Egyre több nő szül magánkórházban

Egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon, viszont egyre több jön világra közülük magánkórházakban.

Mintegy másfél százalékkal kevesebb gyermek született 2017-ben Magyarországon, mint a megelőző évben. A legnagyobb visszaesés a fővárosban volt tapasztalható, itt valamivel több mint 15 ezer csecsemő jött világra. Ugyanakkor még soha ennyi család nem vállalkozott magánkórházi szülésre, mint a tavalyi évben: minden 8. budapesti újszülött privát szülészeten jött világra.

200 ezer forint is lehet az ingyenes szülés Szülés esetén szinte már elvárt a hálapénz, melyet kérdés nélkül fizetnek is az anyukák abban reménykedve, hogy a nagy pillanatkor minden a lehető legjobban zajlik majd. De mennyibe is kerül jelenleg egy "ingyenes" szülés? Kiszámoltuk!

Már vidéki magánkórházban is lehet szülni

Az iparági statisztikák évről évre bizonyítják, hogy a privát egészségügyben egyre többen és egyre szélesebb rétegeket lefedve jelennek meg. A KSH 2017-es adatai szerint a teljes lakosságra vetítve 7 százalékkal növekedett az egészségügyre fordított háztartási kiadás. A növekedés persze eloszlik a biztosítók, a patikák és a magánrendelők között, a magánklinikák és -praxisok azonban így is növekvő mértékben részesülnek a változásokból. Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők száma is emelkedik, ahogyan a privát tőke beáramlása is említésre méltó.

Egyre több nő szülne magánkórházban
Egyre több nő szülne magánkórházban

A szülészet és nőgyógyászat területén a magánszféra nagy múltra tekint vissza, de ma már nem lakásrendelők, hanem nagyszámú praxisközösség, neves szakorvosi gárdát felsorakoztató, nagy forgalmú privát intézmények várják a hölgyeket, akik előszeretettel választanak magánorvost a terhesgondozásra.

Budapesten jelenleg három kórház várja a családokat, akik nemcsak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el. Mindhárom intézmény, az előkelő Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika, a Róbert Károly Magánkórház, illetve a pesti oldal prémiumintézménye, a Dr. Rose jelentős tapasztalattal rendelkezik, együttesük a tavalyi évben egy kisebb megyényi szülést hozott össze, a teljes budapesti születések közel 13 százalékát. Nemrég csatlakozott a versenyhez a pécsi Da Vinci Magánklinika, valamint 2018 elején a nyíregyházi Finnamed Magánklinika, így már nem csak a fővárosban van lehetőség magánklinikai élmények között szülni.

Budapesten már minden nyolcadik újszülött magánintézményben jön világra
Budapesten már minden nyolcadik újszülött magánintézményben jön világra (grafika: FoglaljOrvost.hu )

Májusban, anyák napja apropóján minden évben megvizsgáljuk a privát szülészet alakulását. Ahogy saját, online foglalási rendszerünkben is észleljük, a privát egészségügyben a páciensek által leginkább kedvelt terület a nőgyógyászat, az éves szinten tavaly már több mint 70 ezer orvosfoglalás közel fele ehhez a szakorvosi területhez kötődött. Együttműködéseink során azt is tapasztaljuk, hogy lassan a magánkórházak kapacitása szab határt a magánszülések növekedésének - erősíti meg a híreket Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Iparági számítások szerint a 15 ezer budapesti újszülött közel 13 százaléka már nem az államilag finanszírozott rendszerben sírt fel először, szüleik a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően a már igazán rutinosnak mondható magánkórházakat választották. Az exkluzív környezet, az ellátás megélt színvonala, a családbarát körülmények széles skálán mozognak: 400 ezer és 1,5 millió forint között alakul a szolgáltatás értéke, attól függően, hogy milyen szülést álmodott meg a leendő anya, illetve milyen preferenciák alapján döntenek az intézményről.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)