A krupp ijesztő tünetei

A krupp ijesztő tünetekkel jelentkezhet, az esetek nagy részében azonban könnyen kezelhető betegségről van szó. Hogyan enyhítsük a tüneteket?

A krupp tünetei általában éjszaka, hajnalban, hirtelen jelentkeznek, riadalmat okozva a gyermekben és a szülőben egyaránt. A legfontosabb, hogy megőrizzük nyugalmunkat, megnyugtassuk a gyermeket és csillapítsuk a tüneteket. A kezelési lehetőségeket dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza foglalta össze.

Mit jelez a sípoló légzés? A légutak részleges elzáródásának egyik legjellegzetesebb tünete a sípoló légzés, amely olykor életveszélyes sürgősségi állapotot is jelezhet. Érdemes tehát minden esetben figyelmet szentelni ennek a szimptómának. Kattintson a részletekért!

A krupp tünetei

Akrupptüneteinek megjelenése ijesztő lehet mind a szülők, mind a gyermek számára, hiszen többnyire hirtelen, minden előjel nélkül alakulnak ki. Fontos tudni, hogy bár a tünetek félelmetesek lehetnek, a krupp életveszélyt jelentő állapotot az esetek többségében nem okoz, enyhe formáiban könnyen kezelhető betegség. A kruppos gyermeket minden esetben javasolt gyermekorvoshoz vinni, súlyos, nem javuló tünetek, nehézlégzés esetén, vagy ha fiatal csecsemőről van szó, azonnal, akár a mentőszolgálat segítségével.

A kruppra jellemző a száraz, ugató köhögés, légvételkor pedig befelé húzó légzés figyelhető meg. Ennek oka, hogy vírusfertőzés miatt a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, ami beszűkíti a légutakat, légzési nehézséget okozva. Az erős köhögés miatt hányás is felléphet, a gyermek általában sápadt, súlyos esetben ajkai kékesen elszíneződhetnek, húzó belégzést és akár nehezített kilégzést, orrszárnyi légzést láthatunk, de fokozott izommunka figyelhető meg a bordaközi izmok behúzódásán, a szegycsont fölött és a rekesz mentén is.

A krupp száraz köhögéssel, és légzési nehézséggel jár
A krupp száraz köhögéssel és légzési nehézséggel jár

A tüneteket csökkenti, ha a felöltöztetett gyermeket nyitott ablak elé vagy a fürdőszobában a hideg vizes csapot megnyitva a kád mellé ültetjük - a hideg és a pára ugyanis csökkenti a légúti nyálkahártya duzzanatát, megkönnyítve így a légzést. Hidegpárásító használata is segít csökkentetni a tüneteket. Krupp esetén a meleg párás gőzölés semmiképpen sem ajánlott!

A gyermekorvos krupp esetén szteroidos inhalációs gyógyszert vagy kúpot, (antihisztamint és gyulladáscsökkentő szereket) írhat fel. Kruppos roham esetén tilos antihisztaminos készítményt adni, mert a légúti nyák besűrítése révén ronthat a tüneteken! Alkalmazásuk mindig az orvos felügyeletével és tudtával történjen. A kruppos gyermeknek nyugtatót vagy nyugtatót is tartalmazó lázcsillapítót is szigorúan tilos adni, mert gátolja a légzőközpont működését. Mivel a betegség vírusos eredetű, antibiotikumra csak a nagyon ritkán előforduló bakteriális felülfertőződés esetén van szükség. A krupp tüneteinek visszatérése gyakori, ám az életkor előrehaladtával ennek valószínűsége csökken, a panaszok enyhülnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: