Bemutatkozik az Országos Onkológiai Intézet

Az Országos Onkológiai Intézet három pilléren nyugszik: gyógyítás, oktatás, kutatás. E hármas egység harmóniája olyanná teszi az intézetet, mintha egy strapabíró háromlábú szék lenne, ugyanis a jó felépítésű háromlábú székek stabilak, sosem billegnek...

70 éves az Országos Onkológiai Intézet

Az idén augusztusban ünnepelte az Országos Onkológiai Intézet fennállásának 70. évfordulóját.

Ennek keretében egy tudományos rendezvénysorozatra került sor, ahol összefoglalták az intézet történetét, küldetését és a gyógyítási-kutatási irányokat.

Az ünnepségsorozatra meghívták a marosvásárhelyi orvosi egyetem rektorát, aki rendkívül fontosnak tartotta a két intézet között kialakult együttműködést, mivel ennek mentén jöhetett létre a marosvásárhelyi egyetemen a doktori képzés beindulása is.

Professzor Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az évfordulón beszélt az intézet kutatási irányairól, programjairól, és vázolta az intézet eddigi, hazai és nemzetközi eredményeit.

Magánőrüldéből hightech onkológia

A jelenlegi Országos Onkológiai Intézet hosszú utat tett meg a történelem és az idők viharában. Az 1850-es évektől Schwartzer Ferenc (1818-1889), magyar királyi egyetemi magántanár alapította meg a Kékgolyó utcai intézetben az első magyar elmegyógyintézetet, vagy ahogy az ő korában többen is fogalmaztak, a magánőrüldét, majd fia, Schwartzer Ottó (1853-1913) vette át az intézet irányítását. Ekkortájt a profil a pszichiátria volt. Később, mint Siesta-Postás szanatórium működött, amely már rekreációval is foglalkozott. Betegei között volt Szemere Bertalan, József Attila, és a perzsa sah is.

A Postás Gyógyintézet idejében épült a ma is használatban lévő, a kórház területén található kápolna is.

Osztályok nem középiskolás fokon

Az idők folyamán az osztályok is átalakultak, specializálódtak. Jelenleg fekvőbeteg-, kutató-, diagnosztikai osztályok és önálló szakrendelések segítik a betegek gyógyulását.

A főigazgató elmondása szerint az intézet három pilléren nyugszik, ezek: a gyógyítás, az oktatás és a kutatás. E három egység harmóniája nélkül nem valósulhatna meg a magas szintű orvosi tevékenység és az ellátás.

Kutatási vonatkozásban az intézet magas színvonalon van jelen a nemzetközi vérkeringésben. Az ott dolgozó magyar kutatók munkáját is magasra értékelik, elismerik. Kásler professzor hangsúlyozta a kutatási eredmények beépítésének fontosságát a gyakorlatba.

Az intézet számos nemzetközi kapcsolatot ápol a világ minden részén.

Sokan kérdezik: "Milyen helyzetben van a hazai onkológia?"

"Hasonló helyzetben, mint az európai, vannak erősségei és gyengéi" - hangzik a főigazgató válasza, majd folytatja: "El lehet mondani, hogy a fő vonulatokban együtt mozog az európai trendekkel. Vannak brüsszeli ajánlások, amelyek a homogén ellátórendszer kialakítását célozzák, ami akkreditált és minőségbiztosított."

Az intézetben a diagnosztika és a terápia elérhetővé vált a primer prevenciótól a rehabilitációig. A közelmúltban éppen az egészségügyi miniszter adta át az új rehabilitációs részleget. Az országban ez az egy ilyen jellegű onkológiai intézmény található, ahol a rákbetegséggel kapcsolatos minden szolgáltatás elérhető. Az intézet dolgozta ki, és gondozza is a Magyar Nemzeti Rákkontroll Programot. Az intézet évente 16 ezer fekvőbeteget lát el, és az ambuláns forgalom meghaladja az 500 ezret.

Az itt zajló szakmai munka világhírű, viszont az intézet kapacitása véges.

Az egészségügy átalakítása az onkológiát is érinti

Az egész magyar egészségügy átalakítás alatt van, s ez így vagy úgy érint minden egészségügyi intézetet. Nemcsak strukturális problémák vannak, hanem financiálisak is. A kialakult helyzet abból vezethető le, hogy a külön keretek 2005-ben megszűntek és beépültek a HBCS (fekvőbeteg ellátás) rendszerbe, és az ellátóhelyek kaptak HBCS kontingenseket a külön keretek helyett. Ennek elosztása pedig nem felel meg teljesen a betegforgalomnak, illetve a kórházakat nem kötelezi a törvény, hogy az így kapott HBCS-t valóban onkológiai betegekre fordítsák. Ennek következtében más célok teljesítésére is fordítanak pénzügyi forrásokat. Ez viszont azt vonja magával, hogy bizonyos intézmények a betegeket tovább küldik, és ezek a betegek néhány ellátóhelyen torlódhatnak.

"Korrekciók azért történtek a nyár folyamán és további kiegészítéseket helyeztek kilátásba. Üdvös lenne viszont, ha a külön kereteket vissza lehetne állítani, mert az nagyon sok mindent megoldana" - vázolja a helyzetet a professzor.

Az intézetben érzékelhető, hogy a várakozási idő megnőtt, de az még a szakmailag tolerálható határokon belül maradt. Aki akut ellátást igényel, az megkapja azt, ahol viszont várakozni kell, - sugárterápia kemoterápia - ott általában 4-6 hét a várakozási idő.

Speciális szolgáltatások a specialistáktól

Magyarország sajnos vezető helyen van Európában a rákos megbetegedésekben. Hogy régiónként meghatározható-e, milyen ráktípusok fordulnak elő, arra a főigazgató úr a következő választ adta:

"Nagyon pontos hazai ráktérképek vannak, lehet konkrét városokról, régiókról beszélni, még a fővárosban is, kerületenként eltérések vannak."

Az intézetben olyan szolgáltatások tömkelege érhető el, amit szinte csak itt végeznek az országban, ilyen például az egésztest-besugárzás, vagy a prosztata-brachiterápia.

Az intézet felszereltsége kiválónak mondható, majdnem minden megtalálható, ami a legkorszerűbb rákintézetekben a világon, csak csekélyebb számban.

Az intézet aktívan tesz azért, hogy a hazai onkológia a legmagasabb szintre kerüljön, és lépést is tartson a világgal.

A nemzeti fejlesztési tervhez az intézet vezetése készített egy pályázatot, amit támogat az egészségügyi tárca.

Az intézet magasan képzett munkatársai 12 európai munkacsoportban dolgoznak, nem csoda hát, hogy joggal választották az Országos Onkológiai Intézetet a legnagyobb amerikai rákcentrum Testvér Kórházává (Sister Hospital).

Országos Onkológiai Intézet
Főigazgató: Prof. Dr. Kásler Miklós
Kórházalapítás: 1936
Osztályok száma: 10
Weboldal: www.oncol.hu
Ellátott fekvőbetegek száma: 15 384 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 539 074 fő/év
Orvos létszám: 148 fő
Aktív betegágyak száma: 344
Alapítvány: Korán és Eredményesen a Daganat Ellen
Bankszámla száma: 11712004-20190017

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: