Karjára növesztettek orrot, majd azt ültették az arcára

Meglepő módszerrel adták vissza az orrát egy páciensnek, aki csaknem 10 évvel ezelőtt elvesztette szaglószervét egy laphámrák következtében. A sikersztorit számos félresikerült rekonstrukciós próbálkozás és 4 évnyi orrnélküliség előzte meg.

Forradalmi eljárással kapta vissza orrát egy beteg, aki 2013-ban az orrüregében kialakult laphámrák miatt sugár- és kemoterápiában részesült, annak következtében pedig elvesztette orrának nagy részét, valamint szájpadlásának elülső részét is.

A páciens több mint négy évig élt orr nélkül. A bőrlebeny-átültetéses orr-rekonstrukció nem volt sikeres, és az arcprotézis sem bizonyult a legjobb megoldásnak. A Toulouse Egyetemi Kórház és a Claudius Regaud Intézet fül-orr-gégészei és sebészei végül hosszú idő után sikeresen „visszaadták” a páciens orrát a Toulouse-Oncopole Egyetem Rákkutató Intézetében – számolt be róla a Medical Design & Development.

orr, orrműtét, rekonstrukciós műtét, 3D-nyomtatás
Meglepő módszerrel adták vissza az orrát egy páciensnek. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Először a karjára növesztették új orrát

Az orvoscsapat képes volt teljesen rekonstruálni a páciens orrát a rák előtti állapotára. Az orr formájú bioanyagot 3D-nyomtatással készítették el, a szintetikus „testrész” köré pedig a beteg karján növesztettek bőrt.

Mivel a kéthónapos folyamat végén mindent rendben találtak, az elkészült új orrot végül átültették az érintett arcára, 2022 szeptemberében. A műtét kemény próbatétel elé állította a szakembereket, ugyanis még sosem végeztek ilyen típusú rekonstrukciót ennyire érzékeny és érszegény területen.

A tájékoztatás szerint a beavatkozást tíznapos kórházi kezelés, valamint három hétnyi antibiotikumkezelés követte. A beteg jól van.

Egy vörös folt jelent meg egy férfi orra hegyén, de háziorvosa kezdetben csak azt hitte, hogy egy egyszerű napégésről van szó. Pár nappal később kiderült, hogy nem is tévedhetett volna nagyobbat. Mint kiderült, a majomhimlős férfi orra rohadni kezdett.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: