Átvilágítva: a CT-vizsgálatról

A CT (számítógépes rétegvizsgálat) egy olyan hatékony vizsgálómódszer, mely jelentősen hozzájárul a beteg diagnózisának gyors és pontos felállításához.

Általa az adott testrészről pontos, kétdimenziós, sőt modern berendezésekkel már háromdimenziós képet is előállíthatnak.

A CT-vizsgálatnál a kibocsátott röntgensugár a testen áthaladva a különböző szövettípusokban különböző mértékben gyengül, s ezt a gyengülést detektorokkal mérjük. A több irányból végzett mérés egy ún. absorpciós matrixot hoz létre, ami képelemekből, ún. pixelekből áll. A vizsgálat során a test körül egy olyan szerkezet forog körbe, amelyben a test egyik oldalán van a röntgencső, a másik oldalán pedig a detektorkomplexum. Forgatás közben a körív mentén mért sugárelnyelési értékeket hozzárendeljük a megfelelő képpozícióhoz, s így megkapjuk a körben lévő pontok elnyelési értékeit.

A CT- vizsgálat indikációi

CT-vizsgálat indikált minden olyan esetben, amikor a laboratóriumi vizsgálatokkal, a hagyományos röntgenvizsgálatokkal, az ultrahangvizsgálattal nem sikerül a pontos diagnózist megállapítani.

Nagy segítség lehet a CT-vizsgálat:

  1. fejlődési rendellenességek megállapításánál: a pontos anatómiai feltérképezés a cél;
  2. gyulladásos betegségeknél és azok szövődményeinél (tályog);
  3. érbetegségeknél: érszűkület, értágulat;
  4. tumoros betegségeknél: a tumor kiterjedése, érellátása, metasztázisok keresése;
  5. agyvérzés, agyi infarktus feltérképezésénél.

A CT-vizsgálat menete

Különösebb előkészítést a CT-vizsgálat nem igényel. Az intravénás kontrasztanyag adása miatt a beteg a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, csak szokásos gyógyszereit veheti be. (Ezzel a hányinger és a hányás lehetőségeit csökkentjük.)

Miután a beteg felfeküdt a vizsgálóasztalra, az operátor beállítja a vizsgálandó testrész helyzetét, amit ezután megváltoztatni nem szabad.

Minden CT-vizsgálat ún. topogram (digitális röntgenkép) készítésével kezdődik. Ezen a topogramon jelölik ki a vizsgálandó terület alsó és felső határát, a szeletvastagságot, és a szeletek közti távolságot.

A topogram elkészülte és a megfelelő vizsgálati paraméterek kiállítása után az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következik az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése. A kontrasztanyag az egyes anatómiai képletek jobb azonosításában, az ép és a kóros területek elkülönítésében, az erek ábrázolásában, vagyis a diagnózis pontosságában segít.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció