSZÉRUM VASKONCENTRÁCIÓJA.

Egy átlagos felnőtt szervezet összesen körülbelül 3-4 gramm vasat tartalmaz. Ennek a mennyiségnek a jelentős része az érrendszerben kering egy fehérjéhez, a hemoglobinhoz kötődve, szerepet vállalva az oxigén és a szén-dioxid szállításában. A nyomelem felszívódását nagyban befolyásolja a szervezet vasszintje: minél több vas van jelen a szervezetünkben, annál kevesebb tud hasznosulni az elfogyasztott ételekből.

„Nagyon fontos, hogy kiderüljön, mi áll a vashiányos vérszegénység hátterében, mivel ez nem egy önálló betegség, hanem egy tünet, így az alapprobléma kezelése elengedhetetlen” – mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa.

A vashiány tünetei:

  • fáradtság
  • aluszékonyság
  • fázósság
  • sápadt bőr
  • fokozott szívdobogás
  • hajhullás
  • fejfájás
  • szédülés
  • légszomj

A vashiány igazolására alkalmas laboreredmények

A legalapvetőbb laborérték a vérszérum vaskoncentrációja (SeFe). Az így kapott eredményt az úgynevezett referenciatartománnyal kell összehasonlítani – amennyiben ahhoz képest alacsony a kimutatott érték, akkor nagy valószínűséggel vashiányról beszélhetünk. Ilyenkor a vörösvértestek hemoglobintartalma és mérete kisebb a normálisnál. A szérumvas (SeFe) normál referenciatartománya függ a nemtől és az életkortól:

Csecsemő: 7-18 µmol/l (40-100 mg/dl)
Gyermek: 8-22 µmol/l (8-22 mg/dl)
Felnőtt férfi: 12-31 µmol/l (65-175 mg/dl)
Felnőtt nő: 9-30 µmol/l (50-170 mg/dl)

A másik fontos vérparaméter a vas tárolására szolgáló fehérje, a ferritin (FER) szintje, ami a szervezet vasraktárainak telítettségét jelzi. Normál értéke nőknél 1,2-15 mg/l, férfiaknál 1,5-20 mg/l. A ferritin ezeknél alacsonyabb szintje már olyan korai fázisban jelzi a vashiány fennállásának lehetőségét, amikor a hemoglobin még a normális tartományban van. Ugyanis a kezdődő vashiányban először a szervezet vasraktárainak (májban, lépben) tartalma kezd csökkenni.

Vashiány esetén még az alábbi értékekben is lehet eltérés:

Vörösvértest (VVT): a csontvelőben képződő, oxigént, szén-dioxidot szállító sejtek. Nőknél 4,1 millió/mm3, férfiaknál 4,5 millió/mm3 értéknél alacsonyabb szintje vérszegénységre utal.

Hemoglobin (Hgb): a vörösvértestek festékanyaga, ez adja a piros színt, oxigént szállít. Normál értéke nőknél 120-160 g/l, férfiaknál 130-160 g/l. Az alacsony hemoglobinszint vérszegénységre utal.

Hematokrit (Hct): a vörösvértestek és a vérplazma százalékos aránya. Alacsony értéke vérszegénységre utal.

MCV (Mean Corpuscular Volume): átlagos vörösvértest térfogat. Alacsony szintje vashiányos vérszegénységre utal.

MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin)
: a vörösvértestek átlagos hemoglobintartalma. Alacsony szintje vashiányos vérszegénységre utal. (Az MCH és az MCV lényegében az anémia típusának meghatározására szolgál.)

Vas (Fe): a hemoglobin alkotója. Alacsony szintje vashiányra utal.

TVK (Transzferrin vaskötő kapacitása): a vas szállításában részt vevő fehérje. A vasat a raktárakból a sejtekhez viszi. Magas értéke vashiányra utal, hiszen ilyenkor „üresen” kering a vasszállító fehérje.

Sokan a mai napig nem veszik komolyan a vashiányt és az azzal járó tüneteket, pedig ez az állapot súlyos következményekkel járhat. A vas a testünk számos életfontosságú folyamatában vesz részt, egyebek közt az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme. Miért vegyük komolyan? Milyen súlyos problémákat okozhat a vashiány? Nézzük!

A terápia első lépése mindig a mögöttes okok felkutatása és az alapbetegség kezelése. Magát a terápiát nagyban befolyásolja a vérszegénység mértéke. Ez alapján szükség lehet gyógyszeres kezelésre, vitaminpótlásra, étrendbeli változtatásokra. A terápiát minden esetben a szakorvos dönti el! Semmiképp se kezdjünk öngyógyításba, ne diagnosztizáljuk magunkat dr. Google segítségével, mert laikusként sok minden félreérthető, felesleges aggodalmat, vagy a káros öngyógyítással nehéz perceket okozhatunk saját magunknak!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra