Kötelezően az állami ellátásba küldik a magánorvosokat

Jövő év január elsejétől havi 20 órában közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál is munkába kell állniuk a magánellátásban dolgozó orvosoknak egy, a kormány honlapján múlt pénteken megosztott rendelettervezet szerint.

A változásra dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő hívta fel elsőként a figyelmet Facebook-oldalán. Mint írja, a vonatkozó szabályozás szerint minden szakvizsgával rendelkező orvosnak ötévente meg kell újítania a működési engedélyét, amihez meghatározott mennyiségű tudományos és igazolt orvosi munkát kell végeznie. Ez utóbbi kapcsán a mostani, 2023. január elsején hatályba lépő rendeletmódosítás új feltételként megszabja, hogy azok az orvosok, akik „nem közfinanszírozott, nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál főállásban, teljes munkaidejű jogviszonyban végeznek egészségügyi tevékenységet”, gyakorlati továbbképzésük teljesítéséhez kötelesek havonta 20 óra gyakorlati időt közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál letölteni.

„Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt” – summázza posztjában a rendelettervezet lényegét Kunetz. A módosítás értelmében a havi 20 órás kötelező munkavégzés az állami egészségügyben 10 órára csökkenthető, amennyiben az orvosok kizárólag ügyeleti feladatellátással teljesítik gyakorlati idejüket. Ezenkívül gyakorlati idejük alatt az érintett orvosok egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek, így például a lakóhelyüktől távolabb eső egészségügyi szolgálgatóhoz is bármikor kivezényelhetik őket. A rendeletmódosítás nem érinti a háziorvosokat, a rendvédelmi szerveknél működő egészségügyi szolgáltatókat, illetve a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó egészségügyi szolgáltatókat. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: