Átvilágítva: a CT-vizsgálatról

A CT (számítógépes rétegvizsgálat) egy olyan hatékony vizsgálómódszer, mely jelentősen hozzájárul a beteg diagnózisának gyors és pontos felállításához.

Általa az adott testrészről pontos, kétdimenziós, sőt modern berendezésekkel már háromdimenziós képet is előállíthatnak.

A CT-vizsgálatnál a kibocsátott röntgensugár a testen áthaladva a különböző szövettípusokban különböző mértékben gyengül, s ezt a gyengülést detektorokkal mérjük. A több irányból végzett mérés egy ún. absorpciós matrixot hoz létre, ami képelemekből, ún. pixelekből áll. A vizsgálat során a test körül egy olyan szerkezet forog körbe, amelyben a test egyik oldalán van a röntgencső, a másik oldalán pedig a detektorkomplexum. Forgatás közben a körív mentén mért sugárelnyelési értékeket hozzárendeljük a megfelelő képpozícióhoz, s így megkapjuk a körben lévő pontok elnyelési értékeit.

A CT- vizsgálat indikációi

CT-vizsgálat indikált minden olyan esetben, amikor a laboratóriumi vizsgálatokkal, a hagyományos röntgenvizsgálatokkal, az ultrahangvizsgálattal nem sikerül a pontos diagnózist megállapítani.

Nagy segítség lehet a CT-vizsgálat:

  1. fejlődési rendellenességek megállapításánál: a pontos anatómiai feltérképezés a cél;
  2. gyulladásos betegségeknél és azok szövődményeinél (tályog);
  3. érbetegségeknél: érszűkület, értágulat;
  4. tumoros betegségeknél: a tumor kiterjedése, érellátása, metasztázisok keresése;
  5. agyvérzés, agyi infarktus feltérképezésénél.

A CT-vizsgálat menete

Különösebb előkészítést a CT-vizsgálat nem igényel. Az intravénás kontrasztanyag adása miatt a beteg a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, csak szokásos gyógyszereit veheti be. (Ezzel a hányinger és a hányás lehetőségeit csökkentjük.)

Miután a beteg felfeküdt a vizsgálóasztalra, az operátor beállítja a vizsgálandó testrész helyzetét, amit ezután megváltoztatni nem szabad.

Minden CT-vizsgálat ún. topogram (digitális röntgenkép) készítésével kezdődik. Ezen a topogramon jelölik ki a vizsgálandó terület alsó és felső határát, a szeletvastagságot, és a szeletek közti távolságot.

A topogram elkészülte és a megfelelő vizsgálati paraméterek kiállítása után az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következik az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése. A kontrasztanyag az egyes anatómiai képletek jobb azonosításában, az ép és a kóros területek elkülönítésében, az erek ábrázolásában, vagyis a diagnózis pontosságában segít.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)