Mi a gond a dán spermával?

Hatósági ellenőrzés söpört végig a magyar, mesterséges megtermékenyítést végző magáncégeknél egy genetikai hibás dán sperma miatt. Az ÁNTSZ megtiltotta a spermaimportot, csakhogy a beültetésre számos meddő pár várt. Mi lesz velük?

Márciusban derült ki, hogy nol.hu -n.

Az idézett cikkben Vajta Gábor embriológus úgy fogalmazott, hogy ezt az elváltozást a magyar spermium adományozásánál nem vizsgálják rutinszerűen, és hozzátette, hogy a sokféle betegség 100 százalékos kiszűrése ma még lehetetlen, egy részük genetikai háttere nem is tisztázott. Ennek ellenére a teljes tiltást elhamarkodott döntésnek véli.

Az ismert gén-, illetve kromoszóma-rendellenességekkel összekapcsolható betegségek száma legalább hétezer, és a számuk napról napra nő. Természetesen ezek jelentős része igen ritka, de elvben mindet szűrni kellene. Ugyanakkor a szűrés ára százas, netalán ezres nagyságrendben annyit jelentene (még a legkorszerűbb módszerekkel is), hogy végül a minden veszélyt kiküszöbölő ivarsejt megfizethetetlenné válna. Spermadonor is alig akadna, aki hajlandó lenne az összes szűrőn átesni – írja a nol.hu.

Hogyan zajlik a mesterséges megtermékenyítés? Nézze meg itt!

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Miért tiltotta be a hatóság az importot?

Az ÁNTSZ június végén tudatta közleményében, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) az európai gyorsriasztási rendszeren keresztül értesült arról, hogy a Krio Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. már 2013 óta törvénysértő módon importál hímivarsejteket a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dán Nordic Cryobankból. A jelenleg hatályos magyar jogi szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé, hogy ivarsejteket külföldről hozzanak be az országba.

A hatályos törvények szerint hazánkban az arra engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató (ivarsejtbank) csak olyan személytől (donortól) vehet át hímivarsejtet, aki adományozási nyilatkozatot tesz, az ivarsejtbankban személyesen megjelenik, aláveti magát az előírt orvosi vizsgálatoknak, továbbá személyes jelenlétekor történik a spermium adományozása.

Az ÁNTSZ megtiltotta a spermaimportot, csakhogy a beültetésre számos meddő pár várt

Mindez azt a célt szolgálja, hogy az adományozásból egészséges gyermek szülessen. A személyes megjelenés azért is fontos, hogy az adományozó megfelelő tájékoztatást kapjon az adományozás céljáról, feltételeiről. Mindez nem teljesülhet akkor, ha az adományozó külföldön, külföldi sejtbank számára adományoz. Ráadásul, attól, mert a spermabank dán, ez még nem jelenti azt, hogy a donorok mind dánok.

Azon szolgáltatók ellen, melyek tudva a külföldi eredetről külföldről származó ivarsejteket vettek át, az OTH eljárásokat indított illetve indít és meghozza a fentiek alapján indokolt intézkedéseket. Egy most lezárult uniós adatgyűjtésből kiderült az is, hogy 2013-ban összesen 251 egység hímivarsejtet importáltak Magyarországra.

Miért nincs elég magyar sperma?

A hatóság hangsúlyozta, hogy „az arra engedéllyel rendelkező szolgáltatók számára adott minden lehetőség, hogy hazánkban végezzék el a megtermékenyítéshez szükséges toborzó tevékenységet jogszerű keretek között. Ezzel biztosítható, hogy teljesen egészséges gyermekek születhessenek, és ne fordulhasson elő, hogy genetikai hibás hímivarsejtet használjanak fel.”

Ugyanakkor ez nem teljesen reális, hiszen - nol.hu -nak Takács Zsuzsa, a Krio Intézet Zrt. ügyvezető igazgatója.

A jelentkezők kevesebb, mint 10 százaléka alkalmas donornak. Tavaly például 152 férfi jelentkezett adományozónak, az orvosi vizsgálatok végére tízen maradtak.

Mi lesz a meddő párokkal?

Az ÁNTSZ eljárást indított és határozatban azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül megtiltotta a jogellenes gyakorlatot, ezért például a Kaáli Intézetben többtucatnyi nő került a hatósági intézkedés miatt várólistára. Köztük vannak olyanok is, akiknek már megkezdődött az úgynevezett hormonstimulációs kezelésük. A Kaáli Intézet professzora Kaáli Nagy Géza korábban az üggyel kapcsolatban arra a fonák helyzetre hívta fel a figyelmet hogy nem is tudhatták, melyik sperma, melyik donortól származik, hiszen a hímivarsejt adományozása törvényi előírás alapján anonim – a lombikbébicentrumok csak azonosító kódszámot kapnak, amiből nem derül ki a donorsperma „nemzetisége” -, így nem is tudják kiválogatni a külföldi spermiumokat.

Az uniós gyorsriasztást tavasszal a magyar, beültetéssel foglalkozó intézetek is megkapták, csakhogy ekkorra már a problémás ivarsejtet két terhességhez is megvásárolták és fölhasználták a Kaáli Intézetben. "Az egyik baba már világra is jött, ő egészséges, egy ikerpárt pedig a nyárra várnak" - állt a korábbi cikkben.

Magyarországon a születések száma tragikusan alacsony, ebben nemcsak a női, hanem a férfi meddőség is egyre nagyobb szerepet játszik, ezért van kiemelt jelentősége a mesterséges megtermékenyítésnek - írja a nol.hu.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: