Átvette rektori kinevezését Merkely Béla

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, Széchenyi-díjas orvos, a Semmelweis Egyetem jelenlegi rektora újabb öt évre szóló rektori megbízatását vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Dr. Merkely Béla első rektori ciklusa 2023. június 30-án jár le. A Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) értelmében a rektorjelölt személyéről szóló javaslatot a Szenátus döntése nyomán az egyetem elküldte a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány vezetője a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján továbbította Novák Katalin köztársasági elnöknek, aki 2023. július 1-jével öt éves időtartamra bízta meg az egyetem vezetőjét az egyetem tájékoztatása szerint. 

Merkely Béla, Semmelweis Egyetem rektor, Novák Katalin, kinevezés
Merkely Béla továbbra is a Semmelweis Egyetem rektora marad. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Cél, hogy a Semmelweis a régió vezető orvosképző intézménye legyen

Dr. Merkely Béla első rektori ciklusának legjelentősebb eredményeként tekint az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítására, és annak gyakorlatba történő bevezetésére, amelynek hatására tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe. Emellett közös sikernek értékeli, hogy Times Higher Education (THE) világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem bekerült a 250 legjobb egyetem közé, így a világ 28 ezer egyeteme közül a Semmelweis Egyetem már az első 1 százalékban szerepel. Második rektori ciklusának legfőbb törekvése a megkezdett munka folytatása annak érdekében, hogy a Semmelweis Egyetem a közép-európai régió első számú orvos- és egészségtudományi képzőhelye legyen, továbbá 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme, valamint Európa öt legjobb gyógyító felsőoktatási intézménye közé kerüljön.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2023. január 26-i ülésén választotta rektorjelöltnek 36:8 arányban dr. Merkely Béla tanszékvezető egyetemi tanárt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, Széchenyi-díjas orvost, az egyetem jelenlegi rektorát.

 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra