Egyre több nő szül magánkórházban

Egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon, viszont egyre több jön világra közülük magánkórházakban.

Mintegy másfél százalékkal kevesebb gyermek született 2017-ben Magyarországon, mint a megelőző évben. A legnagyobb visszaesés a fővárosban volt tapasztalható, itt valamivel több mint 15 ezer csecsemő jött világra. Ugyanakkor még soha ennyi család nem vállalkozott magánkórházi szülésre, mint a tavalyi évben: minden 8. budapesti újszülött privát szülészeten jött világra.

200 ezer forint is lehet az ingyenes szülés Szülés esetén szinte már elvárt a hálapénz, melyet kérdés nélkül fizetnek is az anyukák abban reménykedve, hogy a nagy pillanatkor minden a lehető legjobban zajlik majd. De mennyibe is kerül jelenleg egy "ingyenes" szülés? Kiszámoltuk !

Már vidéki magánkórházban is lehet szülni

Az iparági statisztikák évről évre bizonyítják, hogy a privát egészségügyben egyre többen és egyre szélesebb rétegeket lefedve jelennek meg. A KSH 2017-es adatai szerint a teljes lakosságra vetítve 7 százalékkal növekedett az egészségügyre fordított háztartási kiadás. A növekedés persze eloszlik a biztosítók, a patikák és a magánrendelők között, a magánklinikák és -praxisok azonban így is növekvő mértékben részesülnek a változásokból. Ezzel párhuzamosan a piaci szereplők száma is emelkedik, ahogyan a privát tőke beáramlása is említésre méltó.

Egyre több nő szülne magánkórházban
Egyre több nő szülne magánkórházban

A szülészet és nőgyógyászat területén a magánszféra nagy múltra tekint vissza, de ma már nem lakásrendelők, hanem nagyszámú praxisközösség, neves szakorvosi gárdát felsorakoztató, nagy forgalmú privát intézmények várják a hölgyeket, akik előszeretettel választanak magánorvost a terhesgondozásra.

Budapesten jelenleg három kórház várja a családokat, akik nemcsak a terhesség gondozását , hanem a szülést is privát keretek között képzelik el. Mindhárom intézmény, az előkelő Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika, a Róbert Károly Magánkórház, illetve a pesti oldal prémiumintézménye, a Dr. Rose jelentős tapasztalattal rendelkezik, együttesük a tavalyi évben egy kisebb megyényi szülést hozott össze, a teljes budapesti születések közel 13 százalékát. Nemrég csatlakozott a versenyhez a pécsi Da Vinci Magánklinika, valamint 2018 elején a nyíregyházi Finnamed Magánklinika, így már nem csak a fővárosban van lehetőség magánklinikai élmények között szülni.

Budapesten már minden nyolcadik újszülött magánintézményben jön világra
Budapesten már minden nyolcadik újszülött magánintézményben jön világra (grafika: FoglaljOrvost.hu )

Májusban, anyák napja apropóján minden évben megvizsgáljuk a privát szülészet alakulását. Ahogy saját, online foglalási rendszerünkben is észleljük, a privát egészségügyben a páciensek által leginkább kedvelt terület a nőgyógyászat, az éves szinten tavaly már több mint 70 ezer orvosfoglalás közel fele ehhez a szakorvosi területhez kötődött. Együttműködéseink során azt is tapasztaljuk, hogy lassan a magánkórházak kapacitása szab határt a magánszülések növekedésének - erősíti meg a híreket Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Iparági számítások szerint a 15 ezer budapesti újszülött közel 13 százaléka már nem az államilag finanszírozott rendszerben sírt fel először, szüleik a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően a már igazán rutinosnak mondható magánkórházakat választották. Az exkluzív környezet, az ellátás megélt színvonala, a családbarát körülmények széles skálán mozognak: 400 ezer és 1,5 millió forint között alakul a szolgáltatás értéke, attól függően, hogy milyen szülést álmodott meg a leendő anya, illetve milyen preferenciák alapján döntenek az intézményről.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)