Klinika a gyermekekért

Az ország legrégebbi gyermekkórháza az I. sz. Gyermekklinika; kiemelten foglalkozik számos betegségcsoporttal, és az ország minden részéből fogadja a kis betegeket. Az intézet személyzete mindent erőfeszítést megtesz a betegek gyógyulásáért.

Párizs, Szentpétervár, Bécs után Budapest

Az I. sz. Gyermekklinika - sokan Bókay Klinikának is nevezik - az ország legrégebbi gyermekkórháza. Schoepf-Merei Ágost 1836-ban alapította meg első intézményét a mai Dohány utcában "A' Pesti orthopaedi Privát-Intézet a' Mirigykór 's Elgörbülések gyógyítására az emberi testen 's tagokon" elnevezéssel. A kórház első látogatója gróf Széchenyi István volt, aki feleségével együtt kereste fel az intézményt.

Miután az épület az 1838-as nagy pesti árvíz alkalmával összeomlott, 1839-ben Schoepf az Ötpacsirta utczában (a mai Puskin utcában) egy ház 10 szobáját kibérelve 12, majd 19 betegággyal, ambulanciával, műtővel, házipatikával és kórbonctani részleggel általános gyermekkórházat nyitott. Ez már nem "privát" intézet, hanem a Pesti Szegénygyermek-Kórház Egylet által létrehozott és működtetett intézmény volt. Az intézet az akkori világ negyedik gyermekkórháza volt, Párizst, Szentpétervárt és Bécset követően. A rohamosan bővülő tevékenység szétfeszítette az Ötpacsirta utczában bérelt helyiségek szűkös lehetőségeit, így új, önálló épületet hoztak létre kórház céljaira az Ősz utczában (ma Szentkirályi utca). Ennek igazgatója az idősebbik Bókay János volt, akinek vezetése alatt a kórház a gyermekgyógyászaton belül kibővült fül-orr-gégészettel, sebészettel, szemészettel, ideggyógyászattal. A Gólya utcában (ma Bókay utca) 1883-ban a kor legmodernebb követelményeinek megfelelően új gyermekkórházat is építettek Az ő utóda, ifj. Bókay János hosszú igazgatósága idején Európa egyik vezető intézményévé vált a gyermekkórház, mely fokozatosan egyetemi klinikává alakult át. A régi időkben a kórházat és az azt működtető kórházegyletet Stefániának hívták. Harcok, háborúk, forradalmak ellenére a gyermekkórház-klinikát az elmúlt 160 év alatt egyetlen nap szünet nélkül folyamatosan működtették - és ez így van ma is.

A Gyermekklinika mai felépítése és feladatai

Különféle elnevezési változások után a változatlanul működő gyermekkórház ma a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikája. Ma az intézmény összesen öt épületben működik a Bókay János u. 53-54. szám alatt. 1993-tól a Klinika igazgatója Tulassay Tivadar. A Klinika kiemelten és részben országos hatáskörrel a következő specialitásokkal foglalkozik: vese-megbetegedések, cukorbetegség, epilepszia és fejfájás, máj- és gyomor-bél kórképek, asthma, szénanátha és egyéb légúti megbetegedések, egyes immunológiai kórképek, psychiátriai megbetegedések és magatartási zavarban szenvedő gyermekek ellátása, újszülöttkorban sebészeti megoldást igénylő fejlődési rendellenességek, újszülött-, csecsemő- és gyermekkori sebészeti és urológiai ellátást igénylő kórformák, vérképzőszervi és daganatos megbetegedések, kissúlyú és lélegeztetésre szoruló koraszülöttek intenzív ellátása, szívbetegségek. A csecsemő- és gyermekgyógyászat itt fel nem sorolt kórképeiben szenvedő betegekkel való foglalkozás is feladata az intézetnek. Kiemelt kötelezettségük, hogy szervátültetésre váró betegeket erre a beavatkozásra felkészítsék és az éveken át tartó, részben élethossziglani utógondozásokat elvégezzék. Máj- és tüdőátültetésre úgyszólván kizárólag a Klinikán készítik fel a betegeket, a művese osztály végzi a vesepótló kezelést és juttatja el a betegeket a vesetranszplantációra. A csontvelő átültetésre való felkészítés és utógondozás is a Klinika feladatai közé tartozik. A diagnosztikai részlegek a következők: klinikai kémiai, bakteriológiai és kutató (elsősorban molekulárbiológiai) laboratóriumok; veleszületett anyagcsere betegségek szűrésére kialakított laboratórium, radiológiai és ultrahang osztály; szív ultrahang laboratórium, légzésfunkciós; elektrokardiográfiás és EEG-laboratóriumok. Jelenleg a Klinika mintegy 160 betegággyal és számos megbetegedéssel foglalkozó járóbeteg-szakrendeléssel működik.

Megkönnyítik a betegségek elviselését

Az utóbbi években egyre nagyobb súlyt helyeztek arra, hogy a beteg gyermek és családja - elsősorban az édesanya - minél többet lehessen együtt a gyermekkel annak kórházi tartózkodása során. Mintegy hat év óta 8, egy anya és egy gyermek számára szolgáló kis kórtermet rendeztek be erre a célra. Akiknek betegsége megkívánja, hogy valamelyik osztályon belül feküdjön, igyekeznek az édesanya számára lehetőséget biztosítani arra, hogy éjjel-nappal együtt lehessen gyermekével. Ezek az elhelyezések nem nagyon kényelmesek, de aludni, tisztálkodni lehet és a gyermekkel való együttlét kárpótolja a hozzátartozókat a szerény tartózkodási lehetőségért. Egyes krónikus betegek számára, akik elhúzódó, de nem teljesen folyamatos klinikai tartózkodásra szorulnak, lehetőséget jelent a Klinika épületétől kb. 150 méterre levő ún. McDonalds ház igénybevétele, ahol adott esetben akár az egész család együtt lakhat. A kórházban tartózkodást megkönnyíti a gyermekeket rendszeresen szórakoztató Piros Orr "bohócdoktorok heti két vizitje". Ugyanők időnként a nagyobbacska gyermekeket önálló produkció bemutatására tanítják, akik a négy napos tréning után tréfás jelenetekkel, bűvészmutatványokkal szórakoztatják beteg társaikat és alkalmi közönségüket. Óvónő-pedagógus foglalkoztatja és tanítja a hosszan bent fekvő betegeket. Főleg az ünnepek tájékán különféle gyermekműsorokat ajánlanak fel népszerű művészek.

Oktatási és tudományos tevékenység

A Klinika oktatja a Semmelweis Egyetemen magyar, német, angol nyelven tanuló V. és VI. éves orvostanhallgatókat gyermekgyógyászatból. Német nyelven tanuló hallgatók számára első és másodéven a klinikai orvostudományokba bevezető oktatást tart. "Tudósképzés" is folyik az intézetben, a kutatólaboratóriumokban sikeres munka folyik, melynek eredményeként egyre többen szereznek tudományos fokozatot. A Klinikáról származó tudományos közleményeket számos külföldi jelentős szakfolyóirat is szívesen megjelenteti. A Klinika oktatói sokirányúan vesznek részt különböző ágazatok szakorvosainak kiképzésében és továbbképzésében, a dietetikusok gyakorlati oktatásában és többféle ápolónői és szakápolónői programban. A Klinika jelenlegi munkatársai közül harmincan rendelkeznek PhD elnevezésű tudományos fokozattal, nyolcan a Magyar Tudományos Akadémia doktorai (ún. nagydoktorok) és az intézet igazgatója szintén ennek az intézménynek levelező tagja. A Klinika 2004-ben megszerezte az ISO szerinti és a Kórházi Ellátási Standardoknak megfelelő minősítést a betegellátás, az oktatás, és a tudományos kutatás területén.

Semmelweis Egyetem Budapest, I. sz. Gyermekklinika
Klinikaigazgató: dr. Tulassay Tivadar egyetemi tanár,
az MTA levelező tagja
Kórházalapítás: 1839
Weboldal: www.sote.hu
Ellátott fekvőbetegek száma: 9 000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 53 000 fő/év
Aktív betegágyak száma: 160
Alapítvány: Bókay János Gyermekalapítvány
Bankszámla száma: 11670009-07765300-70000006
Alapítvány: Trautsch András Olivér Alapítvány
Bankszámla száma: 10102086-15546602-00000009

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés