Szülés: van ideális életkor?

Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás: sokszor a karrierre és az anyagiakra fogják a késői szülést. Azonban minél később akarunk babát vállalni, annál több egészségügyi kockázattal kell szembenéznünk. Van egészséges életkor a gyermekvállalásra?

A legtöbb pár biztos körülmények között szeretne családot alapítani: megfelelő anyagi háttér, karrier mellett vágnának bele a gyermekvállalásba. Azonban nem veszik számításba, hogy a kitolódó életkor kockázatokkal jár. A rizikótényezők között szerepel a sikertelen próbálkozás, vetélés, szülés közbeni komplikációk vagy a gyermek rossz egészségi állapota, azaz a kromoszóma-rendellenességek. Minél idősebb korban vállal valaki babát, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szülés nem lesz komplikációmentes. De akkor mi az ideális életkor?

terhes nő beszélget orvosával
Egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időpontja, amelynek lehetnek kockázatai is. Fotó: Getty Images

Amikor biztos a gyermekvállalás

A 20-29. életév között a legegészségesebb babát vállalni. Ilyenkor a terhesség sokkal zökkenőmentesebb, az anya egészségi állapota biztosabb. A spontán teherbeesés ebben az életkorban 80 százalékos, de az esetleges meddőségi problémák is jobban kezelhetők. A mai átlagéletkor a baba érkezésekor 29,3, így látszik, hogy a legtöbben mégis 30 után vállalnak gyereket. Milyen kockázatokkal kell számolni 30 felett?

Szülés 30 felett

A teherbeesés ebben az életkorban nehezebb, a fent említett szám helyett 65 százalékos az esély a könnyű teherbeesésnek. Ha ebbe a csoportba tartozik az anya, akkor is maradnak a kockázati tényezők: minél később vállalja a gyermeket, annál nagyobb az esély a vetélésre is. Ezek általában genetikai okokra vezethetők vissza, de a génekre hatást gyakorló külső tényezők is szerepet játszanak ebben: ezek ilyenkor halmozottabban vannak jelen a szervezetben. Értjük ez alatt egyebek mellett a kémiai ártalmakat, a sugárzást és a káros szenvedélyek halmozódását.

A késői gyermekvállalás esetében komoly problémát jelentenek a különböző magzati, valamint a kromoszómák okozta rendellenességek. A Down- szindróma is nagyobb eséllyel alakul ki, 40 év felett a betegség megjelenése 2 százalékos, ami minden évvel további 1 százalékkal nő. A harmincas évek vége felé közeledve gyakoribb jelenség a méhen kívüli terhesség. A terhességi magas vérnyomás, a terhességi diabétesz de a császármetszéssel történő szülések is gyakoribbá válnak.

Szülés során egyébként is gyakrabban fellépnek bizonyos nehézségek, ugyanis 30 év felett a méhszáj nehezebben tágul, a méhösszehúzódások enyhébbek, amelyeket okozhatnak miómák, a rossz fizikai kondíció, de betegségek is. Ezek miatt tehát gyakrabban szülnek a 30 év felettiek műtéti segédlettel. Összességében elmondható, hogy a későbbi szülés veszélyesebb mind a babára, mind az anyára nézve. Azonban a 30 feletti szülés esetén is tehetünk azért, hogy a magzat egészséges legyen. Miért olyan nehéz anyának lenni?
Anyaság. Csodálatos és leírhatatlan érzés anyának lenni, felelősséget vállalni, feltétel nélkül szeretni egy életen át. De miért csak a rózsaszín oldalról szeretünk beszélni? Mi van a nehézségekkel, az állandó fáradtsággal, önmagunkkal és a párkapcsolatunkkal?

A kellő odafigyelés sokat segít

Ezek a problémák természetesen nincsenek kőbe vésve, 30, sőt 40 felett is bőven akadnak egészséges kismamák. Azonban az elővigyázatosság sosem hátrány, ezért érdemes körültekintőbben viselni a várandósságot. A terhesség előtti és közbeni szűrővizsgálatok monitorozzák a babát és a mamát is. Fontos, hogy a terhesgondozás lelkiismeretesen történjen. A megfelelő fizikai állapot is sokat nyom a latba: ne legyünk restek mozogni, helyesen étkezni. Ha babát szeretnénk, különösen fontos, hogy ne dohányozzunk, ne igyunk, fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitamint. Kellő odafigyeléssel a középkorú nők is egészséges gyermeknek adhatnak életet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra