Csúcstechnológiás CT érkezett Budapestre

Világszinten is az elsők között üzemeltek be egy újfajta CT-készüléket a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján. A berendezés segítségével még korai szakaszban felismerhetők a daganatos elváltozások, valamint a szív koszorúerein megjelenő lerakódások.

Hogyan működik a CT, miként zajlik a vizsgálat ?

A CT-készülék egyedülálló, fotonszámláló technológiájának köszönhetően a hagyományos CT-kel szemben sokkal részletesebb térbeli felbontást biztosít, így akár a néhány milliméteres kóros elváltozások - a daganatoktól a meszes erekig , szűkületekig - azonosítását is lehetővé teszi, olvasható a Semmelweis Egyetem hétfői közleményében . "A fotonszámláló detektorral felszerelt CT-berendezés valódi műszaki áttörést jelent" - hangsúlyozta dr. Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

Az új CT-berenedezést a világpremierrel egy időben üzemelték be a Semmelweis Egyetemen
Az új CT-berenedezést a világpremierrel egy időben üzemelték be a Semmelweis Egyetemen. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Hozzátette, a Naeotom Alpha berendezés a szürkeárnyalatos képeken túl színes CT-felvételek készítésére is alkalmas a szöveti tulajdonságok alapján, így még pontosabb diagnózist tesz lehetővé az onkológia és a kardiológia mellett a tüdő, a koponya és az ízületek képalkotásában is. Az onkológiai diagnosztika terén nagy jelentőségű, hogy az új CT a 0,2 milliméteres térbeli felbontás mellett alkalmas az elváltozások összetételének számszerű meghatározására is, így a jó- és rosszindulatú daganatok nagyobb biztonsággal különíthetők el egymástól.

"Hagyományos CT-készülékekkel nehezen lehet megítélni a koszorúér-szűkület mértékét meszes lerakódás mellett, a fotonszámláló technológiának köszönhetően azonban a meszes plakk és a beültetett sztent mögé is be lehet látni, éppen ezért az új CT a szív- és érrendszeri betegségek azonosításában kiemelt szerepet tölthet be" - mutatott rá dr. Merkely Béla kardiológus, az egyetem rektora. Kiemelte, ilyen készülékeket kell az orvosok kezébe adni annak érdekében, hogy világhírű eredményeket tudjanak elérni.

"A Siemens Healthineers-nél több mint 15 év kutató, fejlesztő munkája ért most célba. A fejlesztés során a szakemberek szem előtt tartották, hogy a berendezés a kardiológiai, az onkológiai és a pulmonológiai területek speciális képalkotási elvárásainak is megfeleljen" - mondta el Oroszné Vincze Rita, a berendezést gyártó Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója. Kitért rá, a Semmelweis Egyetem és a vállalat között két éve indult el egy szoros kutatás-fejlesztési együttműködés. Az új berendezés által további lehetőségek nyílnak meg ebben. A CT-készülék képalkotási sebességét illusztrálva pedig megjegyezte, hogy egyetlen szívdobbanás ideje alatt a teljes szív leképezhető a segítségével.

A világújdonságnak számító készüléket január 10-én adták át a Semmelweis Egyetem Képalkotó Klinikáján. Az új, egyetemi forrásból beszerzett, mintegy egymilliárd forint értékű készülék az amerikai világpremierrel egy időben érkezett meg a klinikára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra