Innovatív módszerről számolt be a Semmelweis Egyetem

Egyfajta trójai faló módszerrel az immunrendszert hívják segítségül a fogágybetegségek kezeléséhez.

A rákterápiában már használt, de a fogászatban teljesen újnak számító módszerrel harcolnak a fogágybetegségek ellen a Semmelweis Egyetem munkatársai. Nem a baktériumokat célozza a terápia, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladástszámolt be az egyetem az újdonságról.

fogorvosnál, fogorvos, fogágybetegség, fogbetegség, röntgen, fogászati kezelés
A fogágybetegségek az emberek közel felét érintik. Fotó: Getty Images

Bennünk lévő sejteket használnak fel

Az íny és a fog tartószövetének gyulladása, amit elsősorban a rossz szájhigiénia okoz, világszinten a lakosság 20-50 százalékát érinti, ezért kerestek a hagyományos eljárások, például fogkő-eltávolítás, sebészeti beavatkozás kiegészítésére alternatív módszereket a Semmelweis fogorvosai. A korábbi gyakorlattal szemben ezúttal nem a kórokozó felől közelítettük meg a problémát, hanem a szervezet immunrendszerében fellehető sejteket használjuk, hogy a fennálló gyulladásos betegséget kezeljük – közölte dr. Géczi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának adjunktusa, az új módszert leíró tanulmány első szerzője. 

A kutatók a fehérvérsejtek egy csoportját, a makrofágokat veszik célba, melyek egyik fajtája a gyulladásos tünetetek csökkenéséért felelős, míg a másik felerősíti azokat. Utóbbiak inaktiválása, illetve gyulladást enyhítő makrofággá alakulásának elősegítése a cél, amit folsav-ezüst komplex alkalmazásával érnek el – célzottan a gyulladásban lévő sejtekbe juttatva azt. A szervezetben többfelé gát működik, mely az adott szervet, sejtet, hivatott a számára káros anyagoktól védeni. Ugyanez a gát azonban a kórokozók, gyulladások leküzdéséhez szükséges hatóanyag bekerülését is akadályozza. Ezért azt álcázva, „trójai falóként” próbálják a makrofágokba bejuttatni.

Más terápiákban már alkalmazzák

A trójai faló módszer gyógyszeripari fejlesztésekből indult, rákterápiában és bizonyos krónikus betegségek, például reumatoid artritisz kezelésére már ma is alkalmazzák, ám fogászati gyakorlatban eddig nem volt rá példa. Egyik hatalmas előnye, hogy csak az adott területen hat, így nincs, vagy csak jóval kevesebb a lehetséges mellékhatás. A laboratóriumi kísérletek már folynak, amikor elkészül, a terméket – szájvíz vagy gél formában –  lokálisan a szájüregben alkalmazzuk a fogkő-eltávolítás és sebészeti kezelés kiegészítésére – mondta el dr. Géczi Zoltán.

A fogágybetegségeket, amelyek az íny és a fog tartószövetének gyulladásai, a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Ha a fogközöket és fogfelszíneket nem tisztítjuk meg az ételmaradéktól, néhány nap alatt réteg képződik a fogakon. Ebből alakul ki a fogkő, amely baktériumtartalma és felszíne miatt irritációt okoz, melyre a szervezet ínygyulladással reagál. A folyamat eleinte visszafordítható; a fogkő eltávolításával megszüntethető a gyulladás. Ám ha tartósan fennáll az irritáció, az íny és a csont visszahúzódását is okozhatja, sőt akár a fog elvesztésével is járhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra