Ingyenes mobilapplikáció menthet életet

Egyszerűbbé válik a mentők értesítése egy új mobiltelefonos applikációnak köszönhetően.

Az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány egy új, ÉletMentő elnevezésű applikációt vezet be. A mobilalkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást: az applikációba előre fel lehet vinni a legfontosabb egészségügyi tudnivalókat, így ha bajba jutottunk, a mentésirányító a riasztással egyidejűleg azonnal látja a korunkat, nemünket, gyógyszerérzékenységeinket és minden egyéb olyan adatot, melyet fontosnak tartunk megadni. Az előre feltöltött egészségügyi adatok megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is, így már a riasztással egyidejűleg a mentőszolgálat rendelkezésére állnak azok a fontos tudnivalók, melyeket a diszpécser egyébként csak hosszas beszélgetés során tudna meg. Vészhelyzetben pedig ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek. A ÉletMentő applikáció gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást, melyet közvetlenül az alkalmazásból is el lehet indítani.

Esetkocsi, rohamkocsi vagy éppen M.I.C.U. - az Országos Mentőszolgálatnál többféle mentőegység is készenlétben áll annak érdekében, hogy a bajba jutott emberek a lehető legjobb, leggyorsabb ellátásban részesüljenek. Kit küldenek, ha a mentőket hívjuk? Kattintson!

Az ÉletMentő app másik nagyon fontos előnye a rendkívül pontos helymeghatározás, melynek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti, és emiatt nem tudnak vele kapcsolatba lépni.

Meggyorsítja a mentőhívást az ÉletMentő app.
Meggyorsítja a mentőhívást az ÉletMentő app. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A legközelebb kórházakat, gyógyszertárakat is mutatja

Az alkalmazás POI adatbázisának köszönhetően megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is, továbbá tartalmaz egy elsősegélynyújtó kisokost arra az esetre, ha nekünk kell segítséget adnunk. Fontos továbbá, hogy az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet.

Már három országban működik

"Az ÉletMentő applikáció bevezetése több szempontból megkönnyíti a mentők munkáját, nagyon fontos eleme, hogy a hívás kezdeményezőjének számos adata azonnal láthatóvá válik számunkra" - mondta el az applikáció bevezetéséről szóló szándéknyilatkozat aláírásakor Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Az ÉletMentő applikáció már három országban - Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában - sikeresen működik a helyi Vodafone Alapítványok munkájának köszönhetően, ahol eddig több mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyságrendileg 30 ezer riasztást érkezett ezen keresztül.

A hazai app fejlesztése során felhasználják e három ország tapasztalatait, de kifejezett cél, hogy egy teljesen lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre. "A mobiltechnológia és az orvostudomány jövője egyre inkább összefonódik, és ez az applikáció egy jelentős lépés a jövő irányába" - mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese és a Vodafone Alapítvány kuratóriumának tagja.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: