Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Húgysav

A húgysav vérszintje leggyakrabban húsok, kolbászfélék túlzott fogyasztása esetén emelkedik. A magas húgysavszint köszvényt okoz.

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.

Normálérték: 
30-70 mg/l (0,18-0,42 umol/l)

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A húgysav a nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. A húgysav a vesékben kiválasztódik és a vizelettel ürül.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A magas húgysavszint esetén a húgysav az ízületekben kikristályosodva rakódik le. A kristályok gyulladásos reakciót váltanak ki, ez a köszvény.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A húgysav vérszintjét csökkenti a húgysavürítést fokozó gyógyszerek, illetve nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A magas húgysavszint oka lehet a magas húgysavtartalmú ételek túlzott fogyasztása. Ilyenek a vörös húsok, a kolbászfélék, de emeli a húgysavszintet az alkohol fogyasztása, cukorbetegség, többféle gyógyszer is, illetve a magas fehérjetartalmú diéta. Veseelégtelenségben a húgysav ürítése csökken, emiatt emelkedik vérszintje. Emelkedett húgysavszint mutatható ki vészes vérszegénységben, leukémiában és ólommérgezés esetén is.
Amennyiben a magas húgysavszint táplálkozási okokra vezethető vissza, akkor a diétával, valamint a húgysav ürítését serkentő gyógyszerekkel lehet vérszintjét csökkenteni.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag