Orvosi vizsgálat előtt ezeket ne csináljuk

Az orvosi vizsgálat sikere nem csupán azon múlik, hogy elmegyünk és hagyjuk, hogy a szakemberek kívül-belül ellenőrizzék a testünket. Van néhány dolog, amire ha nem figyelünk, könnyen téves diagnózis születhet. Spóroljuk meg a fölösleges aggódást, és kerüljük el a következő hibákat!

Vérnyomásmérés előtt ne igyunk kávét

Negatív irányba befolyásolhatja az eredményt a kávé, így jobb, ha ilyen esetben későbbre halasztjuk az elfogyasztását. "Ha egy órával a mérés előtt kávét vagy más koffeines italt fogyasztunk, mint például energiaitalt vagy kólát, az értékünk sokkal magasabb lehet" - figyelmeztet Dr. James Dewar családorvos. "Ugyanez a helyzet a dohánytermékekkel, illetve a különféle nyálkahártya-lohasztó készítményekkel is" - teszi hozzá.

A helyes vérnyomásmérés menete Bizonyára tisztában van azzal, hogy amagas vérnyomássokszor nem okoz semmiféle tünetet. Éppen ezért érdemes otthon olykor-olykor elővennie a vérnyomásmérőjét. Miért fontos ez, milyen előnyei lehetnek és hogyan kell mérni? Részletek itt.

Vérvétel előtt ne fogyasszunk magas zsírtartalmú ételeket

Dr. Deepa Iyengar, a Texasi Egyetem docense nem ajánlja, hogy magas zsírtartalmú, esetleg a szokásosnál nagyobb adag ételeket fogyasszunk vérvétel előtt. Sőt, azt is kiemeli, hogy a legtöbb esetben néhány órával a vérvételt megelőzően már egyáltalán nem szabad enni, csak inni. "Evés után - főleg, ha magas zsírtartalmú fogásról van szó - megemelkedhetnek bizonyos értékek, így a vércukor-, a koleszterin- vagy a trigliceridszint, vagyis nem a valós állapotunkat fogják mutatni" - magyarázza a szakember.

Bőrgyógyász előtt ne menjünk el manikűröztetni

Bőrgyógyászati probléma esetén a szakember az egész testünket átnézi, beleértve a körmeinket is, így nem tanácsos körömlakkal festett körmökkel érkezni, mondja Dr. Sarina Elmariah bőrgyógyász. A körmök számos egészségügyi problémáról, így cukorbetegségről, vérszegénységről, szívproblémákról árulkodhatnak, és könnyű rajtuk például a gombásfertőzésnyomait is felismerni. Dr. Elmariah szerint ilyenkor a sminkelés sem célszerű, mert a bőrgyógyász az arcunkat szintén alaposan megvizsgálja majd. A naptej, esetleg más bőrápoló termékek használata azonban megengedett.

Orvosi vizsgálat előtt tartózkodnunk kell bizonyos dolgoktól
Orvosi vizsgálat előtt tartózkodnunk kell bizonyos dolgoktól

Vizeletvizsgálatra ne érkezzünk szomjasan

Vizeletvizsgálat előtt kiemelten fontos, hogy elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta vizet fogyasszunk, ellenkező esetben téves diagnózis születhet, húzza alá Dr. Benjamin Davies urológus. Külön érdemes figyelni arra, hogy ha a vizeletvizsgálatot megelőző időszakban edzettünk, akkor a szokásosnál többet kell innunk, mert ez ugyanúgy befolyásolhatja az eredményt. Amennyiben nem a szokásos napi rutinunk része a sport, akkor a vizeletvizsgálat előtt inkább tartózkodjunk tőle, hangsúlyozza a szakember.

Ne mondjuk le a nőgyógyászt, ha menstruálunk

"Sok páciensem jelenik meg úgy a vizsgálaton, hogy sajnos aznap reggel jött meg a menstruációja, és nagyon ideges emiatt. Úgy tesznek, mintha még soha nem láttam volna vért" - mondja mosolyogva Dr. Mary Jane Minkin szülész-nőgyógyász, Dr. Elizabeth Roth pedig, aki szintén szülész-nőgyógyászként dolgozik, megerősíti: ilyenkor is el tudják végezni szinte az összes tesztet, vizsgálatot, így nem érdemes aggódni. "Bár sok nő kényelmesebben érzi magát, ha új időpontot kér, orvosilag ezt semmi sem indokolja" - teszi hozzá a szakember. Kivétel képeznek az olyan esetek, amikor konkrét panasz okán jelentkezünk be, például gombás fertőzés vagy seb miatt, ilyenkor a menstruációs vér valóban befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

Mammográfia előtt ne használjunk dezodort

Dr. Roth azt tanácsolja, mammográfia előtt ne foglalkozzunk az izzadásgátlással. A legtöbb, erre a célra használt termék ugyanis alumíniumot tartalmaz, amit a gép akár kóros elváltozásként is érzékelhet, és ezért fals pozitív eredményt adhat. Dr. Roth szerint, ha aggódunk az esetleges kellemetlen szagok miatt, gondoljunk arra, micsoda lelki megterhelést jelent pozitív lelettel a kezünkben várakozni arra, vajon tényleg valamilyen komoly betegségünk van-e.

Kolonoszkópia előtt ne együnk piros vagy lila ételeket

A piros vagy lila ételek, italok megszínezhetik a vastagbél nyálkahártyáját, ezáltal téves pozitív eredményt kaphatunk, fogyasztásuk tehát nem ajánlott vastagbéltükrözés előtt, mondja Dr. Randall Brand gasztroenterológus. Érdekes módon a különféle vaskészítményeknek is ugyanez a hatásuk. Mindemellett az említett nyomelem sok ember számára székrekedést okoz, következésképp akadályozhatja, hogy a vizsgálat előtt adott hashajtók maximálisan kifejthessék hatásukat, és kitisztíthassák a beleket. A beavatkozás előtt egy héttel tehát érdemes letenni a vasat, három nappal előtte pedig kevesebb magas rosttartalmú gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

Forrás: thehealthy.com

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés