Gombaellenes gyógyszerek

A gombafertőzések kialakulását legtöbbször a bőr károsodása, az immunrendszer gyengülése vagy véletlen sérülés előzik meg, ép kültakaró esetén ugyanis az egészséges, megfelelő immunműködésű embereknél ritkán alakul ki gombásodás.

Miért nehéz kiirtani a gombafertőzést?

A gombasejtek felépítésükben nagyon hasonlóak az emberi sejtekhez, ezért nehéz olyan gombaölő hatóanyagot kifejleszteni, mely a gazdaszervezetre nem mérgező, vagy nem okoz mellékhatásokat. A manapság használt szerek a gombák sejthártyájában nagy mennyiségben előforduló ergoszterin nevű vegyület előállítását gátolják különböző módon, így a gombák nem tudnak megfelelő sejthártyát kialakítani. Ezek a szerek bár kisebb mértékben, de hatással lehetnek a szervezetünkben zajló koleszterin szintézisére is, emiatt várandósok nem szedhetnek gombaellenes tablettákat, mert azok káros hatással lehetnek a magzat fejlődésére.

Helyi gombafertőzések kezelése

A bőr- vagy körömgombával küzdők a patikában vény nélkül kapható kenőcsökkel, krémekkel vagy oldatokkal próbálkozhatnak elsőként. Jellemző ezekre a készítményekre, hogy mivel csak helyileg használhatók, nincsenek jelentős mellékhatásaik. Fontos tudni, hogy a bőrgomba kezelése hónapokat, a körömgomba gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet. Ha a tüneteink megszűntek, még pár hétig, vagy a betegtájékoztatóban írt ideig célszerű folytatni a kezelést, hogy biztosan elpusztuljanak a gombák. Ha túl hamar abbahagyjuk a készítmény alkalmazását, visszatérhetnek panaszaink.

Sajnos ez akkor is megtörténhet, ha kellő ideig folytattuk a kezelést. Makacs, visszatérő fertőzés esetén ajánlott a háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni, és szájon át szedhető gyógyszeres kezelésbe kezdeni. Hüvelygombásodás, illetve annak gyanúja esetén is célszerű rögtön felkeresni a nőgyógyászt, egyrészt, hogy biztos diagnózist kapjunk, másrészt pedig a kezelés mielőbbi megkezdése céljából. Ezeket a panaszokat hamar meg lehet szüntetni hüvelykúpok vagy krémek alkalmazásával, melyek nagy többsége csak vényre kapható. Hatásosak a vény nélküli gyógyszerek is, de ha mégsem gomba okozta a panaszainkat, az otthoni kezelés miatt késve születhet meg a helyes diagnózis. Jusson eszükbe, hogy a partnert is kezeltetni kell, mert különben pingpongszerűen visszaadják egymásnak a fertőzést.

Gombaellenes hatóanyagok

Az amfotericin B nevű hatóanyagot az elsők között használták a gombák okozta betegségek megszüntetérée. A hatóanyag érdekessége, hogy baktériumok termelik. Az amfotericin B a gomba sejthártyájába beépülve az ott lévő ergoszterinhez kötődik. A kapcsolódás után henger formájú csatornát képez a gomba sejthártyában, így pórusok jönnek létre, amelyen keresztül a sejt tartalma kiáramlik, és ez a gombasejt pusztulásához vezet. Az amfotericin B-t infúzióban adják és csak súlyos gombafertőzésekre használják, többek között bélrendszeri, húgyúti, ízületi vagy tüdőfertőzésre. Mellékhatásai is súlyosak lehetnek, vesekárosító, a májat és a vérképző rendszert is károsítja.

Az azol típusú gombaölő szerek a gombák ergoszterin előállítása során közreműködő egyik enzimet gátolják, de hatással vannak szervezetünk szteroid-előállítására is. A ketokonazol sokféle gombafajta ellen hat, ez volt az első szájon át szedhető gombaellenes szer. Kismértékben gátolja a férfi nemi hormonok előállítását. Gátolja egyes gyógyszerek lebomlását a májban, ezzel akár túladagolásos tüneteket is okozhat. Ha ketokonazol hatóanyagú gombaellenes szer mellett más gyógyszert is szedünk, kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy biztonságosan tudjuk szedni együtt. Az azol típusú gombaölő hatóanyagok másik tagja, az itrakonazol zsíroldékony tulajdonságánál fogva felhalmozódik a körömben, a hajban és a bőrben, ez is elősegíti a hatás kialakulását.

Kevesebb a májra kifejtett mellékhatása, mint a ketokonazolnak, ezért előnyösebb hatóanyag. A flukonazol nagyon hatékony, kevés mellékhatással rendelkező szer. Elég naponta egyszer szedni, ezért egyszerűbb az alkalmazása. Az azol-származékok közül külsőleg adható szerek között találjuk például a klotrimazolt, az ekonazolt, a bifonazolt, a ketokonazolt, az omokonazolt, és a flutrimazolt.

A ciklopirox széles hatásspektrummal rendelkező, külsőleg használatos gombaölő szer, emellett antibakteriális és gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Kapható spray, hintőpor, sampon, körömlakk, oldat és krém formájában, így mindenki megtalálja a betegsége számára megfelelő gyógyszerformát. A terbinafin nevű hatóanyag szintén sokféle gomba ellen hatékony. A körömben, a hajban és a bőr szarurétegében felhalmozódik, és így hatékonyabban tudja ott kifejteni a hatását. Alkalmazható helyileg és szisztémásan is.

Az eddig említett, főképp az ergoszterint célzó hatóanyagokkal szemben a gombák sejtfalára ható szerek előnyösebbek az ellenük folytatott küzdelemben, mert az emberi sejtek nem rendelkeznek sejtfallal, így a támadás szelektív a gombasejtekre. Az ebbe a csoportba tartozó vegyületek a sejtfal alkotóit, a glikánokat, a kitint és a mannoproteineket előállító enzimeket bénítják. Ennek következtében nem tud egészséges gombasejt létrejönni, vagyis gátolják a gombák szaporodását. Magyarországon jelenleg a micafungin, a kaszpofungin és az anidulafungi van forgalomban, mindhármat csak kórházban, infúzióban adják. Kevesebb mellékhatást okoznak, mint az előzőekben említett szerek, láz, fejfájás, viszketés, májenzimszint-emelkedés azonban előfordulhat.

A helyileg ható gombaellenes szerek közé tartozik még a nisztatin és a natamicin nevű, baktériumok által termelt hatóanyagok. Ezeket a szereket csakis nyálkahártyák helyi kezelésére alkalmazzák. A nisztatint szájon át kell bevenni, a tápcsatornából nem szívódik fel, és az ott lévő gombásodást így hatékonyan megszűnteti. Nincs toxikus hatása, legfeljebb hányingert, étvágytalanságot, hasmenést okozhat.

A gombafertőzések sokakban szégyenérzetet keltenek, nem mernek orvoshoz fordulni ezekkel a tünetekkel. Azonban pontos orvosi diagnózis alapján végzett hatékony kezeléssel hamar meg lehet szabadulni ettől a kórtól is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció