Megosztotta a hosszú élet titkát a százéves háziorvos

Idén lesz százéves az ország legidősebb háziorvosa, aki még ma is praktizál. Dr. Körmendi István elárulta, mit kell tennünk ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a súlyosabb betegségektől.

A hosszú életkor megélése alapvetően genetikai adottságoktól függ, ám a jó genetikai adottságokat is el lehet rontaniemelte ki Dr. Körmendi István az RTL Klub reggeli műsorában. A még mindig praktizáló százéves háziorvos szerint az életkörülményeink, a környezetünk sokat ronthat vagy javíthat az adottságokon.

A gyógyító munka mellett külön szívügye a megelőzés, ezért fájlalja, hogy a lakosságnak nincs egészségtudata. Szerinte már a gyerekeknek el kellene kezdeni az egészségtant oktatni, mert a megfelelő alapok nélkül nehéz a pácienseket bevonni a közös munkába a háziorvosi rendelőben. A prevenció ugyanis egy közös tevékenység kellene hogy legyen orvos és beteg között – hangsúlyozta.

Dr. Körmendi Istvánnal a közelmúltban készített videót a Semmelweis Egyetem is:

Az adottságokon kell javítani

Ha valakinek nem megfelelőek a genetika adottságai, de tudatosan dolgozik az egészsége megőrzéséért, sokat tehet önmagáért, a hosszú életért. Ehhez tartozik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a megfelelő szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése – emelte ki a háziorvos.

Élő példaként önmagát említette: szülei és három nagyszülője is korán haltak meg szív- és érrendszeri betegségben. Emiatt erre jobban odafigyelt, és saját magán korán fel is fedezte, hogy neki is magas a vérnyomása. Ám mivel időben kiderült, azóta is hatékonyan tudja kezelni azt. Kiemelte, hogy pályafutása alatt milyen hihetetlen fejlődésen ment keresztül az orvostudomány. Ezt pedig – mint mondja – ki kell használni, hiszen például a magas vérnyomásra már igen hatékony kezelési módok állnak rendelkezésre. Még ha panaszmentes is a páciens, akkor is érdemes kezelni, hogy később se legyen belőle nagyobb baj.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: