Hogy ne legyen keserű a pirula....

Mit kezdjünk a gyógyszerleírásokkal? Mit vegyünk komolyan, honnan tudhatjuk, hogy mi vonatkozik ránk? A mellékhatások jó része tompított megfogalmazásban íródik, másrészt az ijesztő felsorolásból általában csak kevés érinti a gyógyszerszedőt.

Először is mindenkor gondosan el kell olvasni a betegtájékoztatót! Már csak azért is, mert elsőre igen vicces dolgokat is találhatunk benne. Van többek között allergiás bőrtünetekre is adott gyógyszer, mely enyhén viszkető bőrpírt okozhat. De olyan fájdalom- és lázcsillapító is akadhat az ember kezébe, melynek mellékhatása a hőemelkedés. Valójában ennek megvan a gyógyszerhatástani magyarázata, és nem kell tőle megijedni, csak a korrekt tájékoztatás miatt került bele. Mindazonáltal arra sarkallja az embert, hogy tovább tudakozódjék. Másrészt a legtöbb tanács komolyan veendő és megszívlelendő.

A legtöbb gyógyszert bőséges folyadékkal kell bevenni. Különösen fontos lehet ez azoknál a betegeknél, akik nyelési nehézségekkel is küzdenek: így kevésbé akad meg a gyógyszer.

Nyugodtan fellélegezhetünk, ha eddig féltünk lenyelni az orvosságot - az öklendezés, a szájban maradt rossz íz vagy a diszfágiaként is ismert nyelési nehézség már a múlté. Így kell bevenni a tablettát -kattintson ide! A gyermekeknek egyre inkább igyekeznek finom, és jól lecsusszanó készítményeket előállítani, de azért felnőtteknél is előfordulhat, hogy nem könnyű lenyelni a tablettát. Porítva vagy egészben a gyógyszereket kicsi, gyógyszertárban kapható ostyába is csomagolhatjuk. Korábban bevett gyakorlat volt, hogy a gyerek ostyában kapja a gyógyszert, ma külön kell kérni.

Hogy étkezés előtt vagy után kell-e bevenni, az gyógyszerenként változik, de érdemes odafigyelni minden gyógyszernél, különösen a tartósan szedett készítményeknél, hogyan reagál rá a gyomrunk. Előfordulhat, hogy - csakis az orvos tudtával és beleegyezésével, de - változtathatunk a szedési stratégián. Példaként említhetnék egy gyomorvédő készítményt, amelyet a betegtájékoztató szerint este, azaz éjszakára kellene bevenni, de a józan paraszti ész mégis azt diktálná, hogy akkor védjük az emésztőrendszer nyálkahártyáit, amikor az "használatban van", ill. egy másik gyógyszer hatóanyaga kifejti hatását, azaz nappal, az étkezések után. Nem meglepő, hogy az egyszeri beteg szervezete is így gondolta, és végül a kezelőorvos is rábólintott: ám legyen, lehet azt a tablettát reggel is szedni. A gyomrot nem éppen kímélő orvosságok esetében jótékony hatású lehet, ha tejjel, tejtermékkel, különösen túróval fogyasztjuk őket. Természetesen csak akkor, ha amúgy megengedett ezen fehérje-dús eledeleknek a fogyasztása.

A betegtájékoztatóból azt is megtudhatjuk, hogy milyen más gyógyszerekkel, esetleg élelmiszerekkel nem tanácsos együtt szedni az általunk alkalmazott szert. Főleg az olyan gyógyszerek esetében lehet ez fontos, amiket recept nélkül lehet kiváltani, ezért az orvos nem is tud róla, hogy a többi gyógyszerrel együtt ezeket is szedi a páciens.

Figyeljük, hogyan reagál gyomrunk a beszedett gyógyszerre

Ahogy az előbb példából is látszik, különböző orvosságok együttesen alkalmazva, vagy bizonyos ételekkel együtt fogyasztva befolyásolhatják - csökkenthetik, de növelhetik is - egymás hatását, sőt különböző kellemetlen tüneteket is okozhatnak. Például depresszió elleni szerek alkalmazása esetén pedig nem ajánlott a vörösbor vagy a sajtok fogyasztása, mert ez igen kellemetlen tüneteket válthat ki. Többféle készítmény rendszeres szedése esetén, egy következő gyógyszer felíratása előtt mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvost, hogy szedhetjük-e együtt a többi orvossággal. Recept nélkül kapható szert vásárolunk, kérjük ki a gyógyszerész tanácsát is!

A gyógyszereket rendszerint hűvös és száraz helyen ajánlatos tárolni. Hiába festenek jól a filmek csinos hölgyszereplői, akik a fürdőszobába felszerelt szekrénykéből kapják be a megfelelő pirulát, alapvetően butaságot csinálnak, mert a fürdőszoba levegője a lehető legpárásabb és legmelegebb az egész lakásban. Az orvosságoknak a hideg kamrák felső, gyerekek számára elérhetetlen részén van a helye.

A legtöbb gyógyszernél a rendszeresség hiánya a gyógyhatás rovására megy, az esetleges emiatt bekövetkező veszélyes állapotokról nem is beszélve! A feledékenyeknek, beteg családtagot ápolóknak két módszert is ajánlhatunk.

Gyógyszertárakban kaphatók olyan gyógyszeradagoló dobozkák, amelyeknek már a puszta látványa is eszünkbe juttathatja, mit is kell bevennünk. A gyógyszer-adagoló feltöltése nem biztos, hogy a beteg feladata. A patikákban kapható olyan ládika is, amelybe egy hétre előre bekészíthetők a kapszulák és tabletták. A legegyszerűbb három rekeszes dobozka 2001-es őszi árakon 150 forint körül már kapható, a heti készletet tárolni képes tartó kb. 800 forintba kerül. A szétszórt, mozgékony embereknek célszerű egyszerre több kis "gyógyszerraktárat" kiépíteni. Így a lakáson kívül, a munkahelyen, a kocsiban, a táskában is lehet egy-egy kisebb tartalék.

Adott esetben a szokásos gyógyszeres dobozka helyett egy kiürült édesítőszer-tartó is megteszi. Előfordulhat, hogy a beteg valamiért nehezen boldogul a dobozzal. Mondjuk, mert kicsi, vagy lapos, szorul, kicsi a rekesze, de a betegség miatt is lehet ügyetlen a kéz. Érdemes erre is figyelni, hogy ez se okozzon nehézséget!

Magyarországi patikákban még nem bukkantunk rá, de külföldön kapható vekkerrel kombinált gyógyszeres dobozka is. Az ügyesebbek ébresztős karóra szíjára, vagy kulcstartóra is barkácsolhatnak gyógyszertartót.

A helyes gyógyszerszedés a betegen és az orvoson egyaránt múlik. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket nem ajánlatos bizonyos időnél tovább szedni. Igaz ugyan, hogy erre az orvosnak figyelnie kell, de nem árt, ha a beteg is emlékezteti orvosát vagy rákérdez, biztos jó-e még az a gyógyszer, amit már öt éve szed.

A másik dolog pedig az, hogy az orvosoknak megvan az a "különös szokása", hogy pont akkor mennek szabadságra, konferenciára vagy továbbképzésre, amikor otthon az utolsó szem beszedésekor eszünkbe jut, hogy bizony, megint fel kell íratni a gyógyszert.

Különösen ünnepek vagy szabadság előtt gondoljunk mindig előre, hogy ne fogyhasson ki a készlet!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)