Mi vár ránk a szemészeten?

A szemészhez csecsemőkortól egészen időskorig "bejáratosak" vagyunk. Nem árt tehát, ha tisztában vagyunk azzal, milyen problémák esetén kereshetjük fel a klasszikus szűrővizsgálatokon túl. A szakembert kérdeztük.

Mivel foglalkozik ez a szakterület?

A szemészet a szem fénytörési hibáival (rövidlátás, távollátás, astigmia ) és azok korrekciójával (szemüveg, kontaktlencse, illetve refraktív sebészet), a szemgolyó betegségeivel (gyulladások, zöld hályog, szürke hályog, ideghártya-leválás, daganatok stb.), ezek gyógyszeres és sebészeti kezelésével foglalkozik. Ugyanúgy e szakterülethez tartozik a szervezet általános, belgyógyászati betegségeivel kapcsolatos szemészeti tünetek diagnosztizálása és terápiás kezelése (diabétesz-lézer, hipertóniás érelváltozások, időskori makula degeneració stb.)

Tünetek, melyekkel szemészhez kell fordulni

"Ha valamilyen akut, hirtelen fellépő tünettel szembesülünk, úgy mint látászavar, fényérzékenység, szemgolyó-fájdalom, gyulladás, sérülés, vérzés, vörösség, kettős látás stb. szembesülünk, mindenképpen indokolt a szemész felkeresése" - magyarázza dr. Bana Ildikó szemész főorvos. Mint mondja, a krónikus panaszok is indokolhatják a szemészeti vizsgálatot, ilyenek a gyakori fejfájás és migrén mellett az olvasási panaszok, a monitor előtti szemfáradás, könnyezés, illetve a száraz szem. Ha szemüveget, kontaktlencsét csináltatnák, ahhoz is elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat, akárcsak ezek korrekciója esetén.

Mit vizsgál a szemorvos?

A szemész a szem fénytörését, a szemizom-egyensúlyt, a színlátást és a kontrasztérzékenységet vizsgálja, továbbá a szem törőközeinek állapotát (szaruhártya, szemlencse, üvegtest), felméri a szem ideghártyájának állapotát (szemfenék), és mér szemnyomást, vizsgálja a látóteret is.

A diagnózis felé vezető úton

A szem vizsgálatai közül a pupillatágítás az, amit érdemes előre egyeztetett időpontban végezni, hiszen az eljárás miatt a látás néhány órán át homályos marad, az erős fénytől káprázik a szemünk, az olvasási képesség megromlik, és autót vezetni sem javasolt. "Az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen mentek keresztül a képalkotó diagnosztikus vizsgálati eljárások. A szemészet területe ezen belül különösen kiemelt, mondhatjuk azt, hogy az egyik leginkább műszerigényes szakterület" - mondja a szemész főorvos. Az egyes területeket különféle eszközökkel vizsgálják, például:

  • A szemfelszín-vizsgálat számítógépekkel, cornea topográfokkal, réslámpákkal történik.
  • A fénytörési hibákat számítógép vezérelt látásvizsgálati eszközökkel, 3D kivetítéssel és ún. Polateszt vizsgálati eljárás segítségével korrigálják.
  • Az ún. OCT (optikai koherencia tomográfia) az elülső szegment/szaruhártya-csarnokzug és szemfenék vizsgálatára szolgáló képalkotó eljárás, segítségével a retina betegségeinek nagy pontosságú diagnózisára, valamint a zöld hályog követésére nyílik lehetőség.
  • A műlencsék szeméyre szabott biometriás tervezése is eszközhöz kötött
  • Az ultrahang, ERG (elektroretinogramm) és az MR vizsgálatok is szükség esetén segítik a pontos diagnózis felállítását.

Ha az egyes szemészeti problémákat időben fedezi fel a szakorvos, akkor azok kezelésével megelőzhetők az esetleges későbbi szövődmények, a látásromlás kialakulása. A fentebb is felsorolt vizsgálatok többnyire fájdalommentesek, esetleg az egyes vizsgálatokhoz szükséges erős fény okozhat kellemetlenséget, könnyezést.

A szem betegségei és kezelése

A szemész elsősorban szembetegségeket kezel, ezek között is a kötőhártya, a szaruhártya és a szivárványhártya gyulladásait (bakteriális, vírusos, gombás), zöld hályogot (cseppekkel, műtéttel), szürke hályogot (műtéttel), kancsalságot (szemüveg, műtét), és az ideghártya elváltozásait (gyógyszerrel, lézerrel).

Dr. Bana Ildikó Szemész, kontaktológus. 1980-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán. Szemész szakorvosi végzettsége után 1994-ben kontaktológus szakvizsgát tett. Tagja a Magyar Szemorvos Társaságnak, az Európai Kontaktlencse Társaságnak, és vezetőségi tag a Magyar Kontaktológiai Társaságban. Ma magánpraxist folytat. Elérhetősége: www.optiqueen.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra