Mindent tudtak a görög orvosok?

Az antik görögöket tartjuk a nyugati orvostudomány alapítóinak, olyannyira, hogy az orvosok a mai napig a hippokratészi esküvel szentesítik fogadalmukat. Mégis, sok mindent nem tudunk arról, hogyan is gyógyítottak a mai orvosok elődei.

Az elmúlt 2000 évben, amennyire csak lehet, megismertük az emberi testet és annak működését. Az ősi orvoslás módszereit azonban érdemes újra felfedezni, már csak azért is, mert rájöhetünk: tudásuk alig volt elmaradottabb a mostani orvosokénál.

1. Gyógymódok

Izgalmas lenne, ha egy antik görög feljegyzésben találhatnánk egy eddig felfedezetlen gyógymódot egy minket régóta kínzó betegségre. Ez azonban korántsem ennyire idilli: még ha történne is velünk ilyen, a gyógyszeripar sokfázisú teszttel kell, hogy bizonyítsa: az adott gyógyszer az adott betegséget gyógyítja, lehetőleg mellékhatások nélkül.

Érdekesebb azonban arra rámutatnunk, hogy a görögök a betegségek gyógyítását nem gyógyszerekkel kezdték, hanem az életmód megváltoztatásával: azt vizsgálták, hogy a betegek mit és mikor esznek és isznak, mennyit mozognak és alszanak, emellett a betegek székletéből is fontos következtetéseket tudtak levonni.(Ami az étrendet illeti: sosem mondták azt, hogy az ételeket nyersen kell fogyasztani, hiába hivatkozik számos sarlatán Hippokratészre ezzel kapcsolatosan.) Egy beteg egészsége azon is múlt, hogy környezetével milyen viszonyt folytatott, hogyan reagált arra. Az ilyen típusú holisztikus megközelítésre - amelyet amúgy a kínai gyógyászat tart magáénak - a nyugati orvostudomány csak most kezdi el kóstolgatni.

2. Az orvoshoz bizalom kell

Már az antik görögök is ugyanannyira tartottak attól, hogy orvoshoz menjenek baj esetén, mint mi. A feljegyzések szerint kockázatosnak tartották, hogy legyengült állapotban olyasvalakit engedjenek közel magukhoz, aki nem családtag. A betegség ráadásul akkoriban extra problémát okozhatott a férfiaknak: kevésbé tekintette a társadalom férfiasnak a beteg, legyengült embert.

Antik orvosi eljárás az érvágás

Antik orvosi eljárás az érvágás


Ahhoz, hogy egy páciens bizalmát el lehessen nyerni, az orvosnak egyszerű, tiszta ruhában kellett megjelennie, kerülnie kellett az erősebb illatosítószereket és nem volt szabad költőket és tragédiákat idéznie a páciens ágyánál - az utolsó dolog ugyanis, amit betegen hallani akarunk, az a halál és mások szenvedése.

Az orvosok már akkor is tudták: sejteniük kell, hogy mi jár a beteg fejében, segíteniük kell abban, hogy megbízzanak bennük, a betegek ugyanis csak akkor veszik be a gyógyszereket, ha bíznak a gyógyulásban és bíznak az orvosban is.

3. Másfajta kezelés

Az, hogy a görögök nem szívesen engedtek magukhoz idegeneket, egybevág például a rómaiak mindennapos szokásaival: náluk például a családfőre hárult annak a feladata, hogy begyűjtse a gyógyszereket, gyógynövényeket és szükség esetén alkalmazza azokat. A görög orvoslás ezért nem járt azonnali sikerrel Rómában sem: több feljegyzés egyszerűen csak hentesnek aposztrofálta a frissen érkezett és praktizáló szakértőket.

Meglepő módon a görög orvoslás mégiscsak "befutott": nemcsak működőképesebb módszereket vonultatott fel, hanem mert többek között levette a terhet a családfőről, illetve: a régi hatalomelvű "fogadd el és vedd be, ha azt mondom neked" orvoslás helyett a görögök meg is tudták magyarázni, hogy mit és miért kell beszedni, és annak milyen hatása is lesz.

4. Nem tudhatunk mindent

Az antik görögök azt hitték: mindent tudnak. Mi is azt hisszük. Ugyanakkor: ránézve arra az orvosi rendszerre, amely nagyon is különbözik a miénktől, mégis több száz éven át működött, meg kell hogy állapítsunk valamit. Sosem szabad elfogadnunk semmilyen új gyógymódot vagy megközelítést anélkül, hogy ne vizsgálnánk és kérdőjeleznénk meg, és arra is fel kell készülnünk, hogy újra kell értékelnünk a rendszert, ha új és váratlan bizonyíték érkezik a vizsgált módszerrel kapcsolatosan.

A görögöktől itt viszont tanulhatunk valami igazán fontosat: a gyógymódnak érthetőnek és világosnak kell lennie a páciens számára, tudnia kell, hogy miért kell pontosan azt tennie és szednie, amit előírtak neki. Az antik gyógymód holisztikus szemléletű volt, megelőző jellegű és személyre szabott - ez egy olyan megközelítés, amely a modern géntudomány fejlődésével jelenik csak meg újra életünkben.

A technológiai szint lehet, hogy különbözik, de a mögötte rejlő megközelítés, úgy tűnik, évezredek óta velünk van már.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napos időben melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag