Nagy változás jöhet a háziorvosoknál

Lapinformációk szerint egy átfogó átalakítás keretében központosíthatják a háziorvosok, a védőnők és az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét.

Több mint 300 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van ma Magyarországon. Részletek itt.

A Népszava birtokába került előterjesztés szerint az alapellátás új országos központot kapna, továbbá minden járásban létrehoznának állami fenntartású és irányítású egészségügyi központokat. Ezekben az új egészségházakban alap- és szakellátó orvosok is foglalkoznának a páciensekkel. A tervek szerint amennyiben van egyéb szakvizsgájuk, a területen dolgozó háziorvosok itt szakorvosként hasznosíthatnák.

Átfogó átalakítást tervez a kormány az alapellátásban?
Átfogó átalakítást tervez a kormány az alapellátásban?

A kormányzati javaslat nyomán változások jöhetnek az alapellátási ügyeletben is. Ezek közé tartozik például, hogy a mentőszolgálattal közös diszpécserrel működtetnék a háziorvosi ügyeleteket. Szigorúan elkülönítenék a háziorvosok által még ellátható, illetve a már a sürgősségi ellátás körébe tartozó feladatokat. Megreformálnák továbbá a jelenleg még csak hellyel-közzel biztosított fogorvosi ügyeleteket is.

A lapnak nyilatkozó Drajkó Zsombor egészségügyi közgazdász szerint az új koncepcióval "kettős játszmába kezdett az egészségpolitika". Egyfelől a kabinet felismerte, hogy lépéseket kell tenni a sürgősségi és az alapellátásban, ugyanakkor a tervek nem illeszkednek a jelenlegi ellátórendszerbe. Nem tisztázott egyebek mellett a tervezett járási egészségházak szerepe, feladatköre sem, ahogy az sem egyértelmű, hogyan találnak majd ezekbe az intézményekbe orvosokat és egyéb szakembereket a szakrendelések teljes spektrumának biztosításához.

A még nem nyilvános kormányhatározat szerint a program részleteit jövő február végéig kell kidolgoznia az emberi erőforrások miniszterének.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra