Nem csak boncol!

A patológus a betegség pontos diagnosztizálásával és a gyógyítást segítő beavatkozások, kezelések megállapításához szükséges tanácsadással foglalkozik. A patológus a betegségek és azok hatásainak legfőbb szakembere.

A klinikai információkból és a a szövettani mintákból készített metszetek vizsgálatával (elsősorban mikroszkóp segítségével) megállapítja a betegség típusát, súlyosságát, bizonyos esetekben azonosítja a kórokozókat. Daganatos betegségek esetén megállapítja a pontos stádiumot is. A patológiai lelet gyakran a gyógyulás felé vezető út első és egyik legfontosabb lépése, hiszen pontosítja vagy megállapítja a diagnózist. Éppen ezért a patológus szorosan együttműködik szinte minden más szakterület képviselőivel, a gyógyító orvosokkal és a többi diagnosztával is. Természetesen sok patológus vesz részt különböző kutatásokban, és a munkájukhoz tartozik az elhunytak boncolása is, vagyis a halálhoz vezető közvetlen okokat is ők tárják fel.

A szakorvos mintát vesz a szövetből egy tű segítségével. Ez a szövet lehet élő szervből, de valamilyen beavatkozás során eltávolított szövetdarab is. Esetenként a különböző laborvizsgálatok, vérvétel vagy vizeletvizsgálat során "megszerzett" anyag is a patológus dolgozóasztalára kerülhet. A mintát egy speciális folyamat során asszisztensek készítik elő arra, hogy mikroszkópos vizsgálatra alkalmassá váljon. A minta egy üveglapra kerül, majd megfestik, hogy vizsgálni lehessen. A patológusok a szövetek kóros elváltozásainak megállapítása után pontos leírást és diagnózist tudnak adni a betegségről. Így állapítják meg például azt, hogy valakinek van-e daganatos megbetegedése és az milyen stádiumú, illetve hogy jó- vagy rosszindulatú-e az elváltozás.

Meglepő módon, közvetve a patológussal találkozunk talán a leggyakrabban a szakorvosok közül, hiszen minden laboratóriumi vagy szövettani minta egy-egy patológus kezén megy keresztül, így bármilyen betegségünk legyen is, a patológus szinte mindegyik diagnosztizálásában szerepet játszik.

Hol találkozhat a mindennapok során a patológus munkájával?

Betegségek (például nőgyógyászati daganatok vagy emlőrák) szűrésekor, idült máj- és vesebetegségek pontos diagnózisában. Gyomor- és bélpanaszok (például állandó hasmenés, gyomorfájás) esetén végzett endoszkópiás vizsgálat során gyakran történik mintavétel, amelynek szövettani vizsgálata is jelentősen befolyásolhatja a további kezelést. Bizonyos bőrbetegségek, bőrelváltozások diagnosztikájában csak a szövettani vizsgálat vezet a betegség pontos megállapításához. Szintén patológiai-szövettani közreműködés lehet szükséges ahhoz, hogy fül-orr-gégészeti betegségeknél vagy urológiai elváltozásoknál meghatározzák a pontos diganózist. Képalkotó vizsgálat során felfedezett gyanús elváltozásból (pl. daganatos megbetegedés gyanúja) vett citológiai vagy biopsziás mintavétel esetén a mintából készített kenetet vagy szövettani metszetet szintén a patológus értékeli, és állapítja meg a daganatos betegség tényét.

Időnként természetesen szükség lehet arra, hogy a műtét során azonnali szövetvizsgálatot végezzenek. Ez lényeges a későbbi pontosabb diagnózis megállapításában, illetve abban is, hogy a tökéletes terápiát megtalálják a beteg gyógyulása szempontjából. A legkorszerűbb eljárások közé tartoznak a genetikai alapú diagnosztika is létezik, amik segítségével az eltávolított szövet további vizsgálata alapján pontosítani lehet a diagnózist, és ennek megfelelően a kezelőorvos hatékonyabb, célzott terápiát rendelhet el.

Dr. Kulka Janina Az 1980-as évek óta dolgozik patológusként, szakterülete az emlőpatológia. Évek óta tanítja a medikusokat és szakorvosjelölteket magyar és angol nyelven. A biopsziás nagylabor vezetője, emellett több évig részt vett a WHO egyik nagyszabású tanulmányában. 2003-ban Pro Sanitate kitüntetést kapott. A Magyar Pathologus Társaság volt elnöke, a Magyar Szenológus, illetve a Magyar Onkológus Társaság vezetőségi tagja, az Európai Patológiai Társaság elnökségi tagja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra