Visszérműtét után

A visszeresség, vagyis az alsó végtag bőre alatt elhelyezkedő felületes vénás rendszerben kialakuló értágulatok és a vénák kanyargóssá válása népbetegségnek számít.

A kóros vénatágulatok következtében a gyűjtőeres vér szív felé történő visszafolyásának üteme lelassul. A vér így nagyobb mennyiségben és hosszabb ideig tartózkodik az alsó végtagban, ahol pangás alakul ki. A láb megduzzad, ödémássá válik, elnehezül, könnyen elfárad. Sok esetben a betegnek ezenkívül jelentős kozmetikai problémát is okoz a kórkép.

Kialakulásában az egyéni hajlamosító, örökletes tényezőkön kívül szerepet játszik még a gyakori álló testhelyzet és a mozgásszegény életmód is. Nőkön a nemi hormonok érfalra gyakorolt hatása, illetve a terhességek ideje alatt a kismedencei vénás rendszerben kialakuló megnövekedett nyomásviszonyok következtében gyakrabban fordul elő.

A betegség megoldása - a visszér-injekciózás, illetve a tüneteket enyhítő konzervatív kezelés, a rendszeres gumiharisnya-viselés lehetősége mellett - még ma is elsősorban műtéti. A beavatkozás során a tágult vénaszakaszokon kívül általában a fő felületes vénás törzset is eltávolítják. Az elmúlt néhány évben kifejlesztett technikák következtében a műtét igen jó kozmetikai eredménnyel végezhető el. Az operációt a legtöbb intézményben gerincvelői érzéstelenítésben, úgynevezett spinális anesztéziában végzik. A kórházi tartózkodás ideje általában 2-3 nap. A műtét után kialakuló fájdalom mértéke nagyban függ a beteg egyéni tűrőképességétől, és a beavatkozás nagyságától. Általában közönséges fájdalomcsillapítókkal, illetve az operált végtag felpolcolásával jól szüntethető, és napról napra fokozatosan enyhül. Ha valahol a bőr alatt nagyobb vérömleny alakulna ki, és az kissé begyulladna, akkor a jegelés jótékony hatású. A frissen operált végtagot borogatni nem szabad, mert a sebek feláznak, és könnyen befertőződnek.

Természetes jelenség, hogy a műtéti területen kisebb nagyobb véraláfutások jelennek meg, egy-két nappal a beavatkozás után. Ezek rendszerint két héten belül nyomtalanul felszívódnak. Eltűnésüket heparintartalmú kenőcsökkel lehet siettetni, de a sebeket közvetlenül bekenni nem szabad!

Amennyiben a felületes vénás főtörzset is eltávolítják, óhatatlan, hogy a szorosan az ér mentén futó bőrideg is megsérül. Ennek következtében - főleg a belboka körüli területen - a láb bőre érzéketlen marad. Az érzéskiesés megszűnéséhez esetenként akár hónapok kellenek.

A műtétet követő néhány hétben általában az alsó végtag fáslizását javasolja a sebész. Ez csökkenti a természetesen kialakuló lábduzzanatot, nehézlábérzést, fájdalmakat. Különböző, a vénás elfolyást segítő gyógyszerekkel ez a jótékony hatás tovább fokozható. A visszértágulatok eltávolításával nemcsak szép kozmetikai eredmény érhető el, és nemcsak a beteg kellemetlen lábfájdalmai szüntethetők meg, hanem számos későbbi, kellemetlen szövődmény is megelőzhető, mint például a felületes visszerek trombózisa, gyulladása. IX. évf. / 9. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció