Klinika a Tisza-parton

A szegedi Tisza-parttól kőhajításnyira található a Traumatológiai Klinika, ahol Simonka János Aurél professzor munkatársaival évente több ezer sérültnek adja vissza a gyógyulás és a felépülés reményét.

Út az új klinikáig

Szegeden a baleseti sérülteket korábban az egyetemi Sebészeti Klinikán, valamint a Városi Kórházban látták el. 1952-ben létrejött a II.sz. Sebészeti Klinika, és dr. Láng Imre professzor múlhatatlan érdemeket szerzett a klinikának, majd jelentős változást hozott dr. Fényes György professzor kinevezése is. Ekkor már külön traumatológia osztály működött Szegeden. Modern eszközök érkeztek a klinikára, és mód nyílt új módszerek bevezetésére.

Az új klinika építése 1985-ben kezdődött és a 90-es évek elején adták át. A Traumatológiai Klinika élére dr. Simonka János Aurél tanszékvezető egyetemi tanár kapott kinevezést, aki egyben a Magyar Traumatológus Társaság elnöke is.

Simonka professzor érdeme, hogy a klinika képes a megújulásra, és kollégáival a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a betegellátás területén.

Emberfeletti teljesítményt az emberekért

A Szegedi Traumatológiai Klinika fennállása során megteremtette annak a lehetőségét, hogy itt olyan beavatkozásokat végezhessenek, amit Magyarországon sehol másutt, de még a világon is csak kevés helyen. Ilyen például a plexus brachialis (karfonat beavatkozás), ami a felnőttkori és szülési sérültek kezelését, diagnosztikáját és különféle sebészi módszerek alkalmazását jelenti.

A klinika foglalkozik kéz- és mikrosebészettel, végtag-visszavarrással (replantáció), szövetek áthelyezésével és még sok minden mással. Mivel a régióban az intézet egyetemi centrumként is működik, nagyobb a felelőssége, sok munka hárul az itt dolgozókra.

A klinika voltaképpen két nagy szakterületet művel, a baleseti-sebészetet (traumatológia) és a kézsebészetet. Éves szinten mintegy háromezer nagyműtétet végeznek, és a műtéteket - amennyire lehetséges - megtervezik.

Simonka professzor elmondása szerint az orvosok nagyon le vannak terhelve, ami főleg ügyeleti okokra vezethető vissza. Nem ritka a heti 60 óra munkaidő, és ez éves szinten bizony sok idő.

Az intézetben tíz éve mérik a betegelégedettséget, és próbálnak javítani, ahol lehet.

Amire ma a korszerű baleseti sebészet a sérültek ellátásában képes, azt a klinika magas színvonalon műveli. Az itt dolgozó szakorvosok külföldön is - Németországtól Ausztráliáig - megállják a helyüket.

Kulcsfontosságú a megfelelő orvosi technika

Amikor az új épület elkészült, a klinika nagyon jól felszerelt intézet volt. Azóta viszont az orvosi műszerpark bizony amortizálódott, és a gépek pótlása nem egyszerű feladat, de összességében még mindig az ország egyik legjobban felszerelt intézménye - mondta Simonka professzor.

A mobil röntgengépek, amelyek segítségével operáció közben nézik a folyamatokat, már közel húsz évesek, de szerencsére sikerült egyet beszerezni, és egy másik is hamarosan rendelkezésre áll majd. A géppark korszerűsítése pályázati, alapítványi és egyetemi pénzekből valósulhat meg.

Az intézet alapítványa jelentős összeget fordít az orvosi műszerpark fejlesztésére, megfelelő szinten tartására.

A klinika és az egyetem egysége

A klinika a graduális oktatásban az V. éves orvostanhallgatók részére oktatja a traumatológiát magyar és angol nyelven egy szemeszteren keresztül, valamint a III. éves gyógytornászok részére két szemeszterben. Az intézet végzi az I. éves orvostanhallgatóknak a korszerű elsősegélynyújtás és a újraélesztés oktatását magyar, angol és német nyelven. A posztgraduális képzés keretében a rezidensoktatás mellett az intézet rendszeresen szervez szakvizsga-előkészítő, szinten tartó tanfolyamokat, továbbképző fórumokat és workshopokat is.

A klinika kutatói és tudományos tevékenységét fémjelzi, hogy orvosai az elmúlt tíz évben több mint ötszáz előadást tartottak hazai és külföldi kongresszusokon, és számos tudományos közlemény, publikáció jelent meg az intézet neve alatt. Az elismerés záloga, hogy a 2008-ban esedékes Európai Traumatológus Kongresszus rendezését az intézet végzi a Magyar Traumatológus Társasággal karöltve.

Célok, tervek, elképzelések

Az intézet vezetője azt is elárulta, hogy számos megvalósításra váró terve van a klinikának. A napokban adják át a Heliport-ot (helikopter-leszálló), amire nagy szüksége van a traumatológiának.

A tervek között szerepel a sürgősségi állomás bővítése, korszerűsítése, amely százmillió forintos beruházást jelent.

Az elkövetkezendő időszakban fogják a városi traumatológiát integrálni a klinika traumatológiájába, és Makó valamint Hódmezővásárhely traumatológiai tevékenysége is ide fog koncentrálódni.

Másik nagyszabású terv egy új traumaközpont létrehozása a Dél-Alföldön.

Ha tízéves távlatokról beszélünk, akkor említést kell tenni a Biopolis Programról, ami az európai uniós pályázati pénzekből történő új nagy klinikai tömb létesítését jelenti. Ez nemcsak egy több száz ágyas egészségügyi-, hanem kutatási centrum is lesz. A folyamatos fejlődés, jobbra törekvés érződik a szegedi új klinikán.

SZTE ÁOK Traumatológiai Klinika
Főigazgató: Prof. Dr. Simonka János Aurél
Kórházalapítás: 1993
Osztályok száma: 3
Vonzáskörzet: Szeged és környéke
Ellátott fekvőbetegek száma: 2 837 fő
Ellátott járóbetegek száma: 22 984 fő
Orvos létszám: 23
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 55
Aktív betegágyak száma: 66+5
Alapítvány: PRO Traumatológia Szeged Alapítvány
Bankszámla száma: 11606002-05640900-06000008

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: