Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Laphámdaganat tünetei és kezelése

Mi a laphámdaganat?

Más néven: laphámrák, spinalioma

Tünetek

A laphámdaganat a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat. Lényege, hogy a hámsejtek olyan burjánzásba kezdenek, melynek során egy szemmel látható, felületes, kezdetben egészen ártalmatlan képződmény jön létre. Ennek vastagsága idővel növekszik, későbbi szakban ki is fekélyesedhet, oldalirányban is megnyúlhat. Végső fázisban egészen nagyra nőhet, áttétet is képezhet elsődlegesen a nyirokcsomók felé.

A laphámdaganat előfordulása és okai

Világos bőrön nagyobb eséllyel alakul ki laphámdaganat, a betegség pedig viszonylag gyakori, itthon nagyságrendileg 5 ezer új megbetegedést észlelnek évente.
Ez a daganattípus szinte kizárólag olyan testtájakon alakul ki, ahol nagymértékű napsugárzás éri a bőrt. Nőknél tipikusan ilyen terület a váll, a nyak, az arc és a dekoltázs. Akiket itthon ezzel a betegséggel ellátnak, gyakran olyan idősebb, hetvenes-nyolcvanak éveikben járó asszonyok, akik mezőgazdasági munka miatt sokat voltak napon. A férfiak közül gyakrabban érintettek azok is, akik már a harmincas éveikben elvesztették a hajukat. Ennek oka, hogy ha a fejbőr kopasz, akkor a napsugárzás beesési szöge 90 fok körüli, tehát az érintett területet nagy dózisban éri ultraibolya sugárzás. Ezt leszámítva jellemzően a férfiak közül is a mezőgazdasági munkások, hobbikertészek érintettek a legnagyobb arányban. Mellettük gyakrabban betegednek meg azok, akik a hobbijuk miatt töltenek sok időt napon. Ilyenek a vitorlázók, a golfozók, vagy azok, akik vízparton töltenek teljes nyarakat, evezéssel kapcsolódnak ki.
A laphámdaganat oka a napon eltöltött hosszú idő
A laphámdaganat oka a napon eltöltött hosszú idő
Szemben a melanomával és a másik hámsejt-daganattal, a bazaliómával, a laphámrák azoknál jelentkezik, akik sokat és hosszú időn keresztül vannak napon, nem pedig azoknál, akik gyakran leégnek. A laphámrákosok jellemzően nem is szoktak megpirulni, mert annyit vannak napon, hogy az ultraibolya sugárzáshoz már tavasztól hozzáedződik a bőrük. Náluk a napsugárzás dózisa adódik össze, az váltja ki idővel a betegséget. Ezzel a daganattal emiatt ötvenéves kor alatt csak ritkán találkozni.
Gyakran érintettek azok a páciensek is, akiknek valamilyen krónikus immunbetegségük van, emiatt pedig immunrendszert gyengítő kezelést kapnak. Ugyancsak fokozott a kockázat azoknál is, akik szervátültetésen estek át. Esetükben az életkor nem számít, náluk laphámrák fiatalabb korban is megjelenhet, lefolyása is gyorsabb lehet.
Ez a típusú daganat a nyálkahártyán, a szájüregben is kialakulhat, a szervtranszplantált és immungyengített betegeknél ennek kockázata is fokozott: esetükben a daganat egyik tipikus megjelenési helye az alsó ajak. Mivel ezt a tünetet az őket kezelő immunológusok akár herpesznek is nézhetik, az ilyen jellegű, nem gyógyuló tünetek jelentkezésekor nagyon fontos a megfelelő kivizsgálás.
Az ajkakon a dohányzás, pipázás is fokozza a laphámdaganat megjelenésének kockázatát, hiszen ilyenkor ez a terület gyakran érintkezik kátránnyal is.

A laphámdaganat diagnózisa

Amikor a beteg panaszai miatt onkológus vagy bőrgyógyász szakorvoshoz kerül, az szövettani vizsgálatot végez. Ezzel deríthető ki, hogy laphámdaganatról van-e szó.

A laphámdaganat tünetei, kórlefolyása

A beteg először csak annyit érzékel, hogy a nap által ért bőrfelszínén nem pigmentált, hámsejtekből álló, erőteljesebben hámló, gyulladtnak tűnő képződmény jön létre. Ez vérzékeny és érzékeny felszínű is lehet. Olyan ez, mintha bőrön egy nem gyógyuló "seb" jelenne meg. A betegek hajlamosak arra, hogy egészen a késői stádiumokig csak vény nélkül kapható kenőcsökkel kezelgessék, orvoshoz sokszor nem is fordulnak vele.
A házilagos "kezelés" hatására úgy tűnik, a panasz enyhül, de gyakorlatilag csak az történik, hogy a képlet tetejéről időről időre leválik az elszarusodó réteg. Ezt gondolják javulásnak, pedig erről szó sincs, csak a betegek áltatják ezzel magukat. Emiatt fordul elő gyakran, hogy mire az érintettek onkológushoz kerülnek, betegségük már elég előrehaladott fázisban van. Ezért fontos orvoshoz fordulni abban az esetben, ha valakin olyan seb jelenik meg, amely három hónap alatt sem gyógyul meg.

A laphámdaganat kezelése

A laphámrák úgynevezett előalakokon keresztül válik igazi daganattá: invazív típusról csak akkor beszélünk, amikor az a bőr mélyebb rétegeibe tör, beleterjed például az irhába. Az előtte kialakuló forma az úgynevezett szoláris keratózis, ami nagyon felületes, hámló, de makacsul visszatérő képlet. Ez a képződmény még nem igazi daganat, előfordul, hogy magától visszafejlődik, már amennyiben a beteg teljesen el tud bújni a nap elől. Erre azonban csak ritkán kerül sor, a keratózis az esetek többségében előbb utóbb invazív laphám karcinómává válik. Lassú folyamatról van szó, az átalakulás hónapok, vagy akár fél év alatt megy csak végbe. Magát a szoláris keratózist kimetszéssel lehet eltávolítani, bár már a gyógyszeres krémek és kenőcsök is egyre hatékonyabbnak bizonyulnak.
A már kialakult betegség elsődleges kezelési módja a sebészi beavatkozás. Mivel a daganatnak áttétképző hajlama van, nagyon fontos a képlet teljes egészében történő kimetszése. A kimetszett bőrdarabot szövettani vizsgálatra küldik, hogy meg lehessen állapítani, a kimetszés ép szélekkel történt-e. Ha a daganatot még viszonylag korai stádiumban ismerték fel, akkor a gyógyuláshoz rendszerint ennyi elegendő.
Az egyszerű kimetszés mellett alkalmazhatják a folyékony nitrogénnel való fagyasztást vagy az elektromos kauterrel történő szövetroncsolást is. Ezek azonban egyrészt nem gyógyulnak olyan szépen, mint a sebészi kimetszés, másrészt eredményességük sem túl jó, így nem nagyon alkalmazzák őket, kivéve szoláris keratózisnál, amely eredményesen kezelhető így is.
Ha egy betegen több helyen is kialakult laphámrák, vagy csak akkor került orvoshoz, amikor már több centiméter vastag, előrehaladott állapotban lévő képlet jött létre bőrén, képalkotó vizsgálatokra - ultrahangra, mellkasröntgenre - is szükség van. Ezzel lehet tisztázni, hogy a daganat átterjedt-e a nyirokcsomókra. Ezt követően a betegnek onkológiai gondozásban kell részesülnie, rendszeresen át kell esnie ilyen felülvizsgálatokon. Ha ezek során tovaterjedést észlelnek, a nyirokcsomókat is eltávolítják. Ezzel a probléma az, hogy a betegség leggyakrabban a fej-nyaki területen jelenik meg, azon a részen pedig rengeteg olyan nyirokcsomó van, amely sebészileg nem megközelíthető, mélyen a nyak izmai közé van beágyazódva. Emiatt ilyenkor sugárterápiára is szükség lehet, néha pedig kemoterápiát is alkalmaznak.

A laphámdaganat gyógyulási esélyei

Az időben felismert, még áttétet nem adó laphámdaganat nagyon jól gyógyítható, bőven 90 százalék fölötti az ötéves túlélése. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy erre a betegségre nem igaz az az általános szabály, mely szerint idősebb korban enyhébb a lefutása: itt idősebb korban is viszonylag gyorsan alakul ki nyirokcsomó-áttét. Azaz nem szabad halogatni a kezelést arra hivatkozva, hogy valaki idős.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvosnak, a Semmelweis Egyetem professzorának.

A laphámdaganat megelőzése

A megelőzés módja a megfelelő fényvédelem, azt azonban fontos tudni, hogy számít annak megkezdési időpontja: például hiába kezdi valaki 50 évesen védeni a bőrét, a betegség rizikóját növeli, ha korábban ezt elmulasztotta.
Kulcsfontosságú az is, hogy a daganat előalakját, a szoláris keratózist idejekorán felismerjék és kezeljék. Ezen a területen komoly előrelépés történt az elmúlt években, ma már gyógyszerekkel, lokálisan alkalmazható kenőcsökkel és krémekkel is remek eredmény érhető el. Ezek különböző hatásmechanizmussal működnek, az immunrendszerre hatnak, a daganat előalakját nem kemoterápiás módszerrel, tehát nem roncsolva szüntetik meg. Ez azért nagy előrelépés, mert a hajas fejbőrön a sebészi beavatkozás még akkor is nehézkes lehet, ha csak egy kicsi képlet eltávolításáról van szó. Ezen a területen ugyanis a sebzárás nehezebb, a szövetek jobban feszülnek, nem lehet őket olyan könnyen összevarrni, mint a háton vagy a végtagokon.

A laphámdaganat szövődményei

Szövődményként a nyirokcsomó áttétet lehet megemlíteni, de kialakulhatnak belső szervi áttétek is.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.