Gyógyítás felsőfokon

A Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika a kor követelményeinek megfelelő betegellátás, oktatás és tudományos kutatás megvalósítását tartja feladatának.

Gyökereink

A Ferenc József Tudományegyetem részeként Kolozsvárott nyílt meg 1874. október 10-én az első magyar bőrklinika, ahol csaknem ötven éven keresztül folyt a betegek gyógyítása és a bőr- és nemi betegségek oktatása. A trianoni békeszerződés következményeként azonban Erdély Románia része lett, így a kolozsvári Tudományegyetem előbb Budára, majd Szegedre menekült, ahol a klinika ideiglenesen a volt csapatkórházban kezdte meg működését.

A Tisza-parton található jelenlegi épület a Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter nevéhez fűződő nagyszabású egyetem- és klinikaépítési program részeként épült, és a klinikát végül 1929. november 7-én adták át.

Az eltelt nyolcvan év alatt számos kiváló igazgató professzor (többek között Poór Ferenc, Melczer Miklós, Simon Miklós, Dobozy Attila) formálta a klinika arculatát, jelenleg pedig dr. Kemény Lajos egyetemi tanár vezeti az intézményt.

Fekvőbeteg-ellátás

A bennfekvő betegek ellátására 58 ágy áll rendelkezésre (40 általános bőrgyógyászati, 15 onkológiai és 3 rehabilitációs). Az Általános Bőrgyógyászati Osztály Allergológiai és Immunológiai Részlegén a fekvőbeteg-ellátást igénylő, súlyos bőrgyógyászati esetek, allergológiai kórképek (pl. gyógyszer vagy étel, méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakciók), valamint specifikus és szisztémás autoimmun betegségek (pl. bullosus pemphigus és pemphigoid, szisztémás lupus erythematosus stb.) kezelése folyik. A részleg működése szorosan kapcsolódik a klinika allergológiai járóbeteg-rendeléséhez és immunológiai laboratóriumához.

SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika A Sebkezelési Részlegen a krónikus, nem gyógyuló sebek helyi kezelése, valamint a háttérben meghúzódó betegségek (vénás-, artériás- vagy nyirokkeringési elégtelenség, diabétesz, immunológiai rendellenesség, tumor) felderítése és terápiája folyik.

A Psoriasis és Fényterápiás Részlegünk főképpen a legsúlyosabb pikkelysömörös betegek gyógyítását végzi, de ide kerülnek a ritkább papulosquamosus bőrbetegségben szenvedők is. Személyi és tárgyi feltételeink (UVA és UVB kabinok és fényfésűk, kéz és láb PUVA, XeCl lézer) adottak a hagyományostól a legkorszerűbbig terjedő kezelések alkalmazásához (fényterápia, fotodinámiás - PDT - kezelés, biológiai terápiák).

A Flebolimfológiai Részleg fő profilja genetikai vagy szerzett okok (műtét, sérülés, bakteriális gyulladás stb.) miatt kialakuló végtagi nyiroködéma fekvőbeteg-ellátást igénylő eseteinek kivizsgálása. A komplex nyiroködéma-csökkentő fizioterápiás kezeléseket (kézi és gépi nyirokdrenázs, kompresziós pólyázás, nyiroktorna) gyógytornászok végzik, a kezelés hatékonyságát műszeres vizsgálattal mérik.

A Bőrgyógyászati Onkológiai Osztályon a daganatos bőrbetegségekben (melanoma malignum, basalioma, laphámkarcionma, cutan T- és B-sejtes lymphomák, Kaposi-szarkóma) szenvedő betegek ellátása folyik, szoros együttműködésben Onkológiai Ambulanciánkkal, Szövettani Laboratóriumunkkal és Plasztikai Sebészeti Osztályunkkal. A kezelési tervet a klinika onkológusaiból és a társklinikák konzultánsaiból álló Onkoteam állítja fel. Betegeink a legkorszerűbb sebészi, fotodinámiás, elektrokemoterápás, illetve citosztatikus kezelést kapják.

A Dermatochirurgiai és Plasztikai Sebészeti Osztály és Járóbeteg Részleg fő feladata a jó- és rosszindulatú bőrdaganatok eltávolítása, kisebb égési sérülések konzervatív és műtéti kezelése. Ezen kívül esztétikai és rekonstrukciós plasztikai műtétek széles skáláját végzik: arc-, fül-, orr-, emlő- és hasplasztika, hegek (keloidok), visszerek kezelése stb. részben bennfekvéses, részben ambuláns rendszerben.

Járóbeteg-ellátás

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán nemcsak Szeged város, hanem Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok és Békés megye regionális járóbeteg-ellátása is folyik. A fenti négy megye lakossága összesen mintegy 1,7 millió fő. Jelenleg 3 általános ambulancián és 14 szakambulancián végzünk járóbeteg-rendelést. Általános Ambulanciánk feladata az akut súlyos allergiás és bőrbetegségek sürgősségi ellátása, valamint a társklinikák és a vidéki bőr- és nemibeteg gondozók számára konzílium biztosítása.

A járóbeteg-ellátásban fontos szerepet játszanak a szakambulanciák, ahol egy-egy területre specializálódott szakorvosok fogadják a betegeket meghatározott, előzetesen egyeztetett időpontokban. A szakambulanciák ugyanakkor szorosan együttműködnek a klinikai osztályokkal a bennfekvő betegek kezelésében, illetve utógondozásában. Az alábbi szakrendeléseken várjuk a betegeket:

  • Allergológiai Szakrendelés: az allergiás betegségek okának kivizsgálását végezzük.
  • Alopécia Areata Szakrendelés: az autoimmun eredetű (ún. foltos) hajhullás kivizsgálása és kezelése folyik itt.
  • Autoimmun Szakrendelés és Laboratórium: az autoimmun eredetű bőrbetegségek (SLE, DLE, SCLE, scleroderma, pemphigus, autoimmun urticaria, vasculitis stb) kivizsgálása, kezelése és gondozása.
  • Lézerterápiás Szakrendelés: jóindulatú bőrdaganatok, pigment- és tűzfoltok, egyéb bőrgyógyászati és kozmetológiai problémák a kezelése.
  • Onkológiai Ambulancia: általános bőrgyógyászati szakrendeléseken, szűréseken gyanúsnak véleményezett veleszületett és szerzett festékes anyajegyek, illetve a bőr daganatos megbetegedéseiben szenvedő betegek vizsgálata, kezelése.
  • STD Ambulancia: elsősorban a szexuális úton terjedő nemibetegségek, másodsorban egyéb bakteriális, gombás és vírusos fertőzések vizsgálata, szűrése, kezelése és gondozása.
  • Vitiligo Szakrendelés: a pigmenthiányos bőrbetegség (vitiligo) okainak részletes kivizsgálása.
  • Ugyancsak szakrendelés foglalkozik a súlyos acnéban, illetve atopiás dermatitisben szenvedő betegekkel.
  • Sebkezelési, a Psoriasis, valamint a Flebolimfológiai Szakrendeléseken a fekvőbeteg-ellátásban már ismertetett eljárásokkal végzik a kórházi fekvőbeteg-ellátásra még, vagy már nem szoruló páciensek kezelését, gyógyítását.
  • Szövettani Laboratórium: a műtéti anyagok és szövetminták szövettani vizsgálata.

Terveink

A fekvőbeteg osztályok korábbi átalakítása, felújítása, az ambulancia bővítése után legközelebbi tervünk, hogy átépítéssel helyet kapjon a város más részén működő járóbeteg egységünk. Ezzel mind betegeink, mind orvosaink időt és fáradságot takarítanak meg.

Klinikánk gyógyító, oktató és kutató tevékenységéről, munkatársainkról bővebben is olvashatnak honlapunkon:

Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
Főigazgató: Dr. Kemény Lajos egyetemi tanár
Osztályok száma: 3 fekvőbeteg osztály és a járóbeteg-szakrendelések
Kórházalapítás: 1874. Kolozsvár / 1929. Szeged
Vonzáskörzet: Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok és Békés megye
Ellátott fekvőbetegek száma: 2.527 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma: 83.153 fő / 2009.
Orvoslétszám: 31 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 56 fő
Alapítvány: A Bőrgyógyászati Haladásért Szeged
Bankszámla száma: 11735005-2035501
Adószáma: 18461761-1-06

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: