Engedd, hogy ők is nyerjenek!

A sport mindenre megtanít - tartja a mondás. Fokozottan igaz ez a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolóira, akik kivétel nélkül értelmileg sérült emberek. A sport, a mozgás csodát tesz velük: hatására megtanulnak örülni, nevetni és küzdeni is.

Külföldről indult

Az értelmileg sérült emberek nemzetközi szervezetét a Nemzetközi Speciális Olimpiai Mozgalmat (Special Olympics International) Eunice Kennedy Shriver alapította az USA-ban 1968-ban. Napjainkban több mint 160 ország tartozik a Speciális Olimpia Szövetséghez.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely nevében viselheti az olimpia kifejezést.

Jelenleg több mint egymillió fogyatékossággal élő sportoló 26 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség, amely kiemelt közhasznú szervezet, 1989-es diósjenői megalakulása óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját - vázolta a hazai szervezet filozófiáját és célkitűzéseit az elnök, Lengyel Lajos.

Elmondása szerint Magyarországon mintegy 300 000 értelmi fogyatékossággal élő ember él. Számukra óriási jelentőséggel bír a sportolás lehetősége. Fogyatékosságuk miatt viszont csak kevés lehetőség van arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között sportolhassanak. Ezen kíván változtatni a hazai szövetség, amely a társadalmi hátrányok megszüntetése mellett is lándzsát tört.

A sport mindent jelent nekik

A Speciális Olimpia Mozgalom az értelmi fogyatékossággal élő embereknek olyan versenyrendszert biztosít, amelynek segítségével minden területen jelentősen csökkenthető a társadalmi kirekesztettség okozta hátrány.

Ez nemcsak egyszerűen sport, hanem jóval túl mutat azon. A versenyek előtt, közben és utána is hosszú évekre szóló barátságok kötődnek - említi az egyik legfontosabb tényt a szövetség elnöke.

A Speciális Olimpia sportolóinak hivatalos esküszövege angol nyelven a következőképpen hangzik: "Let me win; but if I cannot win, let me be brave in the attempt.", ami magyarul annyit tesz: "Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!" Aki akár egyetlen lépést is megtesz a sport irányába, az már győzött és sikert ért el - vallja Lengyel Lajos.

A mozgalom versenyrendszere az élsport szabályzatán alapul, de természetesen kisebb-nagyobb módosításokkal. Például atlétikában kalapácsvetést és gerelyhajítást nem rendeznek, mert ez veszélyt jelenthetne a résztvevők egészségére.

A mozgalom különleges szabályrendszerével megteremti a sérült emberek számára a siker és a győzelem esélyét. A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei karöltve vesznek részt.

Az érintettek itt ún. divíziókban versenyeznek, ami biztosítja számukra az egyenlő feltételeket: minden versenyző a saját csoportján belül megközelítőleg azonos eséllyel indul.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. A szervezetnek azóta több mint 100 tagszervezete működik az országban mintegy 3000 igazolt versenyzővel. A legjobb viszont az lenne, ha még ennél is több igazolt tagja lenne a szövetségnek, és természetesen azoknak is nőne a száma, akik szabadidejük hasznos eltöltése érdekében "csak úgy" elkezdenek sportolni - említi Lengyel Lajos.

A szövetség a területi versenyektől a téli- és nyári sportok világjátékaira való felkészülésig számos rendezvényt szervez, és évente mintegy 70-80 rendezvényen vesz részt. Az idén például Kecskeméten került megrendezésre a Nemzeti Játékok, ahol rengeteg önkéntes segítette a gördülékeny verseny lebonyolítást. Ez a verseny volt egyébként a jövő évi sanghaji nyári játékok kvalifikációs versenye is.

A világon a legjobbak között vannak a hazai sportolók, de már az is felér egy igazi győzelemmel, ha az érintettek önszántukból elkezdenek mozogni, sportolni.

A szövetség rengeteget küzd azért, hogy a mozgalom a magyar közvélemény számára is minél ismertebb legyen.

Hazánk jelenleg a következő 19 sportágban szervez versenyeket: atlétika, asztalitenisz, erőemelés, kerékpár, kézilabda, görkorcsolya, judo, korcsolya, kosárlabda, labdarúgás, alpesi sí, hófutás, tenisz, padlóhoki, torna, úszás, mozgásélmény program, szabadidősport, tollaslabda.

A halmozottan sérültek is egyre több sportlehetőséghez juthatnak, számukra építettek speciális tekepályát, és kialakítottak asztalitenisz helyszíneket.

Programok a sérültekért

A mozgásélmény program 6-7 éve honosodott meg hazánkban. Maga a program lehetőséget biztosít olyan értelmi sérülteknek is, akik tolóágyba, illetve kerekes kocsiba kényszerülnek.

Fantasztikusan működik a "get in to it" program is, amely arról szól, hogy épek és sérültek karöltve sportoljanak (labdarúgás, kosárlabda, úszás, atlétika), mozogjanak, és együtt szervezzék és rendezzék a versenyeket.

Az egészségügyi program is rendkívül fontos: versenyek előtt megvizsgálják az indulókat, sőt akinek például szemüvegre van szüksége, annak egy-két nap alatt el is készítik. A family-programot azért hívták életre, hogy a sérültek családtagjaikkal sportolhassanak. Ennek szintén nagy sikere van, csakúgy, mint a vendégvárós programnak, amely a versenyek helyszínén nyújt segítséget az elszállásolásban, a kulturális programok megszervezésében. Ilyenkor sokéves barátságok köttetnek. Kezdeményezik a testvérvárosok kapcsolatfelvételét is.

Fontos a népszerűsítés

A Szövetség célja, hogy a Speciális Olimpia minél szélesebb körben ismertté váljon, segítse, bátorítsa a sportolókat és ráébressze a társadalmat, hogy a fogyatékos emberek mindannyiunk segítségével teljes értékű életet élhetnek. A programokon résztvevő közismert személyek: olimpikonok, zenészek jelenlétükkel, támogatásukkal még inkább ráirányítják a társadalom figyelmét az értelmi fogyatékkal élő emberek mindennapi életére, tiszteletére és elismerésre méltó teljesítményére.

A Speciális Olimpia Játékokat minden évben egyre több televíziós társaság kíséri nyomon, s ezzel növekvő népszerűséget és presztízst biztosítanak e méltó verseny szellemének.

Az elfogadás, a tolerancia rendkívül fontos. Sok minden változott ezen a területen, de ez még mindig nem elegendő- vázolta a helyzetet a szövetség elnöke.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: