Pikkelysömör a szem körül. Így kezeljük

Előfordulhat, hogy a szemünket sem tudjuk kinyitni miatta, ráadásul a kezelések közül sem mindegyik veszélytelen, akár zöld hályogot is okozhat, ha túlzásba visszük.

A pikkelysömör egy olyan krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami új szintre emeli a hámlás fogalmát. Érdemes erre a betegségre úgy gondolni, mint egy kiirthatatlan élősködőre, ami újra és újra felbukkan. Nincs rá gyógymód, de kezelhető.

pikkelysömör, pszoriázis, szem
pikkelysömör, pszoriázis, szem

Tíz százalékuk érintett

Vannak időszakok, amikor teljesen tünetmentes, akár hónapok, évek telhetnek el úgy, hogy nem lángol fel. De, sajnos kezelésektől függetlenül bármikor visszatérhet.

Leggyakrabban a könyök és a térd az érintett, de ebben sem ismer határt ez a kellemetlen tünetekkel járó kór, hiszen a körömtől az ízületeken át, szinte mindenhol megjelenhet. A statisztikák szerint a pszoriázisosok 10 százalékánál a tünetek a szem környékét érintik.

Felgyorsuló sejtvándorlás Bőrünk hámsejtjei normális esetben a többrétegű hám legalsó rétegében (stratum basale) "születnek". Később a bőrfelszín felé vándorolnak, bennük szarufehérje (keratin) halmozódik fel, végül észrevétlen hámlással leválnak. Pszoriázisban ez a hámsejtvándorlás többszörösére felgyorsul. Normálisan a sejtekből a sejtmagok felszívódnak, az őket összekötő molekulák eltűnnek, mindezekre a pszoriázisban felgyorsult vándorláskor nincs idő. A sejtmagokat tartalmazó, szétválni nem képes hámsejtek alkotják a fehér színű, hámló "pikkelyeket". További részletek.

A pikkelysömörre jellemző plakkok nemcsak esztétikai problémákat okoznak, a bőrfelszínen való megjelenésükkel együtt égető, viszkető érzést is kiváltanak. Ha ez ráadásképp a szem körüli vékony, érzékeny területen van, az csak tovább rontja a beteg panaszait. Főleg, hogy ezek a pikkelyes felhalmozódások képesek lehetnek arra, hogy akár a szem kinyitását vagy épp bezárását akadályozzák.

Tünetek a szem körül:

- repedt, száraz bőr a szem területén

- korpásodáshoz hasonló "hámsejthullás"

- nehézséget okoz a szem kinyitása és becsukása

- szempillák, amelyek a szemhéjon nyomódó plakkok miatt ragadnak a szembe

- kellemetlen érzés a szemhéj mozgatásakor

Az ókorban is ismerték

A pikkelysömört már az ókori görögök is ismerték, az elnevezése is tőlük származik, a psora görög szó jelentése pikkely. Ráadásul a Föld népességének 1,5-3 százalékát érinti is, mégsem tudják még mindig, hogy pontosan mi az eredete. Annyi bizonyos, hogy már 7 hajlamosító gént találtak az emberi genomban, tehát nagy valószínűséggel genetikai eredetű, aktiválódását pedig szinte bármi kiválthatja, a mellékelt listán a leggyakoribbakat gyűjtöttük össze.

Néhány lehetséges környezeti kiváltó tényező:

 • leégés
 • hideg időjárás
 • bizonyos gyógyszerek (például lítium, béta-blokkolók és malária elleni gyógyszerek)
 • stressz
 • a bőr sérülése
 • fertőzések
 • alkoholfogyasztás
 • dohányzás
 • Kezeljük-e házi praktikákkal, vagy sem?

  Bár számtalan csábító tipp kering az interneten, melyek közül van, amelyik az egyik embernek beválik, a másiknak pedig hatástalan, összességében mégis azt tanácsoljuk, minden otthoni praktika kipróbálása előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni, hiszen nem kívánt mellékhatások bármikor jelentkezhetnek.

  Fontos, hogy ne feledjük: az otthoni praktikák az orvos által előírt hagyományos kezelések kiegészítései, nem pedig helyettesítői!

  De lássuk, mik azok a pikkelysömörbarát összetevők, amik szóba jöhetnek: szalicil sav, cink-pirition, glicerin és lanolin. Mindezek mellett pedig a jelenlegi szakértői álláspontok alapján ezeket a kiegészítő kezeléseket lehet kipróbálni egy-egy fellángolás idején a bőr megnyugtatására (konzultáció után!): illóolajok, akupunktúra, étrendváltás, a kurkumában található kurkumin, halolaj, indigó (indigo naturalis gyógynövény). Emellett pedig fontos, hogy a higiéniai előírásokat minden esetben betartsuk, mert ugyan megakadályozni nem tudjuk a pszoriázist, de elkerülhetjük vele a fertőzéseket.

  Mire figyeljünk oda a szem körüli pikkelysömörnél?

  Vannak, akiket zavar a fellángoláskor szemmel látható tünetek megjelenése, s ezeket palástolni próbálják. Nyilván ez a szem körül sokkal nehezebb, főleg, hogy ott a többitől eltérően még vékonyabb, érzékenyebb a bőr. Ilyenkor érdemes olyan teljesen természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumokkal próbálkozni, melyek nem irritálják még jobban az érintett területet. S ezeket is csak akkor alkalmazzuk, ha más terápiás javallattal nem áll fenn összeférhetetlenség.

  Fontos továbbá, hogy az érintett terület körül se piercing, se tetoválás ne legyen (ha később jelentek meg a tünetek, akkor legalább ne hordjuk), mert ez folyamatos gyulladásra, fellángolásra ingerelheti az érintett részeket.

  Idővel a testünk ellenállóvá válhat a kezelésekkel szemben, ezért fontos, hogy rendszeresen konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

  Mit használjunk?

  A kortikoszteroidok hatékonyak lehetnek apikkelysömörkezelésében, vigyázni kell azonban, mivel glaukómát vagy szürke hályogot is okozhat, ezért, ha ilyen készítményt alkalmazunk, javallott a rendszeres szemészeti kontroll.

  A tacrolimus hatóanyagú kenőcs jó alternatívája lehet a helyi szteroidoknak, biztonságosan alkalmazható a szem körül, az eddigi tapasztalatok alapján pedig nem köthető össze a használata a zöld vagy szürke hályog kialakulásával. Kezdetben azonban előfordulhat, hogy az égő, csípő érzés fokozódik.

  Természetesen erre a területre is használható a fényterápia, a hatékonyság érdekében heti 2-3 alkalommal. Ennek több fajtája is létezik, de akár a természetes napsütés is használhat, persze csak mértékkel és akkor, ha nem vagyunk fényérzékenyek.

  Végül, de nem utolsósorban ott van még a biológiai terápia (biologic therapy), melyet a súlyosabb esetekben használnak, és a T-sejteket célozzák, melyek vezető szerepet játszanak a pikkelysömör kialakulásában.

  Forrás: Greatist

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +22, +27 °C
  Minimum: +10, +15 °C

  Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Viharos idő