Az ünnepek előtt ezért fontos vért adni

"Te mit adsz karácsonyra?" címmel kampányfilmet készített az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

10 tévhit a véradásról - kattintson ide!

A vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban - hangsúlyozta Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára az új kampányfilm bemutatásakor. Mint mondta, az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget - vagyis a napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet - biztosítani tudják. A véradás ráadásul szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből - tette hozzá.

véradás, vér, gyógyulás, kórházi ellátás, ünnepek, ünnepi időszak, életmentés
véradás, vér, gyógyulás, kórházi ellátás, ünnepek, ünnepi időszak, életmentés

Aki vért ad, esélyt ad

Az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás. Aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra - emelte ki Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese. Elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításához, ezért többek között a Szent Margit Kórházban is évente legalább kétszer szerveznek véradást - ismertette az intézmény főigazgatója, Badacsonyi Szabolcs.

Ki adhat vért?

Ahogy már korábban is megírtuk, jelenleg a minimum 50 kilogrammos testsúllyal rendelkező 18 és 65 év közöttiek adhatnak vért. Véradáshoz szükség van a lakcímkártyára, a személyi igazolványra vagy más fényképes igazolványra, valamint a TAJ-számra. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt és után a donor elegendő folyadékot igyon. A véradás napján nem tanácsos sportolni.

Menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot. Fontos továbbá, tetováltatás vagy testékszer behelyezése után minimum fél évet várni kell. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő. A véradók SMS-t kapnak, amikor felhasználják a vérüket.

Az új kampányfilm az OVSZ közösségi oldalán tekinthető meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció