Munkába állnak a magyar non-doktorok

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, miután Magyarországon is meghonosodik az úgynevezett non-doktori rendszer.

A három vidéki orvosi egyetemen már ősztől elindul az idehaza kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzése, akik az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon - írja a Magyar Idők . A világ számos országában, például az Egyesült Királyságban a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosi szolgálatokban nem minden esetben orvosok, hanem sokszor magasan képzett ápolók látják el a betegeket. Ők végzik el például a krónikus betegek - magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek - időszakos vizsgálat, ellenőrzik a leleteket, sőt felírják az újabb adag gyógyszereket.

aneszteziológia
Nem kábítás: azon a hat területen indul diplomás ápolóképzés, ahol a legnagyobb az orvoshiány

Hamarosan mindez hazákban is valóssággá válhat, mert ősszel a három vidéki egyetemen elindul az úgynevezett kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók képzése. Betlehem Józsefet még december 1-jén bízta meg az emberi erőforrások minisztere az itthon újdonságnak számító ellátási modell kidolgozásával és koordinációjával, ám az előkészítés már hónapokkal ezelőtt elkezdődött.

A jogszabály, amely lehetőséget ad rá, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzését követően - másfél éves egyetemi képzés keretében - megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett. A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, amelyek lefedik azokat az egészségügyi területeket, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Ezek az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. Egyetemenként és területenként 20-20 jelentkezőt fogadnak, azok számára pedig, akik eddig nem tudtak a lehetőségről, augusztusban pótfelvételit hirdetnek.

Ápolónak, ápolónőnek lenni az egyik legszebb hivatás, de egyben a legnehezebb is. Együttérzésükre, bátorításukra minden betegnek szüksége van, de ugyanakkor nagy szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal az orvosok nélkülözhetetlen segítői is egyben. Részletek!

A képzés sikere érdekében az állami ösztöndíj-lehetőség mellett a tervek szerint speciálisan erre az MSc-fokozatra is kidolgoznak majd egy ösztöndíjrendszert, ami havonta akár százezer forint támogatást is jelenthet. Az intézményeket pedig - azért, hogy érdekeltté tegyék dolgozóik ilyen jellegű továbbképzésében - egyfajta helyettesítési kompenzációban részesítenék. Az első magyar non-doktorok 2019-ben végeznek, ám azt Betlehem József is elismerte: ennél lényegesen több időre lesz szükség ahhoz, hogy az egészségügy rendkívül merev, hierarchizált világában az orvosok és a betegek is elfogadják majd őket.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: