"High-tech" klinika a Baross utcában

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának speciális területe a vese-, a máj-, a kombinált vese és hasnyálmirigy-transzplantáció. Évente több ezer ember köszönheti új szervét a klinikának.

Kórház Ferenc József "Őcsászári és apostoli királyi Felsége" jóváhagyásával

Az épület, amelyben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Transzplantációs és Sebészeti Klinikája működik, több mint száz esztendős. A II. számú Sebészeti Klinikát a hajdani vallás- és közoktatási miniszter, Trefort Ágoston támogatásával és Ferenc József "Őcsászári és apostoli királyi Felsége" jóváhagyásával alapították 1880-ban. A tanszék első professzora Dr. Lumniczer Sándor volt. Szobra - Balassa János, a korszerű magyar sebészet megalapítójának szobrával együtt - látható az épület Baross utcai homlokzatán. Réczei Imre intézeti vezető Dr. Lumniczer Sándor halála után memorandummal fordult gróf Csáky Albin vallás és közoktatási miniszterhez, amelyben egy új II. számú Sebészeti Klinika felállításának szükségességét indokolta. Dr. Wlassics Gyula, a következő miniszter e célból megvásárolta a Baross utca 23-31. szám alatti épületeket és földterületet.

A klinika már 1901-ben is korszerű volt

Az építkezést 1899-ben kezdték meg, és az intézmény 1901-ben már betegeket fogadott. A klinika a maga idejében rendkívül korszerű volt. Több műtővel, 144 ággyal, központi sterilizálóval, fotó- és kémiai laboratóriummal, liftekkel rendelkezett. Ez idő tájt a műtéti szám meghaladta az évi ezret és a műtétek harmadát altatásban végezték. Az épületet a nyári melegben a pincén átvezetett hűvös levegővel klimatizálták. Az épület éveken át otthont adott az Országos Baleseti Intézetnek, majd annak elköltöztése után hosszabb ideig kihasználatlanul állt egyre pusztulóbb állapotban. 1987-ben határozat született arról, hogy az épületegyüttesben létre kell hozni a Transzplantációs és Sebészeti Klinikát. Az építkezés 1988-ban kezdődött, és a felújított épület 1994. január 10-én nyitotta meg kapuit. Az épület megőrizte eredeti szépségét, belül azonban a legkorszerűbb követelményeknek is megfelel. Az új Transzplantációs és Sebészeti Klinika első kinevezett igazgatója Dr. Perner Ferenc egyetemi tanár lett, akit 2003-ban professzor Dr. Járay Jenő egyetemi tanár követett a klinika élén.

"High-tech" a Klinikán

A klinika ma 105 ággyal rendelkezik, melyből 14 található az intenzív ellátást biztosító osztályon. Évente 150-200 veseátültetést, 50-60 májátültetést, 10-12 kombinált vese- és hasnyálmirigy- átültetést, valamint 1800-2000 általános sebészeti műtétet végeznek el. Múlt év végétől pedig élődonoros májátültetést is végeznek az intézetben. Évente a járóbeteg ellátásban közel 50000 beteget lát el az intézet, és a fekvőbeteg ellátottak száma majdnem 3000 fő. A klinika fel van szerelve mindazokkal a modern, úgynevezett "high-tech" lehetőségekkel, amelyek egy modern, az oktatásban is élenjáró klinikától elvárható. Automata laboratórium, mozgatható és stabil ultrahangkészülékek, légkondicionált műtők és intenzív osztály, környezetbarát központi sterilizáló, korszerű altatógépek és betegmegfigyelő rendszerek, izotóp vizsgálókészülék, endoszkópos, érfestés (angiográfiás) és számítógépes röntgenvizsgálati (CT) lehetőségek biztosítják a színvonalas betegellátást.

A Klinika a szakemberképzés fellegvára

A komputerizált, videó-vetítési lehetőséggel ellátott előadóterem az orvos- és ápolóképzés, továbbképzés, valamint tudományos rendezvények és ülések lehetőségét biztosítja. A klinika dolgozói összesen kilenc nyelven beszélnek. A diplomások háromnegyed része egy, negyed része pedig több szakvizsgával és tudományos fokozattal rendelkezik. Az intézet jó kapcsolatokat ápol az USA-val, Svájccal, Németországgal, Ausztriával, Hollandiával, Olaszországgal és a régi szocialista tömb országaival. A Klinika szakembergárdája a világ bármely pontján megállná a helyét. Az ISO minősítésű intézet Amerikában biztosan benne lenne a TOP10 kategóriába a transzplantációs intézetek között, ugyanis itt évente 160-170 vese-transzplantációt végeznek a szakorvosok. Az intézet alapítványához befolyt adományokat orvosi műszerekre, eszközökre és oktatásra fordítja a vezetőség. Tudatosan figyelik a pályázati lehetőségeket is, így már többször sikerült pályázati forrásokhoz jutniuk.

A klinika a betegek szemével

A betegágyakhoz kapcsolható telefonok, a minden kórteremhez csatlakozó külön WC és fürdőszoba a betegek kényelmét szolgálja. Ehhez járul a személyzet korrekt, áldozatkész munkája, ami gyakran nem pótolható még a legmodernebb technikával sem. A betegek megfelelő kivizsgálásáról, gyógyításáról, ápolásáról és ellátásáról 46 egyetemi, 25 főiskolai diplomás, ezen kívül szakápolók, szakasszisztensek, gazdasági, műszaki, adminisztrációs és élelmezési alkalmazott munkakörbe sorolható dolgozók gondoskodnak. Az intézet saját konyhával rendelkezik, és dietetikus szakemberek felügyelik a betegek élelmezését. "Mi nagyon elégedettek vagyunk az orvosok és a nővérek munkájával. Az itt dolgozókról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni"- mondta ott jártamkor egy anyuka, akinek gyermeke hét éve kapott új vesét.

Néhány szó a transzplantációról

A világon az első szervátültetést a magyar származású Ullmann Imre végezte 1902-ben Bécsben. Azóta rengeteget változott az orvostudomány ezen szegmense is. A klinika speciális területei közé sorolható a vese-transzplantáció, a máj-transzplantáció, a kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantáció, valamint a hasnyálmirigyszigetsejt-átültetés. A szigetsejteket a hasnyálmirigyből izolálják, majd ezeket ültetik át. A klinikán a kiváló szakemberekből álló csapat vállalja a májdaganatok sebészeti korrekcióját, gyógyítását is. Az intézeten belül egyébként a vese- és a májátültetés külön programként nőtte ki magát. Az átültethető szervek közül a szív, tüdő, máj és vékonybél átültetése életmentő beavatkozás, ennek hiányában a beteg meghal, mivel tartósan működő műszerv nincsen. A veseátültetés nem életmentő beavatkozás, de a transzplantáció után a beteg kétszer olyan hosszan él, mint dialízissel, és ellátása annál lényegesen olcsóbb is, valamint a betegnek sokkal jobb életminőséget biztosít. A hasnyálmirigy átültetése (általában vesével együtt) a beteg életminőségét javítja. A transzplantációra jelentkező betegek döntő többsége a jól működő ambulanciákról érkezik, valamint családorvosoktól és saját bejelentkezés alapján is.

Ma Magyarországon négy helyen végeznek transzplantációs műtéteket: Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten. A donorokat szigorú törvények szabályozzák. Egy transzplantáció indokoltságát mindig a szakorvosok döntik el, és a transzplantáció költségét az OEP teljes egészében átvállalja.

A transzplantációt követően fontos a rehabilitáció

A műtöttek monitorozása, nyomon követése rendkívül fontos feladat. Ezt általában a transzplantációt végző intézet végzi, de külön kérésre az intézetek egymás közt "beteget cserélhetnek". A műtétet követően szövődménymentes esetben a betegek 2-3 napos intenzív osztályos tartózkodás után a sebészeti osztályra kerülnek, és 2-3 héten belül elhagyhatják a klinikát. Ezt követően az ambulancián végzik a transzplantáltak gondozását és szükség esetén a klinikán a betegek szakellátását. Az állapottól és műtéttől eltelt időtől függően egy-, két- majd három hetente, havonta, háromhavonta, félévente kérik vissza a betegeket kontrollvizsgálatra. Megfelelő időközönként UH, CT, mikrobiológiai, virológiai, szövettani vizsgálatokat is végeznek. A klinika szakképzett munkatársai végzik az élődonorok kivizsgálását is.

Főigazgató: Kórházalapítás: Vonzáskörzet: Ellátott fekvőbetegek száma: Ellátott járóbetegek száma: Orvos létszám: Egészségügyi szakdolgozói létszám: Aktív betegágyak száma: Alapítvány: Adószám: Bankszámla száma:
Transzplantációs és Sebészeti Klinika Budapest
Dr. Járay Jenő
1994
országos
2830 fő/hó
49 500 fő/hó
46 fő
151 fő
105
Transzplantációs és Sebészeti Klinika Alapítvány
18180853-1-42
10700385-27644407-51100005 <

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció