Mire vigyázzon egy nő negyven felett?

Az évek múlásával számos egészségügyi probléma megjelenésének kockázata is jelentősen megemelkedik, ezért elengedhetetlenné válik, hogy jobban odafigyeljünk magunkra. Habár kétségkívül az egészség megőrzése a legfontosabb, szintén érthető, ha anyagi szempontból is szeretnénk biztonságban tudni a jövőnket. Lássuk, mi lehet a megoldás a felmerülő nehézségekre!

nyugdíjbiztosítás, egészségügyi szűrések, öngondoskodás

Természetesen a betegségeket mindig jobb megelőzni, mint kezelni. A legsúlyosabb kórképek kialakulásában hangsúlyos szerep jut a helytelen életmódnak, holott éppen erre a tényezőre lehet a leginkább tudatosan hatni a hétköznapokban. Jó példa erre az elhízás: a magyar felnőtt nők közel harmadának magas a testtömegindexe, márpedig a jelentős túlsúly számos krónikus probléma előszobájának tekinthető. A kor előrehaladtával több olyan változás is zajlik az emberi szervezetben, amely kedvez a súlygyarapodásnak. Ezek a folyamatok pedig 35 éves kor után indulnak be igazán.

A mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott táplálkozásnál és a rendszeres testmozgásnál nincs jobb eszköz azelhízásmegelőzésére. Fontos továbbá megemlíteni, hogy ezek a módszerek a kardiovaszkuláris egészség megőrzésében is kulcsfontosságúak, mi több, a sport a mindennapos stresszt is enyhíti. A káros szokások elhagyása ugyancsak kiemelt feladat: a dohányzás például a tüdőrákos megbetegedések zömében kiváltó okként jelenik meg.

Hogyan segítenek a szűrések?

A prevenció tehát a hétköznapokban kezdődik, ugyanakkor megeshet, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezik a baj. Ráadásul számos betegség előrehaladott stádiumban okoz csupán először észrevehető tüneteket, miközben a gyógyulás és a szövődmények elkerülésének egyik alapköve éppen a minél korábban felállított diagnózis, illetve ezzel együtt a gyorsan megkezdett terápia lenne. Ezt az ellentmondást hivatottak feloldani az egészségügyi szűrések.

Ebből a megfontolásból a nőknél elengedhetetlen a mellek havi önvizsgálata, illetve az éves rendszerességgel elvégzett mammográfiás szűrővizsgálat. Az eleinte igen tünetszegényemlőráka leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nők körében. Ugyancsak jelentős nagyságrendben okoz problémát a méhnyakrák, amely ellen egyrészt a humán papillómavírus (HPV) elleni védőoltás, másrészt a 25 év felett legalább háromévente elvégzett nőgyógyászati szűrés jelenti a leghatékonyabb védelmet. Mindkét nem képviselői számára javasolt továbbá 40 éves kortól a rendszeres tüdőszűrés, 50 éves kortól pedig a vastagbélrák-szűrés.

Persze, nem csupán a daganatos kórképek jelentenek egyre fokozódó veszélyt, ahogy idősebbek leszünk. A tévhitekkel ellentétben például acsontritkulássem kizárólag az idősek betegsége. A megelőzés és a már kialakult folyamat lassításának legfontosabb eszköze a fizikai aktivitás, emellett pedig érdemes 40 éves kor felett - különösen a menopauza idején - rendszeresen csontsűrűségmérést is végeztetni. Szót kell ejteni a szív- és érrendszeri betegségekről is, ezek ugyanis vezető haláloknak számítanak ma Magyarországon. Természetesen az egészséges életmód révén e téren is jelentősen csökkenthető a kockázat, az esetleges problémák időben történő felismerését pedig nagyban segíti a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése.

Ha megtörténik a baj

A preventív szemlélet számos egészségügyi panasz ellen hatékony védelmet nyújthat, azonban ezzel együtt is bármikor kialakulhat valamilyen tartós egészségkárosodás. Egy véletlen baleset vagy egy észrevétlenül kialakuló krónikus betegség alapjaiban megváltoztathatja az addig megszokott életminőséget. Mindez pedig nem csupán az érintettek jelenére, de jövőjére is negatív hatással lehet, valamint a változás a hétköznapi életvitel mellett az anyagiak terén úgyszintén komoly nehézségeket idézhet elő. Habár az egészségügyi problémákat nem mindig tudjuk kivédeni, a pénzügyek terén lehetséges és érdemes is előre felkészülni a váratlan nehézségekre.

Az átlagéletkor növekedésével egyre magasabbá válik a nyugdíjas korú népesség aránya a magyar társadalmon belül, ami jelentős terhet ró a nyugdíjrendszerre. Számos előrejelzés figyelmeztet rá, hogy az állam számára komoly gondot fog jelenteni a jövőben a nyugdíjak kifizetése, nem véletlen tehát, hogy adókedvezmények révén már jelenleg is igyekszik arra ösztönözni az állampolgárait, hogy magánúton is gondoskodjanak az időskori anyagi biztonságukról. Csakhogy az ilyen célú megtakarítások gyarapodását bizonyos konstrukciók esetében megakadályozza, ha az érintettek a megváltozott egészségügyi és pénzügyi helyzetük miatt már nem képesek finanszírozni a továbbiakban az addigi befizetéseiket.

Ezekre az esetekre jelenthetnek megoldást az NN Motiva nyugdíjbiztosításához kínált kiegészítő biztosításai, amelyek olyan helyzetekben is segítenek a nyugdíjbiztosítás díjának fizetésében, amikor egészségügyi okok miatt az anyagi biztonság kérdésessé válik.

<strong>A cikk megjelenését az NN Biztosító támogatta.</strong>
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: