Nő az egészségügyi szolgáltatási járulék

Jövőre emelkedhet az egészségügyi szolgáltatási járulék összege - derül ki a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot megalapozó parlamenti előterjesztésből.

Mint azt korábban megírtuk, egy 2019 végén elfogadott törvény értelmében érvénytelenné válhat azok TAJ-száma, akik - bár kötelezettek lennének erre - három hónapot meghaladó ideig elmaradnak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével. Mindez azt jelenti, hogy az érintettek nem vehetnék igénybe a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásokat, amíg ki nem egyenlítik a tartozást. A privatbankar.hu cikke szerint ugyanakkor enyhülhet ez a szabály, mivel a mostani előterjesztés szerint a kormány hat hónapra emelné a hátralékos időszakot.

Jövőre emelkedhet az egészségügyi szolgáltatási járulék
Jövőre emelkedhet az egészségügyi szolgáltatási járulék. Fotó: Getty Images

Eközben változhat a járulék összege is. Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak, akiknek nincs a biztosítási jogviszonyt megalapozó jövedelmük. Ők jelenleg havi 7710 forintért válthatják meg az egészségügyi ellátásra való jogosultságukat. A törvényjavaslat ugyanakkor azt tartalmazza, hogy a 2021-es összeg a 2020. júliusi inflációnak megfelelően emelkedjen.

Az infláció júliusi mértékéről augusztusban közöl majd adatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ha azonban 3 százalék körüli lenne, úgy a járulék havi összege 7941 forintra emelkedne. A tényleges összeget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végén fogja közzétenni, ahogy teszi majd ezt a későbbi években is.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció