Mit jelez a magas vagy alacsony húgysavszint?

A magas húgysavszint miatt kialakult köszvényt korábban a királyok betegségeként ismerték, hiszen túl sok vörös húst és alkoholt csak a jómódúak fogyasztottak. Napjainkban azonban egyre több embert érint ez a probléma.

A húgysav az emésztési folyamat során létrejövő végtermék, amelyet ideális esetben a vesék kiválasztanak, majd a vizelettel kiürül, egy része pedig izzadtsággal távozik a szervezetből. Ilyenkor a húgysav szintje egyensúlyban van a szervezetben: férfiaknál 220-420 µmol/l, nőknél pedig 140-340 µmol/l közötti érték tekinthető normálisnak. Bizonyos betegségek vagy nem megfelelő táplálkozás miatt felhalmozódhat a szervezetben, ritkábban pedig az egészségesnél alacsonyabb szintet mérnek. Milyen veszélyeket rejt a túl magas vagy túl alacsony húgysavszint?

Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. A betegség veszélyeiről és a kezelés módjairól bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Magas húgysavszint

A magas húgysavszint genetikai okokra is visszavezethető, illetve bizonyos betegségek (vesebetegség, diabétesz vagy pajzsmirigyproblémák, leukémia) vagy a kezelésükre használt gyógyszerek miatt szökik fel az értéke. Másoknál az életmód tehető felelőssé a kialakulásáért - a kevés testmozgás, a túlsúly és a magas húgysavtartalmú ételek (vörös húsok, kolbászfélék) túlzott fogyasztása. Kutatások szerint a rendszeres alkoholfogyasztás, illetve a magas fehérjetartalmú diéta is okozhat magasabb húgysavszintet.

A húgysavas sók lerakódhatnak az ízületekben, fájdalmas gyulladást okozva
A húgysavas sók lerakódhatnak az ízületekben, fájdalmas gyulladást okozva

Ha tartósan magas az értéke, a húgysav kikristályosodhat, a húgysavas sók pedig lerakódnak a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Ez igen fájdalmas ízületi gyulladást eredményezhet, amelyet köszvénynek nevezünk. Ha pedig a húgysav a vesékben rakódik le, vesekő képződhet belőle, illetve ritkább esetben szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához is vezethet.

Alacsony húgysavszint

Ritkábban az is előfordulhat, hogy a húgysav szintje az ideális érték alá süllyed. Az alacsony húgysavszint a legtöbb esetben nem okoz gondot. Kiválthatja például túlzásba vitt diéta, vagy a kimondottan magas C-vitamin fogyasztás is. Gyógyszeres kezelésre ilyen esetben nem feltétlenül van szükség, helyes táplálkozással a húgysavszint egyensúlya helyrebillenthető.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: